Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingKontrast Tipografije i Boja u Veb Dizajnu

jun 11, 2023 | Veb dizajn | 0 Komentara

KONTRAST POMAŽE DA SE SADRŽAJ UČINI ČITLJIVIJIM I DA NAGLASIMO VAŽNOST POJEDINIH DELOVA SAJTA ILI STRANICE NA SAJTU. 

Važnost kontrasta u veb dizajnu

Jedan važan aspekt tipografije i boja na sajtu je kontrast. Kontrast se odnosi na razliku između dva ili više elemenata, kao što su tekst i pozadina ili dve različite boje. U ovom tekstu ćemo istražiti važnost kontrasta u veb dizajnu i kako da kontrast kreiramo na pravi način.

Kontrast je važan element u veb dizajnu jer pomaže da se sadržaj učini čitljivijim. Takođe nam pomaže da naglasimo važnost pojedinih delova sajta ili stranice na sajtu. Na primer, kada boje teksta i pozadine imaju visok odnos kontrasta, korisnicima postaje lakše da čitaju sadržaj. Čak i sa veće udaljenosti ili u uslovima slabog osvetljenja. Kontrast takođe pomaže u stvaranju hijerarhije informacija, što korisnicima olakšava navigaciju i pronalaženje sadržaja koji traže.

Još jedna prednost kontrasta je da može pomoći da se poboljša ukupna estetika sajta. Kada se pravilno koriste, kontrastne boje i tipografija mogu dodati dubinu i dimenziju dizajnu, čineći ga privlačnijim za korisnike.

Pored prednosti pomenutih ranije, kontrast takođe može pomoći u stvaranju osećaja ravnoteže i harmonije u veb dizajnu. Kada su boje i tipografija dobro iskombinovane, to može pomoći da se stvori osećaj reda i strukture u dizajnu sajta. Nasuprot tome, dizajn kome nedostaje kontrast može izgledati dosadno i nezanimljivo.

Važan aspekt kontrasta u veb dizajnu je i takođe pristupačnost. Veb programeri moraju osigurati da njihovi dizajni budu dostupni svim korisnicima, uključujući i one sa oštećenjem vida. To znači da koristite boje i tipografiju koji imaju dovoljan odnos kontrasta da sadržaj bude čitljiv za svakoga. Smernice za pristupačnost veb sadržaja pružaju posebne upute za odnos kontrasta koji se moraju ispuniti da bi se obezbedila pristupačnost i korisnicima sa oštećenjem vida.

Takođe je važno napomenuti da se kontrast ne odnosi samo na boju i tipografiju. Kontrast se može postići kroz različite elemente dizajna, kao što su veličina, oblik, tekstura, pa čak i beli prostor.

Važno je razumeti da kontrast nije uvek dobra stvar. Previše kontrasta može biti naporno za korisnike i učiniti da dizajn izgleda pretrpano i haotično. Važno je uspostaviti ravnotežu između kontrasta i jednostavnosti i koristiti kontrast na način koji poboljšava celokupno korisničko iskustvo.

Kreiranje kontrasta u tipografiji

Tipografija je suštinski element u veb dizajnu, a stvaranje kontrasta između različitih tipografskih elemenata može pomoći u poboljšanju čitljivosti i hijerarhije. Evo nekoliko saveta za stvaranje kontrasta u tipografiji:

Koristite kombinaciju serifnih i sans-serifnih fontova: Korišćenje kombinacije serifnih i sans-serifnih fontova može pomoći da se stvori kontrast između različitih delova teksta. Na primer, korišćenje sans-serifnog fonta za naslove i serifnog fonta za osnovni tekst može pomoći da se napravi jasna razlika između njih.

Korišćenje kombinacije serifnih i sans-serifnih fontova je uobičajen način da se stvori kontrast u tipografiji. Serifni fontovi imaju male linije ili ukrasne linije na kraju poteza koji čine slova, dok sans-serifni fontovi nemaju ove ukrasne dodatke. Upotreba ova dva tipa fontova u kombinaciji može pomoći u stvaranju jasne hijerarhije informacija na veb stranici.

Serifni fontovi se često koriste za osnovni tekst jer se generalno smatraju čitljivijim tokom dužeg perioda čitanja. Serifi pomažu da se oči čitaoca usmere od jednog do drugog slova, što olakšava praćenje teksta. S druge strane, fontovi bez serifa se često koriste za naslove jer su podebljani i privlače pažnju.

Serif fontovi se obično povezuju sa tradicionalnim, formalnim stilovima dizajna. Često se koriste u štampanim medijima kao što su novine, knjige i časopisi. Veruje se da serifi u ovim fontovima pomažu u čitljivosti. Serifni fontovi se takođe obično koriste za naslove, jer mogu dodati dašak elegancije i sofisticiranosti dizajnu.

S druge strane, fontovi bez serifa povezani su sa modernim, savremenim stilovima dizajna i često se koriste u digitalnim medijima kao što su veb stranice, aplikacije i korisnički interfejsi. Ovi fontovi se često biraju zbog njihove jednostavnosti i jasnoće, jer odsustvo serifa može olakšati čitanje na ekranu. Sans-serif fontovi se takođe često koriste za osnovni tekst u digitalnim medijima, jer mogu pomoći da se smanji naprezanje očiju i učini tekst čitljivijim.

Kada koristite kombinaciju serifnih i sans-serifnih fontova, važno je osigurati da su komplementarni i da se ne razlikuju previše jedni od drugih. Na primer, korišćenje tankog i delikatnog serifnog fonta sa podebljanim i teškim sans-serifnim fontom može da stvori neuobičajen efekat koji je teško čitati.

Takođe je važno uzeti u obzir veličinu i težinu fontova kada koristite kombinaciju serif i sans-serif. Na primer, korišćenje velikog i podebljanog sans-serifnog fonta za naslove i manjeg – svetlijeg serifnog fonta za osnovni tekst može pomoći u stvaranju jasne hijerarhije informacija.

Korišćenje kombinacije serifnih i sans-serifnih fontova takođe može pomoći da se stvori osećaj stila i sofisticiranosti u dizajnu. Korišćenjem fontova koji se međusobno dopunjuju, dizajneri kreiraju kohezivan dizajn profesionalnog izgleda koji je i čitljiv i vizuelno privlačan.

Različita veličina i težina fonta je još jedan efikasan način za stvaranje kontrasta u tipografiji. Veličina fonta se odnosi na ukupnu veličinu slova, dok se težina fonta odnosi na debljinu ili podebljanost slova. Promenom veličine i težine fontova koji se koriste na veb stranici, dizajneri mogu usmeriti oko korisnika na važne informacije.

Na primer, korišćenje velikog i podebljanog fonta za naslove i manjeg i svetlijeg fonta za osnovni tekst može pomoći u stvaranju jasne hijerarhije informacija. Veći, podebljani font će privući pažnju korisnika i skrenuti mu pažnju na naslov, dok će manji font biti lakši za čitanje tokom dužeg čitanja.

Različita težina fonta se takođe može koristiti za stvaranje naglaska u paragrafu teksta. Na primer, podebljanje nekoliko ključnih reči ili fraza unutar pasusa može pomoći da se skrene pažnja čitaoca na važne informacije.

Važno je da koristite različite veličine i težine fonta na planiran način. Korišćenje previše različitih veličina i težina fonta može stvoriti pretrpan i haotičan dizajn koji je težak za čitanje. Važno je uspostaviti ravnotežu između kontrasta i jednostavnosti i koristiti veličinu i težinu fonta na način koji poboljšava celokupno korisničko iskustvo.

Više o tome kako izabrati pravi font pročitajte na ovom linku: Tipografija-Odabir fonta za sajt.

Koristite kontrast boja

Korišćenje kontrastnih boja za tipografiju takođe može pomoći u stvaranju kontrasta. Na primer, korišćenje svetle boje za tekst i tamne boje za pozadinu može pomoći u stvaranju visokog kontrasta, što olakšava čitanje.

Korišćenje nijansi sive je još jedan efikasan način za stvaranje kontrasta u tipografiji i veb dizajnu. Nijanse sive se odnose na raspon nijansi između čiste crne i čiste bele i mogu se koristiti za kreiranje suptilne i sofisticirane estetike dizajna.

Jedan od načina da koristite sive nijanse u tipografiji je da izaberete više varijacija nijanse sive koje se koriste za različite elemente na veb stranici. Na primer, korišćenje tamnije nijanse sive za naslove i svetlije nijanse sive za osnovni tekst može pomoći u stvaranju jasne hijerarhije informacija. Ovo takođe može biti korisna tehnika za stvaranje kontrasta u monohromatskoj šemi boja.

Drugi način da koristite sive nijanse je da ih kombinujete sa svetlijom bojom. Na primer, korišćenje crno-bele šeme boja sa jarkom bojom može stvoriti upečatljiv i vizuelno privlačan dizajn. Ovo može biti posebno efikasno za isticanje važnih informacija ili poziva na akciju na veb stranici.

Korišćenje sivih tonova takođe može biti efikasan način da se stvori kontrast između različitih elemenata na veb stranici. Na primer, korišćenje svetlo sive pozadine sa tamnije sivim tekstom može da stvori suptilan kontrast koji je lakši za oči od potpuno bele pozadine sa crnim tekstom. Ovo može biti posebno korisno za dizajne koji uključuju mnogo teksta, kao što su članci ili postovi na blog stranici.

Korišćenje previše nijansi sive ili njihovo nasumično korišćenje može stvoriti zbunjujući dizajn za korisnike. Važno je uzeti u obzir ukupnu estetiku dizajna i koristiti sive nijanse na način koji poboljšava korisničko iskustvo i efikasno prenosi informacije.

Primeri
Evo nekoliko primera kako se sivi tonovi mogu efikasno koristiti u tipografiji i veb dizajnu:

Monohromatske šeme boja: Korišćenje različitih nijansi sive može biti efikasan način za kreiranje monohromatske šeme boja. Na primer, sajt koji koristi nijanse sive u rasponu od svetle do tamne može da stvori sofisticiranu i kohezivnu estetiku dizajna.

Pozadine i tekst: Korišćenje svetlo sive pozadine sa tamnije sivim tekstom može da stvori suptilan kontrast koji je lakši za oči od jasno bele pozadine sa crnim tekstom.

Isticanje važnih informacija: Korišćenje sivih tonova može biti efikasan način da se skrene pažnja na važne informacije ili pozive na akciju. Na primer, korišćenje jarkih boja sa elementima u nijansama sive može da stvori upečatljiv i vizuelno privlačan dizajn koji ističe najvažnije informacije na veb stranici.

Koristite Color Wheel ili točak boja

Koristite točak boja kako biste videli koje boje su komplementarne. Točak boja je alat koji se koristi za organizovanje boja.  Na ovaj način olakšan je odabir komplementarnih boja koje dobro funkcionišu zajedno.

Ovde možete birati boje za sajt.

Prednost korišćenja ovog alata je to što pomaže dizajnerima da kreiraju šeme boja koje su vizuelno privlačne i harmonične. Točak boja uključuje niz boja koje su raspoređene u kružnom uzorku, sa komplementarnim bojama koje se nalaze jedna naspram druge na točku.

Još jedna prednost korišćenja točkića u boji je da može pomoći u stvaranju kontrasta i hijerarhije unutar dizajna. Korišćenje jarke boje za dugme za poziv na akciju može pomoći da se istakne i privuče pažnja korisnika. Slično tome, korišćenje prigušene boje za pozadinu može pomoći da se stvori osećaj dubine i kontrasta sa elementima prednjeg plana.

Kada koristite točak boja, važno je imati na umu psihologiju boja i kako različite boje mogu izazvati različite emocije i reakcije kod korisnika. Plava se često povezuje sa poverenjem i pouzdanošću, dok je crvena povezana sa uzbuđenjem i strašću. Razumevanjem emocionalnog uticaja različitih boja, dizajneri mogu odabrati boje koje su prikladne za poruku i ton njihove veb stranice.

Koristite alatke za kontrast boja: Postoji nekoliko onlajn alata koji vam mogu pomoći da identifikujete boje sa visokim odnosom kontrasta. Ovi alati mogu biti korisni u odabiru pravih kombinacija boja za tekst i pozadinu ili za kreiranje šema boja koje imaju visok kontrast.

Postoji nekoliko dostupnih alata koji mogu pomoći dizajnerima da procene kontrast boja na njihovoj sajtu. Ovi alati obično zahtevaju od dizajnera da unese vrednosti boja elemenata i pozadine. Nakon toga će se generisati rezultat koji pokazuje da li kontrast ispunjava standarde pristupačnosti.

Jedan uobičajeno korišćeni standard za kontrast boja su smernice za pristupačnost veb sadržaja, koje određuju minimalni odnos kontrasta od 4,5:1 za normalan tekst i 3:1 za veliki tekst.

Vredi napomenuti da alati za kontrast boja nisu zamena za dobre principe dizajna. Dizajneri i dalje treba da nastoje da koriste dobru tipografiju, izgled i slike kako bi napravili vizuelno privlačnan sajt. Korišćenjem alata za kontrast boja kao dela procesa dizajna, dizajneri treba da obezbede da sajt bude dostupan svim korisnicima.

Za kraj

Kontrast je suštinski element u veb dizajnu. Stvaranje kontrasta u tipografiji i bojama može pomoći da se poboljša čitljivost, hijerarhija i estetika. Koristeći kombinaciju serifnih i sans-serifnih fontova, različite veličine i težine fonta, komplementarne boje. Na ovaj način veb programeri kreiraju privlačne sajtove koji su laki za čitanje i navigaciju. Stvaranje kontrasta na pravi način zahteva dobro razumevanje principa dizajna i teorije boja. Veb programeri uvek treba da testiraju svoje dizajne kako bi bili sigurni da su laki za upotrebu za sve korisnike.

Želite profesionalno odrađen sajt ili web shop? Pogledajte detalje ili pošaljite upit na ovom linku: izrada sajtova

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati i ovo…

sr_RSSR

Pin It on Pinterest

Call Now Button