Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingTroškovi izrade sajtova – Upoređujemo: WordPress vs. Shopify vs. Magento

апр 4, 2024 | Izrada sajtova | 0 Komentara

WordPress vs. Shopify vs. Magento

WordPress fiksni troškovi izrade sajta

Kada razmišljate o pokretanju web shopa ili sajta na WordPress platformi, važno je uzeti u obzir sve troškove koji dolaze s tim. WordPress i WooCommerce su besplatni za preuzimanje i korišćenje, što ih čini atraktivnim opcijama za mnoge. Međutim, postoji niz dodatnih troškova koje treba razmotriti kako biste osigurali da vaša web prodavnica radi bez problema i izgleda profesionalno. U nastavku su okvirne cene vezane za pokretanje i održavanje WordPress sajtova.

Hosting

– Deljeni hosting: od €3 do €10 mesečno. Idealno za manje sajtove i početnike.
– VPS (Virtual Private Server) hosting: od €20 do €100 mesečno. Za sajtove sa većim prometom koji zahtevaju više resursa.
– Namenski WordPress hosting: od €25 do €500 mesečno. Specijalizovani hosting koji nudi optimizaciju za WordPress i dodatne usluge kao što su automatski backup i sigurnosne provjere.

U nastavku malo više tehničkih detalja.

Deljeni Hosting

Cene: Od €3 do €10 mesečno

Primena: Idealno za male sajtove i blogove sa niskim do srednjim prometom.

Tehnička konfiguracija:

Zajednički CPU i memorija sa drugim sajtovima na istom serveru
Ograničen diskovni prostor i propusni opseg
Predinstalirani kontrolni paneli kao što su cPanel ili Plesk

VPS (Virtual Private Server) Hosting

Cene: Od €20 do €100+ mesečno

Primena: Sajtovi koji zahtevaju više resursa i kontrolu, uključujući male i srednje preduzetničke sajtove.

Tehnička konfiguracija:

Dodeljeni deo resursa servera (CPU, RAM)
Veći diskovni prostor i propusni opseg od deljenog hostinga
Pristup root-u i mogućnost instalacije sopstvenog softvera

Upravljani WordPress Hosting

Cene: Od €25 do €500+ mesečno

Primena: Specijalizovano za WordPress sajtove svih veličina, nudi optimizaciju i dodatne WordPress-specifične usluge.

Tehnička konfiguracija:

Optimizovano za performanse WordPressa
Automatska ažuriranja WordPressa, tema i dodataka
Uključeni sigurnosni dodaci i dnevni backupovi

Namenski Server Hosting

Cene: Od €100 do €200+ mesečno

Primena: Veliki sajtovi i aplikacije koje zahtevaju maksimalne performanse i sigurnost.

Tehnička konfiguracija:

Celokupni fizički server dodeljen samo vašem sajtu
Prilagodljivi CPU, RAM, diskovni prostor i propusni opseg
Potpuna kontrola nad serverom i softverom

Cloud Hosting

Cene: Varijabilno, često na osnovu upotrebe; od nekoliko dolara do stotina dolara mesečno

Primena: Sajtovi i aplikacije kojima je potrebna visoka dostupnost, skalabilnost i fleksibilnost.

Tehnička konfiguracija:

Resursi distribuirani preko više povezanih servera u oblaku
Skalabilni CPU, RAM i skladišni prostor
Plaćanje na osnovu korišćenih resursa

Performanse i Brzina

CPU i RAM: Više resursa znači brže učitavanje stranica i bolje rukovanje visokim prometom. VPS, upravljani WordPress hosting, i namenski serveri nude značajno više resursa u poređenju sa deljenim hostingom.
Diskovni prostor: SSD (Solid State Drive) hosting nudi brže performanse od tradicionalnih HDD (Hard Disk Drive) hosting rešenja, što je posebno važno za dinamičke sajtove kao što su online prodavnice.

Domen

Godišnji trošak registracije domena obično se kreće od €10 do €20, zavisno od TLD-a (top-level domain, npr. .com, .net, .org).

Teme

Besplatne teme: €0, mada mogu zahtevati dodatno prilagođavanje.
Premium teme: od €30 do €100 za jednokratnu kupovinu. Neke premium teme mogu imati godišnje obnove za podršku i ažuriranja.

Dodaci (Plugins)

Besplatni dodaci: €0, ali sa ograničenim funkcionalnostima.
Premium dodaci: Cene se veoma razlikuju, od oko €5 do €200 ili više za jednokratnu kupovinu, zavisno od složenosti dodatka. Neki dodaci imaju godišnje pretplate za ažuriranja i podršku.

Mesečno održavanje

To može uključivati ažuriranje WordPress-a, tema i dodataka, kao i sigurnosne provere i backup. Ako angažujete profesionalca ili agenciju, mesečni troškovi održavanja mogu se kretati od €50 do €100 ili više, zavisno od obima usluga.

Dodatni troškovi

SSL sertifikat: Neki hosting provajderi nude besplatne SSL sertifikate. U suprotnom, cene se kreću od €10 do €200 godišnje.
Razvoj i prilagođavanje: Ako trebate prilagođenu funkcionalnost ili dizajn, troškovi razvoja mogu značajno varirati, od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dolara, zavisno od vaših specifičnih zahteva.

Vrste SSL Sertifikata

Domain Validated (DV) SSL Sertifikati: Ovo su osnovni SSL sertifikati koji validiraju samo vlasništvo nad domenom. Proces izdavanja je brz, često automatizovan, i ne zahteva dodatnu dokumentaciju. DV sertifikati su dovoljni za blogove i manje sajtove koji ne obrađuju osetljive informacije. Trošak: Besplatno (npr., Let’s Encrypt) do oko €20 godišnje.

Organization Validated (OV) SSL Sertifikati: OV sertifikati pružaju veći nivo sigurnosti jer validiraju ne samo vlasništvo nad domenom, već i pravni entitet koji stoji iza sajta. Zahtevaju više dokumentacije i duže je vreme izdavanja. Trošak: Od €30 do €100 godišnje.

Extended Validation (EV) SSL Sertifikati: EV sertifikati predstavljaju najviši nivo validacije, uključujući rigoroznu verifikaciju identiteta kompanije koja stoji iza sajta. Oni aktiviraju zelenu adresnu traku u pretraživačima, što povećava poverenje korisnika. Trošak: Od €70 do €300+ godišnje.

Wildcard SSL Sertifikati: Omogućavaju vam da osigurate neograničen broj poddomena na jednoj domeni pomoću jednog sertifikata. Trošak: Od €50 do €300+ godišnje.

Multi-Domain SSL Sertifikati (UCC): UCC sertifikati omogućavaju vam da osigurate više domena i poddomena sa jednim SSL sertifikatom. Korisni su za preduzeća koja upravljaju više sajtova. Trošak: Od €100 do €400 godišnje.

Kao što vidite, ukupni troškovi pokretanja i održavanja WordPress sajta mogu značajno varirati u zavisnosti od vaših potreba, željenog nivoa prilagođenosti i veličine vašeg poslovanja. Dobro je imati jasan plan i budžet pre nego što započnete, kako biste izbegli neprijatna iznenađenja po pitanju troškova.

Shopify fiksni troškovi izrade sajta

Shopify predstavlja jednostavnu i efikasnu platformu za pokretanje online prodavnice, ali sa sobom donosi niz troškova koje je važno uzeti u obzir. Od mesečnih pretplata do dodatnih naknada za aplikacije, evo detaljnog pregleda potencijalnih troškova povezanih sa vođenjem Shopify web prodavnice.

Mesečne pretplate

Basic Shopify: €29 mesečno.

Uključuje sve osnovne funkcije potrebne za pokretanje online prodavnice, uključujući dve korisničke naloge, neograničen broj proizvoda i 24/7 podršku.

Shopify: €79 mesečno.

Dodaje profesionalne funkcije kao što su izvještaji, pet korisničkih naloga i niže transakcijske naknade.

Advanced Shopify: €299 mesečno.

Namijenjen većim preduzećima, ovaj plan nudi napredne izvještaje, 15 korisničkih naloga i najniže transakcijske naknade.

Troškovi hostinga

Hosting je uključen u svaki Shopify plan, što znači da nema dodatnih troškova za hosting vaše online prodavnice.

Domen

Ako kupujete domen preko Shopifyja, cene se kreću od €11 do €81 godišnje, u zavisnosti od TLD-a i dostupnosti.

Teme

Besplatne teme: Shopify nudi nekoliko besplatnih tema koje možete koristiti za svoju prodavnicu.
Premium teme: Cene za Shopify premium teme kreću se od €140 do €350 za jednokratnu kupovinu.

Dodaci (Apps)

Besplatne aplikacije: Postoji veliki broj besplatnih aplikacija koje možete dodati u svoju prodavnicu.
Premium aplikacije: Troškovi za premium aplikacije variraju i mogu biti jednokratni ili na osnovu mesečne pretplate. Cene se kreću od nekoliko dolara mesečno do stotina dolara, u zavisnosti od aplikacije i njenih funkcija.

Transakcijske naknade

Ako ne koristite Shopify Payments, Shopify naplaćuje transakcijske naknade koje se kreću od 2.0% do 2.9% + 30 centi po transakciji, u zavisnosti od vašeg plana.

Mesečno održavanje

Uključeno u mesečnu pretplatu, ali možete imati dodatne troškove ako angažujete eksterne stručnjake za prilagođavanje ili optimizaciju vaše prodavnice.

Dodatni troškovi

SSL sertifikat: SSL sertifikati su uključeni u sve Shopify planove bez dodatnih troškova.
Razvoj i prilagođavanje: Ako zahtevate prilagođene funkcije koje zahtevaju razvoj, troškovi mogu varirati u zavisnosti od složenosti i potrebnog vremena.

Dok Shopify nudi jednostavan put za pokretanje online prodavnice, važno je uzeti u obzir sve potencijalne troškove – od mesečnih pretplata do premium aplikacija i tema.

Magento fiksni troškovi izrade sajta

Magento, kao platforma otvorenog koda, nudi dva glavna izdanja: Magento Open Source (besplatno) i Magento Commerce (plaćeno izdanje za preduzeća), koje je takođe poznato kao Adobe Commerce. Dok Magento Open Source pruža osnovu bez početnih troškova, pravi troškovi počinju kada uzmemo u obzir hosting, prilagođavanje, teme, dodatke i održavanje. Evo detaljnog pregleda troškova povezanih sa pokretanjem i održavanjem Magento web shopa:

Hosting

Magento Open Source

Zahteva robustan hosting da bi efikasno funkcionisao. VPS hosting paketi mogu početi od €20 do €100+ mesečno, dok specijalizovani Magento hosting može koštati od €100 do €500+ mesečno, zavisno od provajdera i potrebnih resursa.

Magento Commerce

Hosting je često uključen u cenu, ali za samostalne instance, troškovi mogu biti značajni i zavise od veličine i obima vaše prodavnice.

Domen

Godišnja registracija domena kreće se obično od €10 do €20, ali može varirati zavisno od domenske ekstenzije i registrar.

Teme

Magento Open Source: Besplatne teme su dostupne, ali kvalitetne premium teme mogu koštati od €50 do €200.
Magento Commerce: Prilagođene teme su česte i troškovi razvoja mogu lako premašiti nekoliko hiljada dolara, zavisno od složenosti i dizajnerskih zahteva.

Dodaci (Extensions)

Postoji veliki broj kako besplatnih tako i plaćenih dodataka. Cene plaćenih dodataka mogu varirati od €50 do €500 ili više, u zavisnosti od funkcionalnosti.

Razvoj i prilagođavanje

Magento je poznat po svojoj visokoj meri prilagodljivosti, što može zahtevati značajne razvojne resurse. Troškovi razvoja i prilagođavanja mogu biti od nekoliko hiljada do desetina hiljada eura, zavisno od vaših specifičnih potreba.

Mesečno održavanje

Uključuje ažuriranja, sigurnosne provjere, backup i tehničku podršku. Troškovi mogu biti od €500 do €2,000+ mesečno, zavisno od složenosti sajta i nivoa usluge.

Magento Commerce (Adobe Commerce)

Magento Commerce licenca može koštati od €22,000 do €125,000+ godišnje, zavisno od godišnjeg prometa i dodatnih usluga. Ovo izdanje nudi dodatne funkcije, bolju podršku i skalabilnost za velike preduzeće.

Dodatni troškovi

SSL sertifikati su neophodni za e-trgovinu i mogu koštati od €0 (Let’s Encrypt) do €200+ godišnje za napredne opcije.
Integracije sa trećim stranama, kao što su sistemi za upravljanje zalihama, ERP, ili CRM sistemi, mogu dovesti do dodatnih troškova razvoja.

Pokretanje i održavanje Magento prodavnice može biti skupo, ali njegova moć i fleksibilnost čine ga privlačnim izborom za preduzeća koja planiraju brz rast i imaju specifične potrebe. Potrebno je detaljno planiranje i razumevanje ukupnih troškova kako biste osigurali da Magento odgovara vašem budžetu i poslovnim ciljevima.

0 коментара

Prosledi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Неопходна поља су означена sa *

Možda će vas zanimati i ovo…

sr_RSSR

Pin It on Pinterest

Call Now Button