Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingSidebar – Vaša mini digitalna vitrina

Ovi segmenti na bočnim stranama veb sajtova, posebno web prodavnica, nisu samo obični ornament; oni su važni elementi u oplemenjivanju online prostora.

Sidebar je poput skrivenog prolaza koji vodi do neotkrivenih delova na vašem sajtu. Bez obzira da li sadrži najnovije promocije, pretragu proizvoda ili korisne linkove.

Njegova uloga je višestruka i često neprepoznatljiva na prvi pogled. Ovo je prostor gde se odvija tiha magija veb dizajna, stvarajući prostor koji nije samo vizuelno privlačan, već i izuzetno funkcionalan.

Sidebar se ne može smatrati običnim ukrasom. On je kao tajni hodnik koji vodi do najvažnijih delova vašeg sajta. Na prvi pogled, može se činiti kao sporedni element, ali u stvarnosti, sidebar igra važnu ulogu u poboljšavanju korisničkog iskustva. Sadrži mnoštvo informacija koje često čine razliku između posetioca koji jednostavno skroluje kroz stranicu i onog koji se zaista angažuje i upija sadržaj sa sajta.

Ovde možete postaviti linkove ka najvažnijim sekcijama, najnovijim vestima ili proizvodima. Ovo nije samo prostor za grafički dizajn.

Osim toga, sidebar može biti i estetski izazov. Pravilno postavljeni widgeti, slike ili ikone mogu transformisati ovaj deo u pravi dragulj vašeg sajta. Tajna leži u ravnoteži između vizuelne privlačnosti i funkcionalnosti.

Kada govorimo o web prodavnicama, sidebar postaje mini virtuelni izlog. Postavljanje najnovijih proizvoda, specijalnih ponuda ili linkova ka najtraženijim artiklima čini ga atraktivnim prostorom za istraživanje. Ovde posetioci imaju priliku da brzo pregledaju najnovije proizvode, bez potrebe da istražuju celu web prodavnicu.

Uloga sidebara je i da pruža dodatne mogućnosti. Njegova funkcionalnost može varirati od sajta do sajta, ali često uključuje elemente kao što su navigacija, pretraga, najnovije vesti ili posebne akcije.

Kada govorimo o web prodavnicama, sidebar postaje prostor za izlaganje proizvoda. Postavljanjem widgeta koji prikazuju najnovije proizvode, popularne artikle ili akcije, sidebar postaje kao neka vrste virtuelne vitrine koja privlači pažnju kupaca. Ovde posetioci mogu brzo pregledati aktuelne ponude, pronaći najnovije proizvode ili istraživati kategorije sa samo nekoliko klikova.

Osim toga, sidebar može biti i prostor za promocije. Navigacija do posebnih ponuda, popusta ili akcija može se postaviti direktno na bočnu stranu, pružajući posetiocima trenutan uvid u aktuelne benefite. Ova strategija ne samo da privlači pažnju, već i podstiče posetioce na akciju, čime se povećava angažovanost.

Zamislite da imate poseban prostor gde možete držati sve svoje omiljene stvari. Sidebar je upravo to za vaš sajt. On vam omogućava da postavite važne linkove, najnovije akcije ili najčešće postavljana pitanja tamo gde su posetiocima lako dostupni.

Zamislite da je sidebar kao vaš omiljeni organizator, gde sve bitne stvari imaju svoje mesto. Na primer, postavljanjem linkova ka glavnim kategorijama ili najnovijim vestima, sidebar postaje centralno mesto koje vodi posetioce ka ključnim informacijama.

Još jedna prednost sidebara kao personalnog asistenta je mogućnost postavljanja linkova ka stranicama sa često postavljanim pitanjima (FAQ) ili kontakt informacijama. Na ovaj način, posetioci mogu brzo pronaći odgovore na svoja pitanja ili ostvariti kontakt sa podrškom sa samo nekoliko klikova. Ova jednostavnost pristupa dodaje vrednost korisničkom iskustvu.

Šta je sidebar na sajtu

Sidebar – Primer

Promocije bez napora

U slučaju posebnih akcija, popusta ili sezonskih ponuda, sidebar postaje prilika za istaknutu promociju. Direktni linkovi do stranica sa popustima ili posebnim kolekcijama omogućavaju kupcima da brzo pronađu proizvode koji su na sniženju ili su aktuelni u određenom periodu.

Vrlo je važno naglasiti i mobilnu optimizaciju sidebara. Na mobilnim uređajima, gde je prostor ograničen, sidebar može biti kompaktan, ali i dalje efikasan. Skrolovanje kroz najnovije proizvode ili akcije na mobilnom sidebaru pruža isti vizuelni doživljaj kao i na desktopu, prilagođavajući se potrebama različitih korisničkih uređaja.

Widgeti i Sidebar – Savršen duo

Widgeti i sidebar su kao dva dobra prijatelja koja zajedno čine sjajan tim. Postavljanjem korisnih widgeta, kao što su pretraživanje, kalendar događaja ili društvene mreže, sidebar postaje još funkcionalniji. Na ovaj način pružate posetiocima bogatiji doživljaj sajta.

Ključna komponenta ove harmonije je fleksibilnost widgeta. Ovi maleni blokovi informacija mogu se postaviti unutar sidebara kako bi dodali raznolike funkcionalnosti. Na primer, postavljanjem widgeta za pretragu, posetioci mogu brzo pronaći željene informacije ili proizvode, bez potrebe za višeslojnim navigacijama.

Neki widgeti idu korak dalje omogućavajući posetiocima da personalizuju svoje iskustvo na sajtu. Na primer, widget za kreiranje liste želja omogućava korisnicima da čuvaju proizvode koje planiraju kupiti u budućnosti, stvarajući tako listu prema njihovim preferencama. Ova interaktivnost ne samo da podstiče posetioce na povratnu posetu već i gradi osećaj povezanosti sa brendom.

Zaključak:

Dakle, sidebar nije samo dekoracija; on je važan deo sajta koji pruža dodatnu dimenziju online iskustvu. Bez obzira na to da li sadrži promocije, linkove ili widgete, on doprinosi efikasnosti, funkcionalnosti i privlačnosti vašeg sajta ili web shop-a.

0 Comments

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda vas bo zanimalo in ovo…

sl_SISL

Pin It on Pinterest

Call Now Button