Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingKako Napisati Opise Proizvoda Za Vaš Web Shop?

maj 15, 2023 | Izrada sajtova | 0 Komentara

KAO VLASNICI ONLAJN PRODAVNICA, VAŽNO JE DA SE POBRINETE DA OPISI VAŠIH PROIZVODA BUDU ZANIMLJIVI, INFORMATIVNI I UBEDLJIVI. 

Dobro napisan opis proizvoda može da vam pomogne da povećate prodaju i broj konverzija. Time pružate kupcima sve informacije koje treba da znaju o proizvodu, dok istovremeno ističete njihove jedinstvene karakteristike i prednosti.

Dakle, kako napisati opis proizvoda koji će privući potencijalne kupce i ubediti ih da obave kupovinu? Evo nekoliko saveta:

1. Upoznajte svoju ciljnu publiku

Jedna od najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir prilikom pisanja opisa proizvoda je vaša ciljna publika. Morate da razumete njihove potrebe, preferencije kako biste kreirali opise koji će za njih biti veoma bitni i korisni. Ako prodajete proizvod za negu kože, možda biste želeli da koristite opise koji se dopadaju kupcima koji traže prirodne, organske proizvode koji su nežni za njihovu kožu.
Jedan od načina da upoznate svoju ciljnu publiku je kreiranje ličnosti kupaca tj. buyer persona. Ličnost kupca je reprezentacija vašeg idealnog kupca, zasnovana na istraživanju tržišta i podacima. Ličnost kupca obično uključuje demografske informacije, kao što su starost, pol, prihod i lokacija. U ovo takođe spadaju i psihografske informacije, kao što su interesovanja, vrednosti i ponašanja.

Kada kreirate ličnosti kupaca, možete ih koristiti za kreiranja opisa proizvoda. Na primer, ako je jedan od vaših kupaca zauzet roditelj koji ceni pogodnost i proizvode koji štede vreme, u opisu proizvoda to i naglasite.

S druge strane, ako su vaša ciljna publika tzv. milenijalci koji su ekološki svesni, mogli biste želeli da naglasite održive i ekološki prihvatljive aspekte vašeg proizvoda.

Drugi način da upoznate svoju ciljnu publiku je istraživanje tržišta. Istraživanje tržišta može uključivati ankete, intervjue ili druge oblike povratnih informacija od vaših kupaca. Pitajući svoje klijente o njihovim potrebama i preferencijama, možete dobiti dragocene uvide koji će vam pomoći da napišete efikasnije opise proizvoda.

Važno je da budete u toku sa trendovima i promenama u vašoj ciljnoj publici. Pratite društvene mreže, sajtove sa vestima i druge izvore informacija da biste ostali informisani o čemu vaša ciljna publika priča i za šta je zainteresovana. Ako ostanete informisani, možete nastaviti da prilagođavate opise svojih proizvoda kako bi zadovoljili potrebe vaše ciljne publike.

Poznavanje vaše ciljne publike može dosta pomoći kada je reč o pisanju delotvornih opisa proizvoda za vašu veb prodavnicu. Sprovođenjem istraživanja tržišta i praćenjem trendova, možete steći jasno razumevanje potreba, preferencija vaše ciljne publike. Ovo znanje će vam omogućiti da napišete opise proizvoda koji su prilagođeni vašoj ciljnoj publici i verovatnije će imati veći odjek kod njih. Ovo će neminovno dovesti do povećanja prodaje i konverzija.

2. Istaknite prednosti vaših proizvoda

Umesto da samo navedete karakteristike, važno je da se fokusirate i na prednosti koje vaš proizvod nudi. Razmislite o tome koje probleme vaši kupci možda pokušavaju da reše i objasnite kako vaš proizvod može da im pomogne. Na primer, ako prodajete usisivač, možete da istaknete njegovo snažno usisavanje, ali i objasnite kako može da učini čišćenje bržim i lakšim ili kako može da pomogne u uklanjanju alergena iz vazduha.

Isticanje prednosti vaših proizvoda je važan aspekt pisanja efektivnih opisa proizvoda za vašu veb prodavnicu. Prednosti se odnose na pozitivne rezultate ili iskustva koja kupci mogu očekivati od korišćenja vašeg proizvoda.

Da biste istakli prednosti vašeg proizvoda, morate da razumete koji problem on rešava za vaše kupce. Na primer, ako prodajete hidratantnu kremu, vaši kupci možda traže proizvod koji će hidrirati njihovu kožu i smanjiti pojavu finih linija i bora. Naglašavanjem hidratantnih i anti-aging prednosti hidratantne kreme u opisu vašeg proizvoda, vi se direktno obraćate kupcima koji traže rešenje za ove uobičajene probleme kože.

Drugi način da istaknete prednosti vašeg proizvoda je da koristite storytelling ili pripovedanje. Pričajući priču koja pokazuje kako je vaš proizvod koristio stvarnom kupcu, možete učiniti da prednosti vaših proizvoda budu mnogo ubedljiviji. Na primer, ako prodajete uređaj za praćenje fitnes treninga, možete ispričati priču o kupcu koji je koristio uređaj za praćenje da postavi i postigne svoje fitnes ciljeve. Praćenjem progresa treninga imao je veću motivaciju i nije preskakao treninge, što rezultira povećanom energijom, boljim spavanjem i poboljšanim ukupnim zdravljem.

Takođe je važno da budete konkretni kada ističete prednosti vašeg proizvoda. Nemojte samo reći da je vaš proizvod „visokokvalitetan“ ili „efikasan“. Umesto toga, navedite konkretne detalje o tome šta ga čini visokokvalitetnim ili efikasnim. Na primer, ako prodajete set kuhinjskih noževa, možete istaći prednosti oštrine i izdržljivosti noževa. Navedite konkretne detalje o materijalima i metodama konstrukcije koji se koriste za postizanje tih prednosti.

Više o razlikama između benefita i karakteristika možete pročitati ovde: Razlika izmedju benefita i karakteristika.

3. Koristite zanimljiv način izražavanja

Kada pišete opise proizvoda, važno je koristiti jezik koji je privlačan i ubedljiv. Koristite opisne reči i fraze koje će pomoći kupcima da zamisle kako bi bilo da koriste proizvod. Ako prodajete kuhinjski gedžet, možete opisati kako može pomoći da se početni kuvar pretvori u iskusnog, gurmanskog kuvara ili kako može da olakša pripremu obroka.

Korišćenje opisnih reči i fraza je važan aspekt pisanja opisa proizvoda za vašu veb prodavnicu. Zanimljiv način izražavanja privlači veću pažnju potencijalnih kupaca i veća je šansa da će ih takav opis ubediti da obave kupovinu. Takođe dobar opis će učiniti da kupci lakše zapamte vaš proizvod. Na ovaj način se povećava verovatnoća da će se klijenti vratiti na vašu veb prodavnicu ili preporučiti vaše proizvode drugima.

Jedan od načina da koristite opisne reči i fraze je upotreba opisnih prideva i živopisnih slika. Umesto da samo opisujete svoj proizvod kao „dobar“ ili „visokokvalitetan“, koristite konkretniji i čulni jezik koji kreira sliku u umu kupca. Na primer, umesto da kažete da je par cipela „udoban“, mogli biste da kažete da „grle vaša stopala kao topao zagrljaj“ ili „ublažuju svaki korak kao oblak“.

Drugi način da se koristi zanimljiv način izražavanja je da ispričate priču ili da se stvori osećaj hitnosti. Pričanjem priče o tome kako je vaš proizvod koristio stvarnom kupcu, možete da učinite proizvod relativnijim i privlačnijim. Takođe možete stvoriti osećaj hitnosti tako što ćete naglasiti ograničenu dostupnost ili vremenski ograničene popuste. Na primer, možete da kažete „Delujte sada da biste dobili 20% popusta na prvu kupovinu“ ili „Još samo nekoliko na zalihama – ne propustite!“

Korišćenje privlačnog jezika takođe može uključivati korišćenje humora u opisima vaših proizvoda. Ovo može pomoći da vaš brend bude prepoznatljiviji, i može stvoriti osećaj povezanosti između vašeg brenda i vaših kupaca.

4. Budite jasni i koncizni

Iako je važno da tekst opisa proizvoda bude deskriptivan, takođe je važno da bude jasan i koncizan. Kupci ne žele da čitaju dugačke pasuse ili tehnički žargon. Koristite kratke rečenice i tačke da biste razdvojili tekst i olakšali čitanje. Uverite se da su najvažnije informacije na početku opisa, tako da kupci mogu brzo da razumeju o čemu se radi.

Kupci žele da znaju tačno šta dobijaju kada obave kupovinu. Ne žele da se probijaju kroz mnogo nerelevantnih informacija ili marketinških gluposti da bi došli do onoga što traže. Ako budete jasni i koncizni, time ćete olakšati kupcima da shvate šta je vaš proizvod i šta može da učini za njih.

Jedan od načina da budete jasni i sažeti je da koristite jednostavan i direktan jezik. Izbegavajte korišćenje tehničkog žargona ili marketinških reči koje bi mogle zbuniti ili odbiti kupce. Umesto toga, koristite jezik koji je lak za razumevanje i koji tačno opisuje vaš proizvod. Na primer, ako prodajete bežični zvučnik, možete ga opisati kao „prenosivi zvučnik koji se povezuje sa vašim telefonom ili tabletom preko Bluetooth-a“.

Drugi način da budete jasni i koncizni je da organizujete opise svojih proizvoda na logičan način koji je lak za razumevanje. Koristite naslove, tačke za nabrajanje ili numerisane liste da biste razdvojili tekst i olakšali čitanje. Ne zaboravite da mnogi kupci ne čitaju već „skeniraju” tekst. Ovo takođe može olakšati kupcima da pronađu informacije koje su im najvažnije. Na primer, možete da koristite naslove kao što su „Karakteristike proizvoda“ ili „Specifikacije“ da biste organizovali informacije o svom proizvodu.

Takođe je važno da izbegavate korišćenje suvišnih ili nepotrebnih detalja u opisima proizvoda. Iako je važno pružiti dovoljno informacija da bi se pomoglo klijentima da donesu odluku, uključujući previše informacija može ih preplaviti i zbuniti. Držite se najvažnijih karakteristika i prednosti vašeg proizvoda i izbegavajte uključivanje nebitnih ili stranih detalja.

Biti jasan i koncizan je od suštinskog značaja kada pišete opise proizvoda za vašu veb prodavnicu. Korišćenjem jednostavnog jezika i izbegavanje preteranih ili nepotrebnih detalja, možete olakšati kupcima da razumeju šta je vaš proizvod i šta može da uradi za njih. Ako budete jasni i koncizni, možete povećati verovatnoću da će kupci obaviti kupovinu i smanjiti verovatnoću povrata ili žalbi kupaca.

5. Ubacite i tehničke detalje vaših proizvoda u opisu

Iako kupci možda nisu zainteresovani za tehničke detalje, važno je ubaciti ih za one koji jesu. Uverite se da ste dali tačne informacije o dimenzijama, težini, materijalima i svim drugim tehničkim specifikacijama koje su relevantne. Ove informacije mogu pomoći kupcima da donesu krajnu odluku o tome da li je proizvod za njih.

Jedna od prednosti uključivanja tehničkih detalja je da može pomoći da se uspostavi vaš kredibilitet kao prodavac. Pružajući tačne i detaljne informacije o svom proizvodu, možete pokazati da ste i pouzdani, što može pomoći u izgradnji poverenja.

Još jedna prednost je ta da kupcima nudite mogućnost da uporede vaš proizvod sa drugim sličnim proizvodima na tržištu. Pružajući detaljne specifikacije, možete olakšati kupcima da uporede karakteristike i prednosti vašeg proizvoda sa proizvodima vaših konkurenata. Ovo može pomoći kupcima da donesu odluku o kupovini, a takođe može pomoći da se vaš proizvod razlikuje od drugih na tržištu.

Kada uključujete tehničke detalje, važno je koristiti jezik koji je jasan i lak za razumevanje. Izbegavajte korišćenje tehničkog žargona ili termina specifičnih za industriju koji bi mogli zbuniti kupce. Umesto toga, koristite jezik koji je jednostavan i koji tačno opisuje vaš proizvod. Na primer, ako prodajete kameru, možete uključiti tehničke detalje kao što su rezolucija, otvor blende ili brzina zatvarača.

Takođe je važno dati prioritet tehničkim detaljima koji su najvažniji za vaše klijente. Na primer, ako prodajete laptop, kupce će možda najviše zanimati brzina procesora, količina RAM-a ili kapacitet skladištenja. Isticanjem tehničkih detalja koji su najvažniji za vaše kupce, možete im olakšati da shvate prednosti vašeg proizvoda.

Uključivanje tehničkih detalja u opise vaših proizvoda može pomoći da se uspostavi vaš kredibilitet i da se vaš proizvod razlikuje od konkurenata. Pružite kupcima informacije koje su im potrebne da donesu krajnu odluku o kupovini. Koristite jasan i lako razumljiv jezik i dajte prioritet najvažnijim tehničkim detaljima.

6. Ponudite rešenja za uobičajene probleme u opisu proizovda

Razmislite o problemima ili izazovima sa kojima bi se vaši kupci mogli suočiti i objasnite kako vaš proizvod može pomoći u njihovom rešavanju. Ako prodajete serum za lice, možete pomenuti kako može da pomogne u smanjenju pojave bora. Možete da dodate i to kako može da pomogne u osvetljavanju kože koja izgleda umorno. Pružajući rešenja za uobičajene probleme, pokažite kupcima da je vaš proizvod rešenje koje su tražili.

Da biste pružili rešenja za uobičajene probleme, moraćete da imate duboko razumevanje vaše ciljne publike i problema koje pokušavaju da reše. Ovo može uključivati sprovođenje istraživanja kupaca, analizu povratnih informacija kupaca ili posmatranje ponašanja kupaca. Kada identifikujete uobičajene bolne tačke, možete da napravite opise proizvoda koji se direktno bave tim izazovima.

Na primer, ako prodajete proizvod za negu kože, možda znate da se mnogi kupci bore sa aknama. U opisu vašeg proizvoda možete istaknuti ključne sastojke u vašem proizvodu koji mogu pomoći u smanjenju upale i otčepljenju pora. Takođe možete uključiti izjave kupaca koji su koristili vaš proizvod za uspešno lečenje akni.

Drugi primer bi mogao biti ako prodajete ranac za kampovanje na otvorenom. Možda znate da se kupci često bore da pronađu ranac koji je udoban za nošenje tokom dužeg vremenskog perioda. Pritom koji ima dovoljno prostora za skladištenje za svu njihovu opremu i koji je dovoljno izdržljiv da izdrži surove spoljašnje uslove. U opisu proizvoda možete da istaknete karakteristike vašeg ranca koje adresiraju ove probleme, kao što su pojačani kaiševi, više pregrada i vodootporni materijali.

Pružajući rešenja za probleme, možete stvoriti osećaj empatije i razumevanja kod svojih kupaca. Pokazujete im da razumete izazove sa kojima se suočavaju i da vaš proizvod može pomoći u rešavanju tih problema. Ovo može biti moćan način da izgradite poverenje i uspostavite snažnu vezu sa vašim klijentima.

Hajde da detaljnije pogledamo primere dobro napisanih opisa proizvoda.

Opis proizvoda za par bežičnih slušalica:

„Predstavljamo naše vrhunske bežične slušalice – savršenog pratioca za ljubitelje muzike u pokretu. Sa visokokvalitetnim zvukom i tehnologijom za poništavanje buke, moći ćete u potpunosti da se uronite u svoje omiljene melodije bez ikakvih ometanja. Slušalice su lagane i udobne, sa mekom, postavljenom trakom za glavu. Čašice za uši dobro pristaju oko vaših ušiju. Slušalice imaju dug vek trajanja baterije, koji traju do 20 sati sa jednim punjenjem. Lako se povezuju sa vašim uređajem pomoću Bluetooth-a. Slušalice takođe imaju ugrađen mikrofon, tako da možete da primate pozive handsfree. Bilo da putujete na posao, idete u teretanu ili se samo opuštate kod kuće, naše bežične slušalice nude vrhunsko iskustvo slušanja.”

U ovom primeru, opis proizvoda ističe prednosti slušalica, kao što su zvuk visokog kvaliteta, tehnologija za poništavanje buke i dugo trajanje baterije. Takođe opisuje karakteristike slušalica, kao što su njihov lagani dizajn i Bluetooth povezivanje. Jezik koji se koristi je privlačan i ubedljiv. Sa frazama kao što su „savršeni pratilac za ljubitelje muzike u pokretu“ i „vrhunsko iskustvo slušanja“. Sve u svemu, ovaj opis proizvoda pruža kupcima sve informacije koje treba da znaju o slušalicama, a takođe naglašava njihove jedinstvene karakteristike i prednosti.

 

Proizvod: Instant Pot Duo 7-u-1 električni ekspres lonac

Opis: „Instant Pot Duo je 7-u-1 električni ekspres lonac koji kombinuje funkcije ekspres lonca, šporeta za pirinač, tiganja, i grejača za hranu. Sa 14 pametnih programa koje možete izabrati možete da kuvate svoja omiljena jela samo jednim pritiskom na dugme. Lonac za kuvanje od nerđajućeg čelika i se može prati u mašini za pranje sudova. Osim toga, Instant Pot Duo ima sigurnosne funkcije kao što su zaštita od pregrevanja i sigurnosno zaključavanje poklopca.”

Analiza: Ovaj opis proizvoda je efikasan jer jasno opisuje karakteristike i prednosti Instant Pot Duo. Pominjanje funkcionalnosti 7-u-1 i 14 pametnih programa odmah prenosi svestranost proizvoda i njegovu sposobnost da zameni više uređaja u kuhinji. Pominjanje lonca za kuvanje od nerđajućeg čelika i stalka koji se mogu prati u mašini za sudove pojačava faktor pogodnosti za korisnika.

Dodatno, opis uključuje sigurnosne karakteristike kao što su zaštita od pregrevanja i sigurnosna brava poklopca. Ovo otklanja zabrinutost potencijalnim kupcima koji se možda pribojavaju da koriste ekspres lonac. Opis takođe koristi jasan i koncizan jezik, što olakšava razumevanje karakteristika i prednosti proizvoda.

 

Proizvod: Fitbit Charge 4 fitnes tracker (uređaj za praćenje fitnes treninga)

Opis: „Fitbit Charge 4 fitnes tracker vam pomaže da preuzmete kontrolu nad svojom kondicijom i postignete svoje ciljeve. Sa ugrađenim GPS-om, možete pratiti svoje vežbe i videti svoj tempo i pređenu razdaljinu u realnom vremenu. Plus, sa minutama aktivne zone, dobićete zvučni signal kada postignete svoje željene zone otkucaja srca tokom vežbanja. Takođe možete da pratite svoj san, da pratite puls i primate obaveštenja sa telefona direktno na ruci. Do 7 dana trajanja baterije, možete ostati na vrhu svoje kondicije bez brige da ćete ostati bez baterije.“

Analiza: Ovaj opis proizvoda je efikasan jer naglašava ključne karakteristike Fitbit Charge 4 na jasan i koncizan način. Pominjanje ugrađenog GPS-a i minuta aktivne zone naglašava fokus proizvoda na praćenje kondicije i postizanje ciljeva. U opisu se takođe pominju dodatne funkcije kao što su praćenje sna i obaveštenja na telefonu, što doprinosi opštoj pogodnosti i korisnosti proizvoda.

Pored toga, pominjanje trajanja baterije od 7 dana je važna prodajna tačka, jer adresira zabrinutost da će uređaj ostati bez baterije i gubljenje progresa. Jezik koji se koristi u opisu je privlačan i apeluje na one koji žele da preuzmu kontrolu nad svojom kondicijom.

Za kraj

Pisanje opisa proizvoda za vašu veb prodavnicu je važan deo onlajn prodaje. Razumevanjem vaše ciljne publike, isticanjem prednosti vaših proizvoda, korišćenje opisnih reči, koje su jasne i koncizne, uključujući tehničke detalje i nudeći rešenja za uobičajene probleme, možete kreirati opise proizvoda koji su informativni, ubedljivi i privlačni. Ako odvojite vreme da napravite ubedljive opise proizvoda, možete povećati prodaju i konverzije i stvoriti lojalne kupce koji će se stalno vraćati.

PLANIRATE IZRADU VEB PRODAVNICE? MI VAM MOŽEMO POMOĆI! SAZNAJTE DETALJE NA OVOM LINKU: IZRADA SAJTOVA

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati i ovo…

sr_RSSR

Pin It on Pinterest

Call Now Button