Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingKako Istražiti Ključne Reči za Moj Sajt?

Apr 14, 2023 | SEO | 0 comments

Istraživanje ključnih reči je važan deo svake uspešne marketinške strategije na internetu. Pomaže vam da razumete šta vaši klijenti traže i koje termine koriste kada traže više informacija o vašim proizvodima ili uslugama. Identifikovanjem ovih ključnih reči možete kreirati sadržaj koji zadovoljava potrebe vaših klijenata. Ovom prilikom pružićemo vam kratak vodič o tome kako da počnete sa istraživanjem ključnih reči da biste razumeli šta vaši klijenti traže.

Korak 1: Identifikujte svoju ciljnu publiku

Pre nego što počnete da istražujete ključne reči, neophodno je da identifikujete svoju ciljnu publiku. Ko su ljudi kojima želite da prezentujete informacije o svojim proizvodima ili uslugama? Koje su njihove potrebe i interesovanja? Ako razumete svoju ciljnu publiku, možete kreirati sadržaj koji im biti interesantan i pružiti vrednost.

Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći da identifikujete svoju ciljnu publiku:

Sprovedite istraživanje tržišta: Započnite istraživanjem tržišta na kojem se nalazite i proizvoda ili usluga koje nudite. Istraživanje tržišta može vam pomoći da razumete potrebe i preferencije vaše ciljne publike. Pogledajte industrijske izveštaje, recenzije kupaca i povratne informacije da biste prikupili uvide.

Razvijte profil kupaca: Buyer persone su izmišljene verzije vaših idealnih kupaca. Kad kažemo „izmišljene” ne mislimo 100%  jer te verzije idealnih kupaca treba da su zasnovane na istraživanju tržišta i stvarnim podacima vaših postojećih kupaca. Kreiranje ličnosti kupaca može vam pomoći da razumete njivove probleme, motivaciju i ciljeve. Možete da koristite faktore kao što su demografija, ponašanje, interesovanja i druge karakteristike da biste kreirali ličnosti kupaca.

Segmentirajte svoju publiku: Nisu svi klijenti isti. Segmentiranje vaše publike u grupe sa sličnim karakteristikama može vam pomoći da kreirate ciljani sadržaj koji odgovara njihovim specifičnim potrebama. Svoju publiku možete segmentirati na osnovu faktora kao što su demografija, interesovanja i ponašanje. Možete da segmentirate svoju publiku u starosne grupe, pol, lokaciju ili druge faktore relevantne za vaše poslovanje.

Analizirajte analitiku vašeg sajta: Analitika na sajtu može pružiti vredan uvid u ponašanje vaše publike. Pogledajte pokazatelje kao što su prikazi stranica, stope posete samo jedne stranice i stope konverzije. Na ovaj način razumećete koji sadržaj ima odjek kod vaše publike. Ove informacije možete koristiti da identifikujete ključne reči koje usmeravaju saobraćaj na vašu veb stranicu i kreirate sadržaj koji cilja te ključne reči.

Koristite Social Listening: Platforme društvenih medija su odličan način za prikupljanje uvida u interesovanja i preferencije vaše publike. Koristite alate za Social Listening da biste nadgledali razgovore u vezi sa vašom industrijom ili brendom i identifikovali trendove. Učestvujte u onlajn zajednicama koje se odnose na vaše poslovanje kako biste se angažovali sa svojom publikom i razumeli njihove potrebe.

Social Listening je proces praćenja i analize onlajn razgovora i platformi društvenih medija kako bi se stekao uvid u ponašanje kupaca, trendove u industriji i reputaciju brenda. Uključuje praćenje i analizu spominjanja, komentara, recenzija i drugih onlajn interakcija u vezi sa određenim brendom ili temom na društvenim medijima.

„Osluškivanje” na društvenim mrežama omogućava preduzećima da prikupe informacije o preferencijama i potrebama kupaca, što im pomaže da donesu pravu odluku i poboljšaju svoje proizvode ili usluge. Praćenjem razgovora na društvenim mrežama, preduzeća takođe mogu da identifikuju potencijalne probleme i brzo reaguju kako bi sprečila njihovu eskalaciju.

Social Listening uključuje korišćenje specijalizovanih alata i tehnika za prikupljanje i analizu podataka društvenih medija. Neki uobičajeni alati koji se koriste za ovu svrhu su Hootsuite, Brandvatch, Sprout Social i Mention. Ovi alati omogućavaju preduzećima da prate metriku društvenih medija kao što su angažovanje, raspoloženje i doseg i da generišu izveštaje koji pružaju uvid u ponašanje kupaca i tržišne trendove.

Ako razumete svoju ciljnu publiku, možete da koristite ove informacije da biste unapredili svoju strategiju istraživanja ključnih reči.

 

Korak 2: Razmislite o osnovnim ključnim rečima

Kada imate jasnu predstavu o svojoj ciljnoj publici, vreme je da razmislite o osnovnim ključnim rečima. Ovo su glavne teme za koje bi vaši klijenti mogli biti zainteresovani. Na primer, ako prodajete opremu za planinarenje, vaše osnovne ključne reči mogu uključivati „pešačke čizme“, „rančevi“, „šatori“, „oprema za kampovanje“ itd.

Kreirajte listu: Počnite tako što ćete napraviti listu početnih ključnih reči koje su relevantne za vaše poslovanje. Ovo su osnovni termini koji opisuju vaše poslovanje ili proizvode i usluge koje nudite. Na primer, ako prodajete cipele, neke osnovne ključne reči mogu biti „cipele“, „patike“, „čizme“ ili „obuća“.

Koristite alate za istraživanje ključnih reči: alatke za istraživanje ključnih reči mogu vam pomoći da identifikujete srodne ključne reči koje vaši klijenti traže. Neki popularni alati za istraživanje ključnih reči uključuju Google Planner ključnih reči, SEMrush, Ahrefs i Moz. Ovi alati vam mogu pomoći da identifikujete duge ključne reči, koje su duže fraze koje su konkretnije i ciljanije od generičkih ključnih reči.

Analizirajte konkurente: Analiza vaših konkurenata takođe vam može pomoći da identifikujete relevantne ključne reči. Pogledajte ključne reči koje su tergetovali na njihovom sajtu i u njihovom sadržaju. Možete koristiti alate kao što su SEMrush ili Ahrefs da biste identifikovali ključne reči po kojima se vaši konkurenti rangiraju.

Uzmite u obzir nameru korisnika: Kada razmišljate o ključnim rečima, važno je uzeti u obzir nameru korisnika. Namera korisnika se odnosi na razloge za pretragu korisnika. Da li traže informacije, određeni proizvod ili uslugu? Razumevanjem namere korisnika, možete kreirati sadržaj koji zadovoljava potrebe vaših klijenata i odgovara na njihova pitanja.

Grupišite ključne reči po temi: Kada imate listu relevantnih ključnih reči, grupišite ih po temi. Grupisanje ključnih reči po temi može vam pomoći da kreirate strategiju sadržaja koja pokriva niz srodnih tema. Ovo vam može pomoći da privučete više saobraćaja na sajtu i poboljšate vidljivost.

Korak 3: Koristite alate za istraživanje ključnih reči

Alati za istraživanje ključnih reči mogu vam pomoći da identifikujete relevantne ključne reči koje vaši klijenti traže. Neki popularni alati za istraživanje ključnih reči uključuju Google Keyword Planner, Ahrefs, SEMrush i Moz Keyword Explorer. Ovi alati pružaju podatke o obimu ključnih reči, konkurenciji i srodnim ključnim rečima.

Kada imate listu relevantnih ključnih reči, vreme je da analizirate metriku ključnih reči. Pokazatelji ključnih reči mogu vam pomoći da odredite konkurentnost i vrednost svake ključne reči. Ovo vam može pomoći da odredite prioritet strategije ključnih reči i kreirate sadržaj za koji je veća verovatnoća da će se rangirati. Evo nekih pokazatelja koje treba uzeti u obzir prilikom analize ključnih reči:

Obim pretrage: Obim pretrage se odnosi na broj pretraga za određenu ključnu reč u datom vremenskom periodu. Ključne reči sa velikim obimom pretrage mogu privući više saobraćaja na vaš sajt, ali su i konkurentnije.

Težina (rangiranja) ključne reči: Težina ključne reči odnosi se na to koliko je teško rangirati se na Google-u za određenu ključnu reč tj. termin. Ključne reči sa velikom konkurencijom se teže rangiraju i potreban je veći napor, trud i vreme za visoke pozicije na Google-u za ovakve termine.

Stopa učestalosti klikova (CTR): CTR se odnosi na procenat klikova koje dobije rezultat pretrage. Veća je verovatnoća da će ključne reči sa visokom stopom učestalosti klikova privući saobraćaj.

Cena po kliku (CPC): Cena po kliku se odnosi na cenu po kliku za određenu ključnu reč u plaćenom oglašavanju na pretrazi. Ključne reči sa visokom cenom po kliku mogu biti vrednije za preduzeća koja su voljna da ulažu u plaćeno oglašavanje.

Relevantnost: Relevantnost ključne reči se odnosi na to koliko je ona povezana sa vašim poslovanjem ili sadržajem na vašoj veb stranici. Veća je verovatnoća da će ključne reči koje su veoma relevantne za vaše poslovanje privući kvalifikovani saobraćaj.

Analizom pokazatelja ključnih reči možete odrediti konkurentnost i vrednost svake ključne reči. Ovo vam pomaže da odredite prioritetne ključne reči i kreirate sadržaj za koji je veća verovatnoća da će se bolje rangirati.

 

Korak 4: Analizirajte svoje konkurente

Vaši konkurenti mogu pružiti dragocene uvide u ono šta vaši klijenti traže. Analizirajte njihove veb stranice, blog postove i profile društvenih mreža da biste videli na koje ključne reči ciljaju. Ovo vam može pomoći da identifikujete „praznine” na tržištu i pronađete mogućnosti za ciljanje ključnih reči koje su vaši konkurenti možda prevideli.

Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći da analizirate svoje konkurente:

Identifikujte svoje konkurente: Počnite tako što ćete identifikovati svoje glavne konkurente u vašoj niši. Ovo se može uraditi tako što ćete pretražiti vaše glavne ključne reči na pretraživačima i zabeležiti najbolje rangirane veb stranice.

Analizirajte njihov sadržaj: Pregledajte sadržaj na sajtu vašeg konkurenta i zabeležite teme koje pokrivaju, vrstu sadržaja koju kreiraju i ključne reči na koje ciljaju. Zatim identifikujte nedostatke u sopstvenoj strategiji sadržaja i kreirajte sadržaj koji će povećati posetu na sajtu.

Pregledajte njihov profil povratnih veza (linkova): Povratne veze su veze (linkovi) sa drugih sajtova koje upućuju na vašu veb stranicu. Pregledajte profil povratnih veza vašeg konkurenta. Ovo vam može pomoći da identifikujete potencijalne mogućnosti za backlinkove ka vašoj veb stranici.

Analizirajte njihovu strategiju na društvenim mrežama: Pregledajte strategiju društvenih mreža vašeg konkurenta da biste identifikovali koje platforme koriste, vrstu sadržaja koju kreiraju i angažovanje koje dobijaju. Ovo vam može pomoći da poboljšate sopstvenu strategiju društvenih medija i privučete više pratilaca na sopstvene naloge društvenih mreža.

Pratite njihov rang ključnih reči: Koristite alat za praćenje ključnih reči da biste pratili rangiranje ključnih reči vašeg konkurenta. Ovo je od velike pomoći kada želite da identifikujete koje ključne reči ciljaju i kakav je njihov učinak na stranicama rezultata pretraživača.

Korak 5. Isfiltrirajte Keyword listu

Nakon analize pokazatelja ključnih reči, važno je da precizirate listu ključnih reči. To znači odabir najrelevantnijih i najvrednijih ključnih reči u vašoj strategiji sadržaja. Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći da precizirate listu ključnih reči:

Eliminišite nerelevantne ključne reči: Pregledajte svoju listu ključnih reči i eliminišite sve koje su irelevantne za vaše poslovanje. Time se fokusirate na najvrednije ključne reči i izbegavate gubljenje vremena i resursa na nerelevantne teme.

Dajte prioritet ključnim rečima visoke vrednosti: Fokusirajte se na ključne reči sa velikim obimom pretrage, malom težinom i visokom relevantnošću. Veća je verovatnoća da će ove ključne reči privući saobraćaj na sajt i pomoći vam da postignete svoje poslovne ciljeve.

Uzmite u obzir ključne reči koje su dugačke (longtail keywords): To su fraze koje se sastoje iz više reči, manje su konkurentne od generičkih ključnih reči. Razmislite o ciljanju dugih ključnih reči u svojoj strategiji sadržaja da biste privukli više saobraćaja na svoj sajt.

Grupisanje ključnih reči prema temi: Grupisanje ključnih reči po temi može vam pomoći da kreirate strategiju sadržaja koja pokriva niz srodnih tema.

Napravite plan kreiranja sadržaja: Kada imate preciznu listu ključnih reči, napravite plan sadržaja koji cilja ove ključne reči. Razmislite o vrsti sadržaja koji želite da kreirate, kao što su postovi, video snimci ili infografike. Dobro planirana strategija sadržaja može vam pomoći da se brže rangirate na visokim pozicijama.

Prečišćavanjem liste ključnih reči možete se usredsrediti na najvrednije i najrelevantnije ključne reči za vaše poslovanje. Važno je da redovno pregledate i ažurirate svoju strategiju ključnih reči kako biste bili sigurni da ciljate prave ključne reči za vaše poslovanje.

Sada možete kreirati zanimljiv sadržaj

Sa vašom kreiranom listom ključnih reči, sada možete da kreirate sadržaj koji zadovoljava potrebe vaših klijenata. Koristite svoje ključne reči na sajtu, u postovima i u sadržaju društvenih mreža da biste poboljšali svoju vidljivost.

Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći da kreirate sadržaj koji cilja vaše odabrane ključne reči i zadovoljava potrebe vaše ciljne publike:

Razumite svoju ciljnu publiku: Pre kreiranja sadržaja, važno je razumeti potrebe i interesovanja vaše ciljne publike. Ovo se može uraditi putem anketa, društvenih mreža ili povratnih informacija kupaca. Ove informacije vam mogu pomoći da kreirate sadržaj koji odgovara vašoj ciljnoj publici i zadovoljava njene potrebe.

Izaberite svoj tip sadržaja: Razmislite o vrsti sadržaja koji će na najbolji način preneti vašu poruku vašoj ciljnoj publici. To može uključivati blog postove, video zapise, infografike ili e-knjige. Odaberite format koji je u skladu sa preferencama vaše publike i vašim poslovnim ciljevima.

Planirajte svoj sadržaj: Kada odaberete svoj tip sadržaja, planirajte teme koje želite da pokrijete i ključne reči koje želite da ciljate. Uzmite u obzir obim pretrage i težinu svake ključne reči kako biste bili sigurni da ciljate prave ključne reči za svoje poslovanje.

Kreirajte visokokvalitetan sadržaj: Kreiranje visokokvalitetnog sadržaja uključuje više od optimizacije ključnih reči. Vaš sadržaj treba da bude informativan, privlačan i vredan za vašu ciljnu publiku. Koristite jasan, koncizan jezik i uključite multimedijalne elemente, kao što su slike i video snimci. Na ovaj način vaš sadržaj će biti zanimljiviji.

Optimizujte svoj sadržaj: Strateški koristite odabrane ključne reči u svom sadržaju, uključujući naslove, meta opise i osnovni tekst. Ali pazite da ne preoptimizujete svoj sadržaj, jer to može naštetiti vašem rangiranju na pretraživačima.

Promovišite svoj sadržaj: Kada kreirate svoj sadržaj, promovišete ga putem društvenih mreža, e-mail marketinga i drugih kanala. Razmislite o korišćenju plaćenog oglašavanja da biste dosegli širu publiku.

Za kraj

Važno je da redovno pregledate i ažurirate svoju strategiju sadržaja kako biste bili sigurni da kreirate sadržaj koji je relevantan i vredan za vašu ciljnu publiku. Na taj način kreiraćete publiku koja je verna i koje će se redovna vraćati na vaš sajt.

0 Comments

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Možda će vas zanimati i ovo…

sl_SISL

Pin It on Pinterest

Call Now Button