Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingDA LI VAM JE STIGAO MAIL OD
ROĐAKA IZ NIGERIJE? 🙂
 

Zlonamerni softver ili malware je vrsta softvera koji je kreiran da ošteti ili zloupotrebi računarske sisteme. Može imati različite oblike, uključujući viruse, worms/crve, trojance, ransomware i adware/adver.

Jedan od najčešćih oblika zlonamernog softvera je virus. Virus se vezuje za legitiman program ili datoteku i širi se na druge računare putem priloga e-maila ili preuzimanjem sa interneta. Virusi mogu da izazovu širok spektar problema, od uzroka kvara računara do krađe ličnih podataka.

Druga vrsta zlonamernog softvera je crv. Za razliku od virusa, crvi ne moraju da se vezuju za legitiman program ili datoteku. Umesto toga, oni se mogu širiti kroz mreže, iskorišćavajući ranjivosti u računarskim sistemima. Jednom kada crv inficira računar, može ga koristiti da se dalje širi, potencijalno izazivajući široku štetu.

Trojanci su još jedna vrsta malvera koji se prikriva kao legitiman program. Jednom instaliran, trojanac može dati hakerima daljinski pristup računaru, omogućavajući im da ukradu lične podatke ili koriste računar za pokretanje napada na druge sisteme.

Ransomvare je vrsta malvera koji šifruje datoteke žrtve i zahteva plaćanje otkupnine u zamenu za ključ za dešifrovanje. Ovi napadi mogu biti posebno razorni za preduzeća, jer mogu dovesti do gubitka važnih podataka i značajnih finansijskih gubitaka.

Adware je vrsta malvera koji prikazuje neželjene reklame na računaru. Iako nije toliko opasan kao drugi oblici malvera, reklamni softver može biti dosadan i može usporiti performanse računara.

Da biste se zaštitili od zlonamernog softvera, važno je da ažurirate sav softver i operativne sisteme, izbegavate preuzimanje datoteka ili kliktanje na linkove iz nepoznatih izvora i koristite renomirani antivirusni program. Pored toga, važno je da redovno pravite rezervne kopije važnih datoteka i da budete oprezni kada otvarate priloge e-mailova ili kada klikćete na linkove u mailovima.

Sajtovi su često na meti napadača koji žele da iskoriste ranjivosti u kodu ili softveru da bi instalirali malver na računare posetilaca.

Neki uobičajeni načini na koje se sajtovi mogu zaraziti malverom uključuju:

Zastareli softver: Veb sajtovi koje koriste zastareli softver ili dodatke su podložniji napadima. Hakeri tada mogu da iskoriste poznate ranjivosti u softveru da instaliraju malver na sajtu.

SQL injection: SQL injekcija je vrsta napada koji uključuje ubacivanje zlonamernog koda u bazu podataka veb sajta. Ovo može omogućiti napadaču da dobije pristup osetljivim informacijama tj. bazi podataka.

Phishing/Pecanje: Pecanje je vrsta napada koji uključuje prevaru nekoga da klikne na zlonamerni link ili preuzme malver.

Zlonamerni oglasi ili Adware: Neki sajtovi mogu da se zaraze malverom putem zlonamernih oglasa. Ovo se može dogoditi ako sajt prikazuje oglase u koje je napadač ubacio malver ili ako veb stranica koristi reklamnu mrežu koja je kompromitovana.

Za vlasnike sajtova važno je da ažuriraju svoj softver i dodatke, koriste bezbednosne mere kao što su firewall i sistemi za otkrivanje upada i da budu oprezni kada klikću na spoljne linkove. Vlasnici sajtova takođe treba da imaju redovnu bezbednosnu kopiju sajta kako bi mogli iskoristiti tu kopiju ukoliko napadnuti sajt bude neupotrebljiv.

 

Da li je vaš sajt zaražen, prepoznaćete po sledećim stavkama:

Sajt prikazuje neočekivane iskačuće prozore ili oglase: Ako vaša veb stranica počne da prikazuje iskačuće prozore ili oglase koje niste tamo stavili, to može biti znak da je vaš veb sajt kompromitovan.
Vaša veb sajt je spor sili ne reaguje: Zlonamerni softver može da izazove usporavanje ili totalni prestanak rada sajta. Ovo se može desiti ako malver koristi mnogo resursa ili ako malver uzrokuje veliki saobraćaj na veb stranici. O tome šta sve utiče na brzinu sajta pročitajte na ovom linku: Koji faktori utiču na brzinu sajta?

Vaš sajt blokiraju pregledači ili antivirusni softver: Ako pregledači ili antivirusni softver blokiraju vašu veb sajt, verovatno je označena kao izvor zlonamernog softvera.

Vaš link od sajta je preusmeren na drugu veb lokaciju: Ako vaša veb stranica preusmerava na drugu veb lokaciju, to može biti znak da je malver instaliran.

Analitika vašeg sajta pokazuje povećanje saobraćaja iz sumnjivih izvora: Ako primetite nagli porast saobraćaja iz sumnjivih izvora, moguće je da je vaš veb sajt kompromitovan i da se koristi za distribuciju malvera.

Dobili ste upozorenje od svog provajdera hostinga: Hosting provajderi imaju automatizovane sisteme koji otkrivaju i označavaju zlonamerne aktivnosti i mogu da vas obaveste ako otkriju bilo kakvo sumnjivo ponašanje na vašem sajtu.

Važno je napomenuti da neki od ovih znakova mogu biti uzrokovani drugim problemima, tako da je uvek dobra ideja da pokrenete skeniranje malvera na svojoj veb stranici. Postoji nekoliko dostupnih skenera za malver na mreži kao što su Google Safe Browsing, Sucuri SiteCheck i Norton Safe Web. Ovi skeneri će skenirati vaš sajt i obavestiti vas ako pronađu zlonamerni softver.

Bezbednost sajta je ključna za zaštitu osetljivih informacija. Sa sve većim brojem sajber napada, važno je preduzeti proaktivne mere da biste se zaštitili.

Evo nekoliko najboljih praksi za bezbednost sajta:

Održavajte softver ažurnim

Pobrinite se da ažurirate sav softver i dodatke koji se koriste na sajtu. Zastareli softver je uobičajena meta za hakere, jer mogu da iskoriste poznate ranjivosti da bi dobili pristup.

Koristite Firewall

Firewall (zaštitni zid) može pomoći u sprečavanju neovlašćenog pristupa vašem saju . Takođe može pomoći u otkrivanju i blokiranju zlonamernog saobraćaja.

Koristite jake, jedinstvene lozinke: Koristite jake, jedinstvene lozinke za administratorski nalog svoje veb stranice i druga osetljiva područja sajta. Izbegavajte upotrebu uobičajenih reči ili fraza i koristite mešavinu slova, brojeva i posebnih znakova.

Omogućite HTTPS

HTTPS šifruje podatke koji se prenose između vašeg sajta i njenih posetilaca. Ovo pomaže u zaštiti osetljivih informacija kao što su akreditivi za prijavu i brojevi kreditnih kartica.

Koristite sisteme za otkrivanje upada

Sistemi za otkrivanje upada mogu pomoći u otkrivanju i blokiranju zlonamernog saobraćaja. Takođe vas mogu upozoriti na bilo koju sumnjivu aktivnost na sajtu.

Redovno pravite rezervne kopije svoje veb stranice

Redovno pravite rezervne kopije datoteka i baza podataka, to će osigurati da možete vratiti svoj sajt u slučaju napada.

Budite oprezni sa spoljnim linkovima

Budite oprezni kada kliknete na spoljne veze, jer one mogu dovesti do zlonamernih sajtova. Takođe je dobra ideja da izbegavate uključivanje spoljnih linkova na svoju veb stranicu.

Redovno vršite skenirajte sajta

Koristite neki od alata za malware skener. Ovo će vam pomoći da na vreme otkrijete i uklonite zlonamerni softver koji je instaliran.

Obrazujte sebe i svoje zaposlene

Obrazujte sebe i svoje zaposlene o važnosti bezbednosti veb sajta i rizicima od sajber napada. Naučite ih da budu oprezni sa svojim ponašanjem na mreži i da izbegavaju klikove na sumnjive linkove.

Imajte plan za reagovanje u slučaju incidenta

Imajte plan za postupanje u slučaju bezbednosnog incidenta. Ovo bi trebalo da uključuje korake za minimiziranje štete i vraćanje normalnog rada.

WordPress antivirus alati

WordPress je jedan od najpopularnijih sistema za upravljanje sadržajem (CMS) na svetu, koji pokreće više od 40% svih sajtova na internetu. Međutim, sa njegovom popularnošću dolazi i do povećanog rizika od kršenja bezbednosti. Srećom, postoji nekoliko sigurnosnih alata dostupnih za WordPress koji mogu pomoći u zaštiti sajta od potencijalnih napada.

Wordfence Security

Ovo je popularni WordPress bezbednosni dodatak koji obezbeđuje zaštitni zid, skeniranje zlonamernog softvera i sigurnost prijavljivanja. Takođe nudi funkciju koja vam omogućava da blokirate saobraćaj sa određenih IP adresa i zemalja.

Sucuri Security

Sucuri Security je sveobuhvatni bezbednosni dodatak koji nudi funkcije kao što su skeniranje malvera i bezbednosna obaveštenja. Takođe ima funkciju koja vam omogućava da blokirate zlonamerni saobraćaj i IP adrese.

All In One WP Security and Firewall

Ovaj dodatak nudi niz bezbednosnih funkcija kao što su bezbednost korisničkog naloga, dozvole za datoteke i zaštitni zid. Takođe ima funkciju koja vam omogućava da blokirate saobraćaj sa određenih IP adresa.

iThemes Security

Ovaj dodatak nudi niz bezbednosnih funkcija kao što su dvofaktorska autentifikacija, skeniranje malvera i bezbednost korisničkog naloga. Takođe ima funkciju koja vam omogućava da blokirate saobraćaj sa određenih IP adresa.

Login Lockdown

Ovaj dodatak vam omogućava da ograničite broj neuspešnih pokušaja prijave sa određene IP adrese. Ovo pomaže u sprečavanju napada tzv. brute force na vaš sajt.

Ovo su neki od najboljih WordPress bezbednosnih alata dostupnih na tržištu. Svaki dodatak nudi različite funkcije, tako da je važno istražiti i odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Takođe je važno imati na umu da su bezbednosni alati samo jedan od aspekata bezbednosti veb stranice i da je od suštinske važnosti da održavate sajt ažuriranom i da pratite opšte najbolje prakse za bezbednost, kao što su korišćenje jakih lozinki i čuvanje rezervnih kopija datoteka i baze podataka.

 

Za kraj evo jedne zanimljive statistike o WordPress-u i napadima.

Studija WP WhiteSecurity otkrila je da od 1.000 analiziranih sajtova, 70% ima ranjivosti koje bi hakeri mogli da iskoriste.

Prema studiji koju je sproveo Wordfence, 45% svih napada na WordPress sajtove je uzrokovano ranjivostima u dodacima tj. plugin-ovima.

Istraživanje WP Engine pokazalo je da od 1.000 analiziranih sajtova, 90% njih ima zastareli softver.

Prema studiji Wordfence-a, 99% svih brute force napada na WordPress sajtove se vrše na stranici za prijavu.

Prema studiji koju je sproveo Sucuri, preko 90% hakovanih sajtova uzrokovano je slabim lozinkama.

Studija WP WhiteSecurity otkrila je da od 1.000 analiziranih sajtova, 30% nije napravljeno rezervnu kopiju u prethodnih 30 dana.

Prema studiji Wordfence-a, najčešće iskorišćene ranjivosti u WordPress-u su povezane sa cross-site scripting (XSS) i SQL injection.

Studija koju je sproveo WP Engine otkrila je da je od 1.000 analiziranih veb sajtova 40% bilo pogođeno nekim oblikom malvera.

0 Comments

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Možda će vas zanimati i ovo…

sl_SISL

Pin It on Pinterest

Call Now Button