Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingKUPCI ŽELE DA ZNAJU KAKO ĆE VAŠ PROIZVOD ILI USLUGA UČINITI NJIHOV ŽIVOT BOLJIM.

Termini benefiti tj. prednosti i karakteristike se često mešaju. Međutim, to su dva različita koncepta koja su neophodna za razumevanje kako efikasno promovisati proizvod ili uslugu. U ovom kratkom tekstu pojasnićemo koja je razlika između benefita i karakteristika.

Šta su karakteristike?

Karakteristike se odnose na specifične atribute ili karakteristike proizvoda ili usluga. Na primer, ako prodajete automobil, karakteristike mogu uključivati stvari kao što su veličina motora, efikasnost goriva, broj sedišta i bezbednosne funkcije. Ovo su tehnički aspekti proizvoda koji opisuju šta radi ili kako funkcioniše.

Šta su benefiti?

Benefiti, s druge strane, su pozitivni rezultati koje kupci mogu očekivati od korišćenja proizvoda ili usluge. Oni su načini na koje karakteristike proizvoda ili usluge mogu poboljšati život kupca. Na primer, prednosti automobila mogu uključivati stvari poput uštede novca na benzinu, pružanja udobne vožnje za porodicu ili pružanja sigurnosti uz napredne bezbednosne funkcije.

Razlika između benefita i karakterisitika.

Ključna razlika između karakteristika i benefita je u tome što karakteristike opisuju šta proizvod ili usluga radi, dok benefiti opisuju zašto bi kupcu trebalo biti stalo. Kupci su često više zainteresovani za prednosti tj. benefite proizvoda ili usluge nego za njegove karakteristike jer žele da znaju kako će to poboljšati njihove živote.

Iako su i karakteristike i prednosti važne, prednosti su te koje na kraju ubede kupce da kupe proizvod ili uslugu. Kupci žele da znaju kako će proizvod ili usluga učiniti njihov život boljim.

Da bismo dalje ilustrovali ovu tezu, razmotrimo hipotetički primer novog pametnog telefona. Neke od karakteristika ovog telefona mogu uključivati veliki ekran, veliku brzinu obrade informacija i visokokvalitetnu kameru. Iako su ove karakteristike svakako impresivne, one nam ne govore mnogo o tome zašto bi neko želeo da kupi telefon.

Prednosti ovog pametnog telefona mogu uključivati stvari poput mogućnosti snimanja prelepih fotografija, pristupa važnim informacijama na velikom ekranu i lako komuniciranje sa voljenim osobama. Ove prednosti su ono što će na kraju nekoga ubediti da kupi telefon jer pokazuju kako će proizvod poboljšati njihov život.

Jedan od izazova marketinga je efikasno saopštavanje benefite proizvoda ili usluge potencijalnim kupcima. Često se preduzeća previše fokusiraju na karakteristike svojih proizvoda i ne naglašavaju prednosti. To može dovesti do toga da se potencijalni kupci osećaju zbunjeno ili nezainteresovano.

Da biste izbegli ovaj problem, važno je razumeti prednosti vašeg proizvoda ili usluge iz perspektive kupca. Koje probleme im rešava? Kako im to olakšava ili poboljšava život? Kada shvatite ove prednosti, možete ih koristiti za kreiranje ubedljivih marketinških poruka.

Evo nekoliko primera koji ilustruju razliku između prednosti i karakteristika:

Primer 1: Fitness Tracker

Prednost: Pomozite korisnicima da prate svoje zdravlje i postignu ciljeve u fitnesu tako što ćete im pružiti dragocene informacije o njihovoj fizičkoj aktivnosti i opštem zdravlju.

Karakteristike: Merač otkucaja srca, brojač koraka i opcija merenja sagorenih kalorija.

Primer 2: Laptop

Prednost: Povećajte produktivnost tako što ćete korisnicima pružiti moćan i pouzdan alat za efikasan rad i uz minimalne tehničke probleme.

Karakteristike: Procesor visokih performansi, veliki kapacitet skladištenja i ekran visoke rezolucije.

Primer 3: Šampon

Prednost: Promoviše zdravu kosu nežnim čišćenjem vlasišta i sprečavanje oštećenja od jakih hemikalija, ostavljajući kosu mekom, sjajnom i hidriranom.

Karakteristike: Sadrži prirodne sastojke, bez sulfata i uravnotežen pH.

Primer 4: Pametni telefon

Prednost: Omogućava korisnicima brz pristup važnim informacijama, brza i laka komunikacija, opcije za zabavu u pokretu, povećana produktivnost.

Karakteristike: Veliki ekran, brz procesor i kamera visoke rezolucije.

Primer 5: Automobil

Prednost: Pruža korisnicima pouzdan i bezbedan način prevoza, štedeći vreme i novac uz smanjenje stresa i povećanje udobnosti tokom putovanja.

Karakteristike: Napredne sigurnosne funkcije, štedljiv motor i udobno sedenje.

Ovi primeri pokazuju da karakteristike pružaju specifične detalje o proizvodu ili usluzi, dok prednosti ističu pozitivne rezultate koje kupci mogu očekivati od njihovog korišćenja.

Ako želite da naučite kako se pišu opisi proizvoda koji prodaju, saznajte na ovom linku: Kako pisati opise proizvoda.

 

Za kraj

Iako su karakteristike i prednosti povezane, oni su različiti koncepti koji su od suštinskog značaja za efikasan marketing i prodaju. Karakteristike opisuju šta proizvod ili usluga radi, dok prednosti objašnjavaju zašto bi kupcima trebalo da bude interesantan baš taj proizvod ili usluga. Fokusirajući se više na prednosti vašeg proizvoda ili usluge prilikom promovisanja, možete kreirati ubedljivije marketinške poruke koje će imati odjek kod potencijalnih kupaca i dovesti do povećanja prodaje.

0 Comments

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Možda će vas zanimati i ovo…

sl_SISL

Pin It on Pinterest

Call Now Button