Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingFONT KOJI NIJE USKLAĐEN SA SVRHOM I SADRŽAJEM SAJTA MOŽE DA ODBIJE KORISNIKE. 

Tipografija pomaže da se uspostavi ton i ličnost veb stranice. Odabir pravog fonta može značajno uticati na to kako korisnici percipiraju i komuniciraju sa sajtom. Zbog toga je važno razumeti faktore koje treba uzeti u obzir kada birate odgovarajuću tipografiju za svoj sajt.

Prvo, važno je uzeti u obzir čitljivost fonta. Font koji je teško čitati može brzo da odbije korisnike i obeshrabri ih da se bave sadržajem vašeg sajta. Kada birate font, uverite se da je čitljiv i da je razmak između slova i redova odgovarajući. Sans-serifni fontovi kao što su Arial i Helvetica često su siguran izbor za osnovni tekst. Laki za čitanje, posebno u manjim veličinama.

Na čitljivost utiče nekoliko faktora, uključujući veličinu fonta, razmak između redova i razmak između slova. Na primer, font koji je suviše mali ili prevelik može biti težak za čitanje. Dok tekst koji je suviše užak ili ima preširok razmak može otežati razlikovanje pojedinačnih slova i reči. Neophodno je uspostaviti pravu ravnotežu između ovih faktora kako bi se osigurala optimalna čitljivost.

Drugi faktor koji utiče na čitljivost je dizajn fonta. Neki fontovi imaju složeniji dizajn sa kitnjastim serifima i ukrasima koji mogu otežati čitanje. S druge strane, fontovi sa jednostavnim dizajnom i čistim linijama su često lakši za čitanje i mogu biti bolji izbor za osnovni tekst.

Pored toga, važno je uzeti u obzir kontrast između fonta i pozadine. Font koji se stapa sa bojom pozadine može otežati čitanje, dok font sa visokim kontrastom može poboljšati čitljivost. Na primer, crni font na beloj pozadini pruža visok kontrast i često je lakši za čitanje nego svetli font na tamnoj pozadini.

Odabir fonta sa dobrom čitljivošću ne samo da poboljšava korisničko iskustvo već i doprinosi pristupačnosti sajta. Za korisnike sa oštećenjem vida ili disleksijom, font koji je lak za čitanje može da napravi značajnu razliku u njihovoj sposobnosti da konzumiraju sadržaj. Zbog toga je bitno uzeti u obzir pristupačnost prilikom odabira fonta i osigurati da bude čitljiv za što veći broj korisnika.

Stil i ton fonta moraju biti u skladu sa svrhom i sadržajem veb stranice. Modna veb stranica može da koristi elegantne i sofisticirane fontove sa serifima, dok sajt za igre može koristiti podebljane i razigrane sans-serif fontove. Font takođe treba da bude u skladu sa glasom i porukama brenda. Na primer, advokatska firma može da koristi klasičan i tradicionalni font sa serifima kako bi prenela osećaj profesionalizma i autoriteta.

Navešćemo još jedan primer. Veb sajt za luksuzni brend može da koristi elegantne i sofisticirane fontove sa serifima kako bi preneo osećaj ekskluzivnosti i vrhunskog kvaliteta. S druge strane, sajt za brend dečijih igračaka može da koristi podebljane fontove bez serifa kako bi privukla mlađu publiku.

Stil i ton fonta takođe igraju značajnu ulogu u stvaranju doslednog vizuelnog identiteta na različitim stranicama i odeljcima veb sajta. Korišćenjem doslednog stila i tona fonta, dizajneri mogu da kreiraju jedinstven izgled i osećaj koji poboljšavaju korisničko iskustvo i jačaju poruke brenda.

Što se tiče kontrasta u tipografiji možete pročitati na ovom linku: Kontrast tipografije i boja u veb dizajnu.

Važno je napomenuti da izbor fontova ne treba da se zasniva samo na tome da font izgleda dobro. Takođe se radi o tome da se obezbedi da font odražava svrhu i sadržaj veb sajta i da poboljša korisnikovo razumevanje poruka na veb sajtu. Font koji nije usklađen sa svrhom i sadržajem može da stvori zabunu i odbije korisnike.

Treće, razmotrite skalabilnost i kompatibilnost fonta na različitim uređajima i pretraživačima.

Font treba da izgleda dobro i da bude čitljiv u različitim veličinama, posebno na ekranima visoke rezolucije poput onih na mobilnim uređajima.

Kada birate font, takođe je neophodno uzeti u obzir njegovu kompatibilnost na različitim uređajima i pretraživačima. Neki fontovi mogu izgledati sjajno na jednom uređaju ili pregledaču, ali možda neće biti podržani ili pravilno prikazani na drugima. Vrlo je važno da izaberete font koji je široko podržan i kompatibilan na različitim uređajima i pregledačima.

Dizajneri mogu testirati kompatibilnost različitih fontova na različitim uređajima i pretraživačima koristeći onlajn alate i usluge. Ovi alati mogu pomoći u identifikaciji bilo kakvih problema sa kompatibilnošću fontova.

Pored toga, trebalo bi uzeti u obzir i veličinu datoteke fonta. Datoteke velikih fontova mogu usporiti vreme učitavanja stranice. Neophodno je odabrati font koji ima malu veličinu datoteke, a da pritom zadrži optimalnu čitljivost i kvalitet dizajna.

Četvrto, ključno je uzeti u obzir licenciranje fonta i implikacije troškova. Neki fontovi zahtevaju naknade za licenciranje, a cena se može brzo povećati. Posebno za velike sajtove. Dostupni su i besplatni fontovi, ali je neophodno osigurati da su pravilno licencirani i da ne podležu kršenju autorskih prava.

Korišćenje fonta bez odgovarajuće licence ili dozvole može dovesti do pravnih problema. Neophodno je osigurati da font odabran za sajt ima potrebne licence i dozvole za upotrebu.

Dosta solidan izbor fontova nudi Google, pogledajte na ovom linku.

Cena korišćenja određenog fonta može da varira u zavisnosti od obima projekta i upotrebe, kao što je broj veb stranica, broj korisnika.

Veb programeri treba da razmotre implikacije budžeta i troškova korišćenja određenog fonta za sajt. Neki fontovi mogu zahtevati jednokratno plaćanje ili model pretplate. Drugi mogu ponuditi različite nivoe cena na osnovu upotrebe i razmera. Neophodno je odabrati font koji se uklapa u budžet projekta, a da pritom zadrži optimalan kvalitet dizajna i čitljivost.

Neki fontovi mogu imati dodatna ograničenja upotrebe, kao što su ograničenja ugradnje ili upotrebe u štampanim medijima. Dizajneri treba da se uvere da razumeju sva dodatna ograničenja pre nego što odaberu font kako bi izbegli bilo kakve pravne probleme.

Planirate izradu sajta ili web prodavnice? Saznajte više na ovom linku: izrada sajtova

0 коментара

Prosledi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Неопходна поља су означена sa *

Možda će vas zanimati i ovo…

sr_RSSR

Pin It on Pinterest

Call Now Button