Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingTrendovi u E-trgovini – Šta Očekivati u Narednoj Godini?

okt 19, 2023 | Digitalni marketing | 0 Komentara

TRENDOVI U E-TRGOVINI KOJI ĆE OBLIKOVATI NAREDNU GODINU

E-trgovina je dinamična industrija koja se neprestano menja i prilagođava novim tehnologijama prema potrebama potrošača. Da biste ostali konkurentni, važno je pratiti trendove i prilagoditi svoje poslovanje. U nastavku ćemo istražiti neke od trendova u e-trgovini koji će verovatno oblikovati narednu godinu i pružiti vam korisne savete o tome kako da se pripremite.

Povećano korišćenje mobilnih telefona

Mobilni uređaji su postali neprikosnoveni alat za online kupovinu, a ovaj trend će se i dalje pojačavati. Postarajte se da je vaš web shop prilagođen mobilnim uređajima kako biste omogućili pozitivno iskustvo kupovine na svim platformama. Brzina učitavanja stranica, jednostavan dizajn i optimizovani procesi plaćanja su ključni faktori za uspešnu mobilnu trgovinu.

Sve više ljudi koristi mobilne uređaje kako bi pretraživali proizvode i vršili online kupovinu. Mobilna trgovina omogućava potrošačima da brzo i lako pronađu željene proizvode, čak i dok su u pokretu. To znači da je važno da vaš web shop bude potpuno optimizovan za mobilne uređaje.

Kreiranje mobilne aplikacije za vaš web shop može biti izuzetno korisno. Aplikacije nude brži pristup proizvodima, personalizovane preporuke i jednostavno iskustvo kupovine. Potrošači često preferiraju aplikacije koje su praktične i jednostavne za korišćenje.

Mobilna trgovina treba da omogući brzu i jednostavnu naplatu. Korišćenje digitalnih novčanika i brze opcije plaćanja čini proces kupovine manje komplikovanim. Potrudite se da proces naplate bude intuitivan i siguran.

Mobilna trgovina omogućava i dodatne opcije kao što su rezervacije proizvoda ili kupovina na terenu. Na primer, kupci mogu unapred rezervisati proizvod putem mobilne aplikacije i preuzeti ga u fizičkoj prodavnici. Ovo kombinuje besprekorno online i offline iskustvo kupovine.

Pravilna upotreba podataka o ponašanju korisnika na mobilnim uređajima omogućava personalizaciju ponude. Možete koristiti ove podatke kako biste ponudili proizvode i sadržaj koji su relevantni za svakog korisnika, povećavajući time verovatnoću kupovine.
Redovno pratite performanse vašeg web shopa. Analizirajte broj poseta sa mobilnih uređaja, stopu konverzije i druge indikatore performansi. Na osnovu ovih podataka možete doneti važne buduće odluke.

Personalizacija za individualno iskustvo

Kupci očekuju personalizovane ponude i preporuke. Koristite podatke o kupcima i algoritme za personalizaciju kako biste im ponudili proizvode i sadržaj koji su relevantni za njihove potrebe i preferencije. Personalizacija može značajno povećati konverzije i lojalnost kupaca.
Ovo može uključivati proizvode koji su slični onima koje su već kupili ili proizvode koji bi ih mogli zanimati na osnovu njihovih prethodnih interakcija.

Prilagodite sadržaj na svom web shopu kako biste ga učinili relevantnim za svakog posetioca. Na primer, koristite dinamičke naslovne stranice koje prikazuju proizvode ili kategorije koje su posebno relevantne za korisnika na osnovu njegovih interesovanja.
Koristite e-mail marketing kako biste slali personalizovane e-mailove kupcima. To može uključivati slanje e-mailova sa posebnim ponudama za proizvode koje su već gledali ili podsećanje na napuštene korpe, tj. podsećanje da dovrše kupovinu na sajtu.

Personalizacija može uključivati i prilagođavanje cena i promocija na osnovu ponašanja kupaca. Na primer, možete ponuditi popuste ili besplatnu dostavu kao nagradu za lojalnost ili ponovnu kupovinu.
Personalizacija takođe uključuje olakšavanje procesa kupovine za svakog kupca. Na primer, možete sačuvati podatke o dostavi i plaćanju kako biste ubrzali proces narednih kupovina.

Pratite ponašanje kupaca na svom web shopu kako biste bolje razumeli njihove potrebe i preferencije. Ovo vam omogućava da kontinuirano poboljšavate personalizaciju i ponudu.

Tehnologije virtuelne stvarnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR – Augmented Reality)

VR i AR tehnologije postaju sve prisutnije u e-trgovini. Pružanje mogućnosti kupcima da „probaju“ proizvode putem VR ili AR iskustava može poboljšati njihovo zadovoljstvo i povećati verovatnoću kupovine. Razmislite o tome kako biste mogli da iskoristite ove tehnologije za svoj web shop.

Tehnologije virtuelne stvarnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR) predstavljaju fascinantno područje koje ima sve veći uticaj na e-trgovinu. Obe tehnologije transformišu način na koji kupci imaju interakciju sa proizvodima i uslugama, pružajući im dublje i interaktivnije iskustvo. Načini na koje možete ove tehnologije iskoristiti za unapređenje svog web shopa:

1. Virtuelna stvarnost (VR)

VR tehnologija omogućava korisnicima da potpuno zarone u digitalni svet. Ovo se postiže upotrebom specijalnih VR naočara ili slušalica koje pružaju 360-stepeni prikaz virtuelnog okruženja.

Virtuelne prodavnice: Trgovine mogu kreirati virtuelne prodavnice u kojima kupci mogu šetati, pregledati proizvode i čak ih „dodirivati“ uz pomoć kontrolera. Ovo omogućava realistično iskustvo online kupovine.

Proba proizvoda: Uz pomoć VR, kupci mogu „probati“ proizvode pre kupovine. Na primer, kada kupujete odeću, možete kreirati svoj virtuelni avatar i videti kako će izgledati sa odabranim komadima.

Virtuelni Turizam: Industrija putovanja koristi VR kako bi potencijalni putnici mogli da virtuelno posete destinacije pre nego što donesu odluku o putovanju. Ova tehnologija može biti primenjena i u e-trgovini za proizvode poput nameštaja ili automobila.

2. Proširena stvarnost (AR)

AR tehnologija dodaje digitalne elemente u stvarni svet korisnika, često kroz aplikacije na mobilnim uređajima. Evo kako se AR koristi u e-trgovini:

Proširene etikete: Kupci mogu skenirati QR kodove ili etikete na proizvodima kako bi dobili dodatne informacije, recenzije, ili video upute o upotrebi.

Virtuelna proba odeće i šminke: Aplikacije za AR omogućavaju korisnicima da virtuelno probaju odeću ili šminku putem svojih pametnih telefona, što može biti zanimljivo kupcima pri donošenju odluke o kupovini.

Navigacija u prodavnicama: AR može pomoći kupcima da lakše kreću kroz velike prodavnice ili tržne centre. Aplikacije mogu stvarati putokaze i informacije o proizvodima u stvarnom vremenu.

Personalizovane ponude: Kupci mogu primiti personalizovane ponude ili popuste na proizvode kada koriste AR aplikacije u prodavnicama.

Pogledajte kratku prezentaciju virtuelne prodavnice

Brza i beskontaktna dostava

Brza i pouzdana dostava postaje standard u e-trgovini. Razmislite o partnerstvima sa pouzdanim kurirskim službama kako biste obezbedili efikasnu dostavu proizvoda. Takođe, beskontaktna dostava je postala posebno važna tokom pandemije, pa je važno da osigurate siguran proces isporuke.

Kupci sve više očekuju brzu dostavu svojih online porudžbina. Ubrzavanje procesa dostave, uključujući i istog dana ili sledećeg dana dostavu, može biti konkurentska prednost. Ovo je posebno važno za proizvode koji zahtevaju hitnost, poput hrane ili medicinskih potrepština.
Kako biste omogućili transparentnost i poverenje kupcima, implementirajte tehnologiju praćenja pošiljki. Kupci bi trebalo biti u mogućnosti da prate status svoje porudžbine u stvarnom vremenu, što smanjuje anksioznost i povećava zadovoljstvo.

Beskontaktna dostava se odnosi na proces isporuke u kojem dostavljač ostavlja porudžbinu na sigurnom mestu, kao što su vrata kupca ili postavljeni kontejner za dostavu, bez potrebe za fizičkim kontaktom između dostavljača i kupca. Ovo je posebno važno u vreme pandemije, ali i kasnije kao opcija za one koji preferiraju minimalni kontakt.
Povećana pažnja na higijenu i sigurnost tokom dostave je neophodna. Dostavljači bi trebali nositi zaštitnu opremu, a porudžbine bi trebale biti čiste i sigurno upakovane.

Ponuda besplatne dostave ili popusta na dostavu može privući više kupaca i povećati prosečnu vrednost kupovine. Kupci često prepoznaju vrednost ovih beneficija.
Saradnja sa pouzdanim dostavnim kompanijama može poboljšati kvalitet usluge dostave. Razmotrite sklapanje dugoročnih partnerstava sa kompanijama koje nude brzu i pouzdanu dostavu.
Za određene proizvode kao što su namirnice ili farmaceutski proizvodi, praćenje temperature i pridržavanje specifičnih uslova dostave može biti ključno kako bi se očuvala kvalitet proizvoda.

Brza i beskontaktna dostava nije samo praktična opcija za kupce, već i važna konkurentska prednost za web shopove. Ona pomaže u izgradnji poverenja i lojalnosti kupaca, posebno u situacijama kada je bezbednost i brzina prioritet.

Video materijal kao izbor za promociju

Video sadržaj igra sve veću ulogu u privlačenju i angažovanju kupaca. Razmislite o kreiranju video recenzija proizvoda, tutorijala i demonstracija kako biste bolje predstavili svoje proizvode.

Video materijal za promociju predstavlja moćan alat u svetu e-trgovine i online marketinga. Video može preneti poruke, priče i informacije na način koji je privlačniji u poređenju sa tekstom ili statičkim slikama. Evo nekoliko ključnih aspekata video materijala za promociju u e-trgovini:

Video može biti odličan način da pokažete kako vaši proizvodi funkcionišu u stvarnom svetu. Demonstracija proizvoda može pomoći kupcima da bolje razumeju funkcije i prednosti proizvoda i može povećati verovatnoću da će ih kupiti.
Kupci često traže recenzije proizvoda pre nego što donesu odluku o kupovini. Recenzije od strane stručnjaka ili zadovoljnih korisnika mogu pružiti dragocene informacije i izgraditi poverenje kod potrošača.

Kreiranje video tutorijala o tome kako koristiti proizvode ili usluge može poboljšati korisničko iskustvo i smanjiti broj pitanja kupaca. Ovo je posebno važno za proizvode sa komplikovanom upotrebom.
Za proizvode koji zahtevaju montažu ili instalaciju, video uputstva mogu biti izuzetno korisna. Kupci će ceniti korak-po-korak instrukcije koje mogu pratiti.

Pregled celokupne kolekcije proizvoda ili asortimana u video formatu može pomoći kupcima da brže pronađu ono što traže.

Kreirajte kreativne video reklame i kampanje koje privlače pažnju i šire svest o vašem brendu i proizvodima. Video oglasi se često koriste na društvenim merežama i drugim online platformama.

Video materijal može poboljšati optimizaciju za pretragu (SEO) vaše web stranice. Video sadržaj često ima bolju šansu za visoki rang u rezultatima pretrage, a video klipovi takođe mogu zadržati posetioce na vašoj stranici duže.
Video materijal je lakše deliti na društvenim medijima, što može povećati širenje vaše poruke i privući nove kupce.

Analizirajte statistiku angažmana na vašim video materijalima kako biste bolje razumeli šta funkcioniše, a šta ne. Ovo vam svakako pomaže da prilagodite buduće video kampanje.
Live video emitovanje na društvenim medijima može biti odličan način za direktnu interakciju sa publikom, postavljanje pitanja i odgovaranje na komentare u realnom vremenu.

Koristi video materijala za promociju su brojne i raznovrsne. Implementiranje različitih vrsta video sadržaja za vašu e-trgovinu može vam pomoći da privučete više posetilaca, poboljšate konverzije i izgradite snažniju povezanost sa vašom ciljnom publikom.

Chatbotovi i veštačka inteligencija

Chatbotovi i AI podrška sve više se koriste za brže i efikasnije odgovaranje na pitanja kupaca i rešavanje problema. Razmotrite implementaciju ovih tehnologija kako biste poboljšali korisničko iskustvo.

Chatbotovi i veštačka inteligencija transformišu način na koji komuniciramo sa kupcima i pružamo podršku. Ovi alati se koriste kako bi automatizovali komunikaciju sa korisnicima i pružili personalizovano iskustvo.

Chatbotovi omogućavaju web shopovima da pružaju podršku korisnicima 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. Kupci mogu postavljati pitanja, rešavati probleme i dobijati informacije u bilo koje vreme, bez obzira na radno vreme prodavnice. Ovo povećava dostupnost i zadovoljstvo kupaca.
Chatbotovi mogu odgovarati na upite trenutno i efikasno. To je posebno korisno za brzo rešavanje uobičajenih pitanja, kao što su informacije o dostavi ili povratima proizvoda.

Veštačka inteligencija može analizirati pitanja i interakcije korisnika kako bi pružila personalizovane odgovore i preporuke. Na primer, chatbot može predložiti proizvode koji bi mogli biti interesantni na osnovu prethodnih kupovina ili pregledanih proizvoda.
Chatbotovi mogu automatski slati personalizovane marketinške poruke, poput obaveštenja o rasprodajama ili posebnim ponudama. Na ovaj način se poveća angažovanje kupaca i konverzije.

Veštačka inteligencija može analizirati ponašanje kupaca na web shop-u kako bi bolje razumela njihove potrebe i preferencije. Ovako ćete najbolje prilagoditi ponudu i marketinške kampanje.
Chatbotovi mogu automatski prikupljati recenzije od kupaca i ocene proizvoda nakon kupovine, pomažući u izgradnji povratnih informacija i poverenja kod drugih kupaca.

Veštačka inteligencija se takođe koristi za razvoj komunikacionog interfejsa, koji omogućavaja kupcima da pretražuju i kupuju proizvode putem glasovnih asistenata kao što su Amazon Alexa ili Google Assistant.

AI može analizirati velike količine podataka o ponašanju korisnika, transakcijama i ostalim aspektima e-trgovine kako bi identifikovala obrasce i trendove koji mogu pomoći u donošenju poslovnih odluka.
Upotreba chatbotova i AI može smanjiti potrebu za ljudskom intervencijom u rutinskim zadacima, što omogućava veću skalabilnost i efikasnost u poslovanju.

Za kraj

Ovi trendovi predstavljaju odraz evolucije potrošačkih navika, tehnoloških inovacija i društvenih promena koje oblikuju online trgovinu.

U narednoj godini, uspešni web shopovi će biti oni koji se budu prilagodili ovim trendovima, koji su inovativni i usmereni ka kupcima. Neprestano praćenje i prilagođavanje ovim promenama će vam pomoći da ostanete konkurentni i ostvarite rast i uspeh u svetu e-trgovine.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati i ovo…

sr_RSSR

Pin It on Pinterest

Call Now Button