Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingNeuralink – Upravljajte Kompjuterom Mislima!

feb 8, 2023 | IT vesti | 0 Komentara

DA LI BISTE UGRADILI
ČIP U SVOJ MOZAK?
 

Neuralink je neurotehnološka kompanija koju je osnovao Elon Musk 2016. Kompanija je fokusirana na razvoj implantabilnih interfejsa između mozga i računara, sa ciljem da unapredi ljudske sposobnosti i omogući ljudima da direktno komuniciraju sa tehnologijom koristeći svoje misli.

Neuralink-ov početni fokus je na razvoju implantantskih uređaja koji mogu da leče stanja kao što su epilepsija, depresija i hronični bol. Međutim, kompanija je takođe izjavila da je njen dugoročni cilj stvaranje tehnologije koja može poboljšati ljudske sposobnosti, kao što su pamćenje i sposobnost direktne komunikacije koristeći misao.

Kompanija je razvijala svoju tehnologiju u tajnosti, ali je periodično delila ažuriranja o svom napretku i ciljevima. Neuralinkov pristup uključuje stvaranje sićušnih elektroda koje se mogu implantirati u mozak, koje se zatim mogu koristiti za praćenje i potencijalnu kontrolu moždane aktivnosti.

Neuralinkov rad je veoma ambiciozan i postavlja niz etičkih i praktičnih pitanja. Međutim, ako bude uspešan, imaće ogroman uticaj na ljudske sposobnosti i način na koji komuniciramo sa tehnologijom.

Kompanija radi na razvoju sićušnih elektroda koje se mogu implantirati u mozak kako bi pratile i potencijalno kontrolisale moždanu aktivnost. U avgustu 2020. Neuralink je demonstrirao svoj napredak tako što je prikazao svinju kojoj je ugrađen Neuralink uređaj u mozak, koja je mogla da kontroliše računar svojim pokretima njuške!

Neuralink eksperimenti

Najnoviji eksperiment koji je sproveo Neuralink, izazvao je veliko uzbuđenje u naučnim i tehnološkim zajednicama. Eksperiment, koji je uključivao implantaciju elektroda u mozak laboratorijskih životinja, imao je za cilj da demonstrira mogućnosti interfejsa mozak-računar i otvori put za buduće primene.

Drugi važan rezultat eksperimenta bila je demonstracija dvosmerne komunikacije između mozga i računara. Elektrode su bile u stanju da snimaju neuronske signale i stimulišu specifične regione mozga, što je omogućilo istraživačima da kontrolišu pokrete i druga ponašanja kod laboratorijskih životinja.

Iako je eksperiment bio značajan korak napred, još uvek postoje mnogi izazovi koje treba prevazići da bi se razvili za široku upotrebu. To uključuje poboljšanje pouzdanosti i stabilnosti elektroda, kao i razvoj metoda za tačno dekodiranje složenih informacija sadržanih u neuronskim signalima.

Uprkos značajnom napretku koji je Neuralink napravio, još uvek ima mnogo izazova koje treba prevazići. Razvoj Neuralinka zahteva duboko razumevanje ljudskog mozga i njegovog rada, kao i značajan napredak u nauci o nanotehnologiji i kompjuterskom inženjerstvu.

Neuralink je važan za čovečanstvo zbog potencijala koji ima za revoluciju u načinu na koji komuniciramo sa tehnologijom i poboljšanje naših života na više načina.

Kada će Neuralink biti javno dostupan?

Vremenski okvir kada će Neuralink-ova tehnologija postati dostupna za ljudsku upotrebu nije jasan i zavisiće od različitih faktora kao što su zakonske regulative, klinička ispitivanja i kontinuirani razvoj i testiranje tehnologije.

Važno je napomenuti da čak i kada Neuralink-ova tehnologija postane dostupna, verovatno će se u početku koristiti samo u medicinskim i istraživačkim okruženjima. Široko rasprostranjena dostupnost interfejsa mozak-računar za svakodnevnu upotrebu će verovatno potrajati mnogo godina i verovatno će zavisiti od kontinuiranog napretka tehnologije i boljeg razumevanja njene bezbednosti i efikasnosti.

Na osnovu informacija dostupnih iz kompanije i medijskih izveštaja, verovatno je da bi Neuralink-ova tehnologija potencijalno mogla da se poveže na internet kako bi prenosila podatke ili primala ažuriranja.

Važno je napomenuti da potencijal Neuralink-ove tehnologije da se poveže na internet postavlja važna pitanja o privatnosti, bezbednosti i etičkoj upotrebi interfejsa mozak-računar. Ova pitanja će morati biti pažljivo razmotrena i adresirana kako tehnologija nastavlja da se razvija i postaje sve dostupnija.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati i ovo…

sr_RSSR

Pin It on Pinterest

Call Now Button