Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingPobeda voli pripremu

Iako je internet prepun potencijalnih kupaca, često se dešava da vaša prodaja može biti na nuli, a da vama razlog nije poznat. Zato ćemo vam pomoći da identifikujete 5 faktora koji mogu sabotirati uspeh vašeg web shopa.

Web shop nema prodaju – razlog br. #1

Nejasna navigacija.

Vaš sajt treba da sa lakoćom vodi posetioce kroz mnoštvo informacija do samog cilja tj. kupovine. Ako je navigacija zbunjujuća ili neintuitivna, kupci će se lako izgubiti. Previše klikova ili nedostatak jasne putanje do proizvoda mogu frustrirati posetioce i naterati ih da napuste sajt.

Zato pre puštanja web shopa u rad, pametno isplanirajte strukturu sajta. Gde će se koja stranica nalaziti, po kom redosledu. Koje stranice su najvažnije? Koliko će biti kategorija na web shopu. Koji proizvodi pripadaju kojoj kategoriji. Da li će biti podkategorija? Koje kategorije su nam primarne?
Prvo se mora odgovoriti na ova pitanja i napraviti plan. Tek tada i na ovaj način web shop može imati jasnu strukturu koja ima logičan raspored.

Trebalo bi da postoji lako dostupna pretraga na svakoj stranici web shopa. Ova pretraga treba da bude brza, i da omogući korisnicima da unesu ključne reči i odmah pronađu ono što traže. Niko ne voli da traži iglu u plastu sena, pa bi trebalo da obezbedite alat koji olakšava samu pretragu.

Jasni pozivi na akciju takođe su nezaobilazni kada je navigacija kroz web shop u pitanju. Ovi tzv. Call To Action dugmići trebalo bi da budu jasno vidljivi, ali i informativni. Uloga im je da olakšaju korisnicima da izvrše željenu akciju, kao što je dodavanje proizvoda u korpu ili prelazak na proces plaćanja.

Web shop nema prodaju – razlog br. #2

Loša prezentacija proizvoda.

Slika govori hiljadu reči, a kada su web shopovi u pitanju, slike proizvoda su vrlo važne. Ako su slike mutne, loše osvetljene ili ne prikazuju proizvod iz različitih uglova, kupci mogu biti nezainteresovani ili čak sumnjičavi u kvalitet. Pametno investiranje u profesionalne fotografije proizvoda može značajno povećati prodaju. Danas nije skupo da se naprave fotografije odličnog kvaliteta, čak i telefonom. Gledajte da slike budu optimalne rezolucije npr. 1000×1000 piksela, nije potrebno da budu preterano viskoke rezolucije, jer onda opterećuju sajt.

Možete dodati i video zapis ili prikaze proizvoda od 360° koji mogu dodatno približiti kupcima proizvod i pomoći im da se brže odluče za kupovinu.

Web shop nema prodaju – razlog br. #3

Nedostatak SEO optimizacije.

Web shop može biti remek-delo dizajna, ali ako nije vidljiv na internetu, kao da ne postoji. Ako vaš web shop nije optimizovan za relevantne ključne reči ili ima lošu strukturu URL-a, kupci nikada neće ni saznati da postojite.

Dok većina vlasnika web shopova ovo shvata, mnogi se suočavaju s izazovima u implementaciji efikasnih strategija koje bi ih istakle među pretraživačima.

Jedan od glavnih problema sa nedostatkom SEO optimizacije je neuspeh u rangiranju. Ako vaš web shop nije među prvima na rezultatima pretrage, izgubićete dragocen promet.

Rešenje za ovaj problem leži u detaljnoj analizi ključnih reči i njihovom pametnom uključivanju u sadržaj vašeg web shopa. Razmislite o tome koje reči ili fraze kupci koriste kada traže proizvode slične vašim, i koristite ih strategijski u naslovima, opisima proizvoda, meta opisima i URL-ovima.

Čest problem je, takođe, nedostatak internih i eksternih linkova. Ovi linkovi ne samo da olakšavaju navigaciju korisnicima, već i pomažu pretraživačima da bolje razumeju strukturu vašeg web shopa i rangiraju stranicama.

Rešenje za ovaj problem je sistematično dodavanje internih linkova između relevantnih stranica na vašem web shopu, kao i izgradnja kvalitetnih eksternih linkova od strane pouzdanih i autoritativnih izvora.

Jedna od čestih grešaka je i nedostatak optimizacije za lokalno pretraživanje. Ako imate fizičku prodavnicu ili poslujete na određenom geografskom području, propuštanje prilike za optimizaciju za lokalne pretrage može značajno smanjiti vašu vidljivost među lokalnom publikom.

Naš savet je da se registrujete  na svim lokalnim direktorijumima i društvenim mrežama kako biste poboljšali svoju lokalnu vidljivost.

Web shop nema prodaju – razlog br. #4

Neubedljivi opisi proizvoda.

Moć reči može biti jednako važna kao i kvalitet proizvoda koji se nudi.

Osim privlačnih slika, vaš prodajni tekst da bude ubedljiv. Ako su opisi proizvoda dosadni ili neinformišući, kupci neće razumeti vrednost proizvoda ili se neće osećati dovoljno motivisano da ga kupe.

Jedan od najčešćih problema sa lošim opisom proizvoda jeste nedostatak emocionalnog aspekta. Kupci žele da se osećaju povezano sa proizvodom, da osete kako bi njegovo posedovanje moglo unaprediti njihov život. Ako prodajni tekst proizvoda ne prenosi tu emociju ili ne ističe koristi na pravi način, kupci mogu ostati ravnodušni.

Umesto suvoparnog nabrajanja karakteristika proizvoda, fokusirajte se na to kako taj proizvod može rešiti probleme ili ispuniti želje kupca. Upotreba pozitivnih emocija, poput radosti, uzbuđenja ili udobnosti, može pomoći.

Razmislite o tome šta vaš proizvod čini posebnim i zašto bi to bilo važno za vaše kupce. Da li je to inovativna tehnologija, ekološki prihvatljivi sastojci ili jedinstven dizajn? Istaknite te karakteristike na način koji će privući pažnju.

Više o tome kako pisati opise za proizvode možete pogledati na ovom linku: Kako napisati opise proizvoda za vaš web shop?

Web shop nema prodaju – razlog br. #5

Problemi sa checkout procesom.

Možda ste uspeli da privučete kupce do korpe, ali ako imate komplikovan ili dugotrajan proces checkout-a, većina će odustati. Dugački formulari ili obavezna registracija deluju odbojno na kupce. Zato omogućite kupovinu proizvoda bez obavezne registracije kupaca. Gledajte da proces same kupovine bude što jednostavniji i bez suvišnih koraka.

Smanjite broj koraka i omogućite automatsko popunjavanje informacija tamo gde je to moguće.

Ako je moguće izbacite skrivene troškove ili nepredviđene naknade koje se pojavljuju tek nakon checkout procesa. Ovo može izazvati revolt i razočaranje kod kupaca. Jasno istaknite sve troškove i naknade tokom procesa kupovine kako bi kupci imali jasnu predstavu o ukupnom iznosu.

Nedostatak više opcija za plaćanje. Različiti kupci imaju različite preferencije kada je reč o načinu plaćanja, pa je važno pružiti 2 ili više opcija kako bi se zadovoljile njihove potrebe. Uključite više metoda plaćanja, kao što su kreditne kartice (Visa, Master Card, Maestro, American Express, Dina Card, itd), PayPal, Stripe bankovni transferi, i drugo. Ovo omogućava kupcima da izaberu najpogodniju opciju za njih.

Za kraj

Uspeh vašeg web shopa zavisi od mnogo faktora, ali za početak fokusirajte se na navigaciju, prezentaciju proizvoda, SEO, prodajnu tekst i checkout proces. Posvetite pažnju ovim aspektima i pratite reakcije kupaca.

0 Comments

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda vas bo zanimalo in ovo…

sl_SISL

Pin It on Pinterest

Call Now Button