Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingGreške Pri Izradi Sajta. Izdvajamo 5 Najčešćih.

nov 7, 2023 | Izrada sajtova | 0 Komentara

IZBEGNITE OVE GREŠKE PRI IZRADI SAJTA I BIĆETE ISPRED 70% KONKURENCIJE

Pravilan dizajn sajta ima ogroman uticaj na korisničko iskustvo, na SEO i opšti uspeh sajta. U tom kontekstu, svaka greška u dizajnu može imati dalekosežne posledice, od gubitka posetilaca, smanjenja konverzija do pada na pretrazi.

Istražićemo 5 čestih grešaka koje se često javljaju prilikom dizajniranja sajtova, a pružićemo i praktične smernice kako ih izbeći. Bez obzira da li se bavite web dizajnom kao profesionalac ili upravljate vlastitim sajtom, razumevanje ovih problema osnova je za stvaranje efikasnog i privlačnog veb sajta.

Greška #1: Ignorisanje responsivnosti

Responsivnost je važna karakteristika modernih web sajtova. Ignorisanje ovog aspekta može rezultirati ozbiljnim problemima i značajno otežati uspeh vašeg sajta. Responsivnost se odnosi na sposobnost sajta da se pravilno prilagodi različitim ekranima i uređajima, uključujući male ekrane telefona, tableta i velike ekrane desktop računara. Evo nekoliko razloga zašto ignorisanje responsivnosti predstavlja ozbiljnu grešku u dizajnu sajta:

Pristupačnost za mobilne korisnike: Sve veći broj ljudi pristupa internetu putem mobilnih uređaja. Ignorisanje responsivnosti znači da će vaš sajt biti nepraktičan za korišćenje na mobilnim uređajima.

SEO rangiranje: Pretraživači poput Google-a sve više vrednuju responsivne sajtove. Ako vaš sajt nije prilagođen mobilnim uređajima, to može negativno uticati na vašu poziciju u rezultatima pretrage.

Loš prvi utisak: Responsivnost je važna za ostavljanje pozitivnog prvog utiska. Posetioci će brže napustiti sajt ako ne mogu lako pristupiti informacijama ili kretati se kroz sajt na svom mobilnom uređaju.

Kako biste izbegli ovu grešku, sledite nekoliko jednostavnih koraka:

 • Koristite responsivne dizajnerske tehnike kao što su CSS media upiti kako biste omogućili prilagodljiv izgled sajta;
 • Redovno testirajte svoj sajt na različitim uređajima, uključujući telefone, tablete i desktop računare, tako da ste sigurni da izgleda ispravno na svakom od njih;
 • Razmotrite korišćenje mobilnih platformi za izradu sajta, koje automatski optimizuju sajt za različite ekrane;
 • Pratite najnovije trendove u dizajnu sajtova i implemenirajte ih da budu u skladu sa očekivanjima korisnika.

Greška #2: Loša navigacija

Loša struktura navigacije na sajtu može značajno otežati korisnicima da pronađu željene informacije i usluge, što može dovesti do smanjenog korisničkog angažmana i povećanja stope napuštanja sajta. Evo nekoliko ključnih aspekata vezanih za lošu navigaciju i kako ih izbeći.

Nedoslednost: Korišćenje različitih stilova, rasporeda i oznaka za navigaciju na različitim delovima sajta može dovesti do zbunjenosti posetilaca. Navigacija treba da bude dosledna na svim stranicama kako bi korisnici lako razumeli kako da se kreću kroz sajt.

Pretrpanost menija: Pretrpani meniji sa previše opcija i podmenijima mogu zbuniti korisnike. Umesto toga, treba da se koristi jasna i ograničena struktura menija sa kategorijama koje su lako razumljive.

Nedostatak opcije za pretragu: Ako vaš sajt nema funkcionalnu pretragu, korisnicima može biti teško da brzo pronađu specifične informacije. Pretraga treba da bude lako dostupna i efikasna.

Nedostatak smernica: Navigacija bi trebalo da sadrži smernice i putokaze koji pomažu korisnicima da razumeju gde se trenutno nalaze i kako da se vrate na prethodne ili glavne stranice sajta.

Kako biste izbegli ovu grešku i kreirali kvalitetnu navigaciju:

 • Pažljivo razmislite o organizaciji menija, koristeći jasne i jednostavne kategorije;
 • Redovno testirajte navigaciju sajta sa stvarnim korisnicima kako biste identifikovali probleme i obavili potrebne izmene;
 • Razmotrite korišćenje „breadcrumbs“ traka koje prikazuju putanju korisnika na sajtu.

Upotrebite analitiku sajta kako biste razumeli kako se korisnici snalaze sa navigacijom i gde se eventualno gube.

Ispravna navigacija na sajtu olakšava korisnicima pronalaženje željenih informacija. Ova greška je jedna od čestih na koju treba obratiti pažnju, naročito kada su web shop-ovi u pitanju.

Loša navigacija na sajtu - Primer

Loša navigacija na sajtu – Primer

Greška #3: Spora brzina učitavanja

Brzina učitavanja veb sajta igra izuzetno važnu ulogu u njihovom angažmanu na sajtu. Spora brzina može izazvati frustraciju i dovesti do gubitka posetilaca. Osim toga, brzina učitavanja sajta takođe ima značajan uticaj na SEO rangiranje, jer pretraživači favorizuju brze sajtove. Evo nekoliko razloga zašto spora brzina učitavanja predstavlja ozbiljnu grešku.

Korisničko iskustvo: Posetioci očekuju da stranice sajta učitaju brzo i bez zastoja. Spora brzina može frustrirati korisnike i naterati ih da napuste sajt, bez obavljene kupovine ili neke druge zamišljene Call to action radnje.

Visoka stopa napuštanja sajta: Statistike pokazuju da svaki dodatni trenutak učitavanja povećava šansu da posetioci napuste sajt. To može dovesti do visoke stope napuštanja sajta, smanjenja konverzija i gubitka potencijalnih klijenata ili čitalaca.

SEO Rangiranje: Brzina učitavanja ima značajan uticaj na SEO. Pretraživači, poput Google-a, preferiraju brze sajtove i bolje ih rangiraju. Spora brzina može dovesti do pada pozicija u rezultatima pretrage.

Kako biste izbegli ovu grešku i obezbedili bržu brzinu učitavanja:

 • Optimizujte slike na sajtu kako biste smanjili njihovu veličinu i ubrzali učitavanje;
 • Redovno pratite performanse sajta pomoću alata za analizu brzine i identifikujte usporene tačke;
 • Minimizirajte korišćenje bespotrebnih skripti i pluginova koji mogu usporiti brzinu učitavanja;
 • Razmislite o korišćenju bržeg hostinga ili Content Delivery Network (CDN) kako biste optimizovali brzinu sajta.

Greška #4: Loš kontrast

Kontrast boja na veb sajtu je aspekt dizajna koji često biva zanemaren. Nedostatak kontrasta, ili loš odabir boja, može vrlo loše uticati na čitljivost, vidljivost i korisničko iskustvo posetilaca. Ovaj problem može otežati čitanje teksta, prepoznavanje ključnih elemenata i navigaciju kroz sajt. Evo zašto je važno izbegavati nedostatak kontrasta boja i kako to postići:

Čitljivost teksta: Nedostatak kontrasta između pozadine i teksta može otežati čitanje. Korisnici mogu napustiti sajt ako ne mogu lako pročitati sadržaj.

Primer: Ako koristite svetle sive slova na svetloj sivoj pozadini, tekst će biti gotovo nečitljiv, posebno za ljude sa slabijim vidom.

Vidljivost ključnih elememata: Nedostatak kontrasta otežava prepoznavanje i fokusiranje na ključne elemente sajta, kao što su dugmad za akciju, linkovi i formulari.

Primer: Ako koristite slične boje za pozadinu i dugmad, posetioci mogu imati problema da prepoznaju gde treba da kliknu kako bi obavili željenu akciju.

Univerzalna pristupačnost: Nedostatak kontrasta može posebno otežati korisnicima sa oštećenim vidom ili drugim posebnim potrebama. Dizajn sajta treba da bude prilagođen svim korisnicima.

Primer: Korišćenje niskog kontrasta može predstavljati prepreku za ljude sa daltonizmom ili smanjenim vidom, otežavajući im korišćenje sajta.

Kako biste izbegli grešku nedostatka kontrasta boja:

 • Koristite kontrastne boje za pozadinu i tekst kako biste poboljšali čitljivost. Na primer, tamniji tekst na svetloj pozadini ili obrnuto;
 • Proverite kako vaše boje izgledaju na različitim ekranima i uređajima kako biste bili sigurni da su vidljive i ne previše napadne;
 • Pratite smernice za pristupačnost na webu kako biste osigurali da vaš sajt bude pristupačan svim korisnicima;
 • Testirajte sa stvarnim korisnicima kako biste dobili povratne informacije o vidljivosti i kontrastu boja na sajtu.

Više o bojama i kontrastu u veb dizajnu možete pročitati na ovom linku: Kontrast tipografije i boja u veb dizajnu.

Dobar i loš kontrast - Primer

Primer dobrog kontrasta (desno) i lošeg kontrasta (levo)

Greška #5: Pretrpanost informacijama

Jedna od najčešćih grešaka u dizajnu sajta je pretrpanost informacijama. Kada se na sajtu nalazi previše sadržaja i informacija na jednom mestu, to može otežati posetiocima da pronađu ono što traže i stvori konfuziju. Pretrpanost informacijama može biti štetna kako za korisnike, tako i za performanse sajta. Evo nekoliko ključnih razloga zašto je važno izbegavati ovu grešku i kako to postići.

Pretrpan sajt otežava korisnicima da se kreću kroz sajt i pronađu informacije koje ih zanimaju. To može rezultirati frustracijom.
Ako ste vlasnik restorana i vaš sajt je pretrpan sa svim informacijama o meniju, cenama, specijalnim ponudama i galerijom slika, posetioci mogu biti zbunjeni i teže će doneti odluku o rezervaciji.

Pretrpan sajt može otežati korisnicima da obave željenu akciju, kao što je popunjavanje obrasca, registracija ili kupovina proizvoda. To može rezultirati smanjenjem konverzija.
Ako je web shop pretrpan dodatnim informacijama, poput nepotrebnih opcija za odabir boje, veličine i stila proizvoda, kupci mogu se osećati preplavljeni odlukama i odlučiti da napuste sajt bez kupovine.

Pretrpanost informacijama može povećati vreme učitavanja sajta.
Ako vaš blog sadrži previše slika, video materijala i widgeta, brzina učitavanja stranica može biti usporena, što može odbiti čitaoce.

Kako biste izbegli grešku pretrpanosti informacijama:

 • Razmislite o jasnoj i dobro organizovanoj strukturi sajta;
 • Koristite kategorije i podkategorije kako biste grupisali sličan sadržaj;
 • Smanjite nepotrebne elemente na sajtu, uključujući suvišne slike, linkove i widgete;
 • Fokusirajte se na ključne informacije i akcije koje želite da korisnici preduzmu. Postavite ih u prvi plan i jasno ih istaknite;
 • Redovno testirajte sajt sa stvarnim korisnicima kako biste dobili povratne informacije o korisničkom iskustvu i identifikovali probleme.
Pretrpanost informacijama na sajtu - Primer

Pretrpanost informacijama na sajtu – Primer

Za kraj

Dizajniranje veb sajta zahteva pažljivo planiranje i izbegavanje čestih grešaka koje mogu ozbiljno narušiti njegovu funkcionalnost i efikasnost. Pet grešaka koje smo istražili – ignorisanje responsivnosti, loša navigacija, spora brzina učitavanja, nedostatak kontrasta boja i pretrpanost informacijama – sve imaju potencijal da oštete korisničko iskustvo, smanje angažman posetilaca i utiču na poziciju sajta u pretraživačkim rezultatima.

Da biste stvorili sajt koji će privući, zadržati i zadovoljiti svoje posetioce, poželjno je što pre prepoznati ove greške i preduzeti korake kako biste ih izbegli. To uključuje pažljivo planiranje, testiranje i praćenje performansi sajta.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati i ovo…

sr_RSSR

Pin It on Pinterest

Call Now Button