Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingŠTA SU BREADCRUMBS I ZAŠTO SU VAŽNI?

Internet je poput nepregledne šume informacija, potrebno je imati pouzdanu mapu kako biste se snašli. Kada je reč o veb sajtovima, posebno o web prodavnicama, ova „mapa“ često dolazi u obliku nečeg poznatog kao „breadcrumbs“ – tragova koji vam pomažu da pronađete put do željenog odredišta na internetu.

Zamislite da ste u velikom tržnom centru prepunom radnji i proizvoda. Da biste stigli do željene prodavnice, ne biste li voleli da imate stazu od šarenih kamenčića koja vas vodi tačno tamo gde želite da budete? E, pa to su upravo „breadcrumbs“ na veb sajtovima – savremena verzija tih šarenih kamenčića.

Prvo, hajde da razjasnimo šta su „breadcrumbs“. Ovi mali, ali moćni navigacioni elementi prikazuju trenutni položaj korisnika na veb sajtu. Ako ste u potrazi za proizvodom na web prodavnici, „breadcrumbs“ će vam reći gde se tačno nalazite u mrežnom lavirintu. Na primer, da li ste na početnoj stranici, u određenoj kategoriji, ili čak na stranici sa detaljima o proizvodu.

Žašto su breadcrumbs važni?

Sada, pitate se, zašto su ovi „breadcrumbs“ tako važni, posebno za web prodavnice? Pa, zamislite da ste zalutali u velikom online supermarketu bez ikakve oznake o tome gde se nalazite. Bio bi to pravi izazov, zar ne? E, pa isto važi i za online kupovinu. „Breadcrumbs“ vam omogućavaju da lako pratite svoj put natrag do početka ili da odaberete drugi pravac, bez gubljenja vremena i živaca.

Osim što olakšavaju korisnicima navigaciju, „breadcrumbs“ su i prava blagodet za pretraživače. Kada su pretraživači poput Google-a na potrazi za relevantnim informacijama na vašem sajtu, jasna hijerarhija „breadcrumbs“ im pomaže da bolje razumeju strukturu sajta. Kao da ste im dali mapu sa svim interesantnim mestima koje želite da istaknete.

Pretraživači vole red i strukturu, a „breadcrumbs“ su kao nacrtana mapa koja im pomaže da bolje razumeju pejzaž vašeg sajta. Optimizacija za pretraživače postaje lakša, jer im pokazujete tačno gde se nalaze značajna mesta na vašem digitalnom terenu.

Sada, možda se pitate kako da napravite „breadcrumbs“ na svom sajtu. Pa, to ne mora biti nimalo komplikovano. Većina platforma i alatki za izradu sajtova omogućava lako dodavanje ovog navigacionog elementa. Dizajniranje „breadcrumbs“ može biti i kreativan proces – prilagodite ih svojoj estetici sajta i učinite ih nezaboravnim.

Breadcrumbs primeri

Evo nekoliko primera kako bi smo vam ilustrovali kako ovi navigacioni tragovi obično izgledaju na veb sajtovima:

Primer za web prodavnicu:
Početna stranica > Kategorija proizvoda > Podkategorija proizvoda > Naziv proizvoda

Primer za blog:
Početna stranica > Kategorija bloga > Podkategorija bloga > Naslov članka

Primer za edukativni sajt:
Početna stranica > Predmeti > Nivo > Teme > Naslov lekcije

Primer za putnički sajt:
Početna stranica > Destinacije > Evropa > Italija > Rim

Primer za tehnički sajt:
Početna stranica > Kategorija > Podkategorija > Članak

Primer za sajt sa receptima:
Početna stranica > Kategorija jela > Tip kuhinje > Naziv recepta

Breadcrumbs – Primer

Za kraj

Ovi primeri prikazuju kako „breadcrumbs“ jasno definišu putanju koju korisnik prelazi na sajtu, olakšavajući im praćenje i navigaciju kroz različite sekcije i sadržaje. Ovakva struktura pomaže korisnicima da bolje razumeju gde se nalaze i kako da se vrate na prethodne nivoe ili da istraže srodne sadržaje. „Breadcrumbs“ nisu samo „mrvljeni hleb“ na putu kroz šumu informacija na internetu. Oni su vaši pouzdani vodiči kroz online prostor, čineći putovanje kroz sajt jednostavnim i ugodnim.

Dakle, sledeći put kada naletite na ove digitalne tragove, setite se da vam pomažu da pronađete ono što tražite, i to sa stilom.
Vaši korisnici će vam biti zahvalni što su „breadcrumbs“ deo njihove digitalne ekspedicije.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati i ovo…

sr_RSSR

Pin It on Pinterest

Call Now Button