Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingVaš sajt „vuče noge“ kao tinejdžer ujutru?

Spori sajtovi su uobičajen problem koji može imati više uzroka. Evo pet razloga zašto je vaš sajt spor, zajedno sa rešenjima kako ga ubrzati.

Razlog za spor sajt #1 – Niste uradili optimizacija slika

Jedan od najčešćih razloga za spor sajt su neoptimizovane slike. Velike slike mogu značajno usporiti vreme učitavanja stranice, posebno na mobilnim uređajima. Rešenje za ovo je jednostavno: optimizujte slike pre njihovog postavljanja na sajt. Koristite alate za kompresiju slika kako biste smanjili njihovu veličinu, a da pritom ne izgubite na kvalitetu.

Kompresija slika je proces smanjenja veličine datoteke slike bez značajnog gubitka kvaliteta. Postoje razni alati i online platforme koje vam omogućavaju da kompresujete slike pre njihovog postavljanja na sajt. Ovi alati automatski redukuju veličinu slika tako što uklanjaju suvišne informacije iz datoteke, čime se ubrzava proces učitavanja.

Izaberite pravi format slika. Izbor pravilnog formata slike može imati veliki uticaj na brzinu učitavanja. Za fotografije i slike sa puno detalja, JPEG format je obično optimalan jer pruža dobru kompresiju bez gubitka kvaliteta. Za slike sa transparentnim pozadinama ili slike koje sadrže crteže ili tekst, PNG format može biti bolji izbor.

Koristite responsive slike koje se prilagođavaju veličini ekrana uređaja na kojem se prikazuju. To znači da će se slika automatski prilagoditi veličini ekrana korisnika, čime se smanjuje potreba za preuzimanjem većih slika na uređajima sa manjim ekranima. Ovo može značajno poboljšati brzinu, posebno na mobilnim uređajima.

Ne zaboravite dodati alt tekst svakoj slici na vašem sajtu. Alt tekst omogućava pretraživačima da razumeju sadržaj slike i poboljšava SEO optimizaciju. Takođe, ako se slika ne može učitati, alt tekst pruža korisnicima informacije o tome šta se na slici nalazi.

Razmislite o korišćenju CDN-a za dostavu slika. CDN distribuira vaše slike na servere širom sveta, omogućavajući korisnicima da preuzimaju slike sa servera koji je fizički bliži njima. Ovo može značajno ubrzati vreme učitavanja slika, posebno za posetioce iz udaljenih geografskih lokacija.

 

Razlog za spor sajt #2 – Izabrali ste loš hosting

Zašto loš hosting može usporiti vaš sajt i kako to možete rešiti.
Ako koristite jeftin ili neadekvatan hosting plan, to može značiti ograničene resurse i sporo učitavanje. Razmislite o prelasku na brži hosting provajder koji nudi bolje performanse i pouzdanost.

Nedovoljni resursi. Jeftini hosting planovi obično nude ograničene resurse kao što su procesorska snaga, RAM memorija i prostor na serveru. Ako vaš sajt raste i privlači sve više posetilaca, nedostatak resursa može dovesti do usporenja ili čak prekida rada sajta. Rešenje za ovo je prelazak na hosting plan koji nudi više resursa ili čak na dedicated server ako je to potrebno.

Loša infrastruktura. Kvalitetna infrastruktura servera, kao što su brzi procesori, SSD diskovi i pouzdani mrežni konektori, važni su za brzinu i pouzdanost sajta. Loš hosting provajder može koristiti zastarelu ili neadekvatnu infrastrukturu, što može rezultirati sporim učitavanjem stranica.

Fizička lokacija servera može imati veliki uticaj na brzinu učitavanja sajta, posebno za posetioce iz udaljenih lokacija. Ako vaš hosting provajder nema servere u blizini većeg broja posetilaca, to može rezultirati sporijim učitavanjem. Razmotrite prelazak na hosting provajdera koji nudi servere na više lokacija ili korišćenje CDN-a kako biste poboljšali brzinu učitavanja za sve posetioce.

Nedostatak podrške. Loša podrška hosting provajdera može biti frustrirajuća kada se suočite sa problemima na sajtu. Dugo čekanje na odgovor ili nedostatak stručnosti mogu produžiti vreme potrebno za rešavanje problema i dovesti do produženog perioda nedostupnosti sajta.

Nizak nivo zaštite. Loša bezbednost servera može dovesti do napada i hakerskih incidenata koji mogu usporiti sajt ili čak dovesti do gubitka podataka. Hosting provajderi koji ne pridaju dovoljno pažnje bezbednosti servera mogu biti ranjivi na različite vrste napada.

Razlog za spor sajt #3 – Instalirali ste previše plug-inova.

Često se dešava da se na sajtu ubaci veći broj bespotrebnih plug-inova u nadi da se poboljša funkcionalnost sajta. Međutim, svaki dodatni plug-in dodaje složenost i može usporiti sajt.

To rezultira povećanom broju zahteva. Svaki plug-in koji dodate na svoj sajt zahteva dodatne resurse prilikom učitavanja stranica. Ako imate previše plug-ina, to može dovesti do povećanja broja zahteva ka serveru, što rezultira sporijim učitavanjem stranica. Rešenje za ovo je pregledati sve instalirane plug-ine i ukloniti one koji nisu neophodni ili ih zameniti efikasnijim alternativama.

Konflikti između plug-inova, tj. nekompatibilni dodaci. Različiti plug-inovi mogu imati konflikte između sebe, što može uzrokovati probleme sa funkcionalnošću sajta ili sporije učitavanje. Ovi konflikti mogu biti posebno problematični ako se plug-inovi redovno ažuriraju ili ako se ne slažu sa drugim komponentama vašeg sajta.

Uticaj na performanse. Neki plug-inovi mogu biti resursno zahtevni i usporiti brzinu vašeg sajta, posebno ako koriste kompleksne funkcije ili zahtevaju veliku količinu podataka. Ako primetite da se brzina vašeg sajta značajno smanjila nakon instalacije, razmislite o njegovom uklanjanju ili zameni sa nečim efikasnijim.

Bezbednosni rizici. Svaki instalirani plug-in predstavlja potencijalni sigurnosni rizik za vaš sajt. Zastareli ili neažurirani plug-inovi mogu biti ranjivi na različite vrste napada, uključujući hakovanje sajta ili krađu podataka.

Opterećenje korisničkog interfejsa. Previše plug-ina može opteretiti korisnički interfejs sajta. Korisnici mogu biti preplavljeni funkcijama koje im nisu potrebne. Pregledajte sve plug-ine i uklonite one koji nisu esencijalni kako biste olakšali korisnicima navigaciju i pružili im bolje iskustvo.

Razlog za spor sajt #4 – Nedostatak keširanja

Keširanje je tehnika koja omogućava čuvanje statičkih verzija vaše stranice na serveru ili lokalno na uređaju posetioca, čime se smanjuje potreba za ponovnim generisanjem sadržaja svaki put kada se stranica učita. Implementirajte keširanje na serveru i koristiti keširanje u pregledaču kako biste ubrzali učitavanje stranica.

Postoje različiti alati i tehnike za keširanje, a svaki od njih ima svoje prednosti i primene.

Server-side keširanje:

Varnish Cache: Varnish je open-source HTTP keširanje alat koji se instalira na serveru između posetioca i vašeg sajta. On čuva statične verzije stranica i resursa u memoriji, što omogućava brže učitavanje sadržaja za posetioce.
NGINX FastCGI keširanje: NGINX je web server koji takođe pruža mogućnost keširanja sadržaja. FastCGI keširanje omogućava čuvanje statičnih verzija PHP stranica, što poboljšava brzinu učitavanja dinamičkih sadržaja.

Client-side keširanje:

Browser Cache: Pregledači često keširaju resurse kao što su slike, CSS fajlovi i JavaScript skripte kako bi smanjili potrebu za njihovim ponovnim preuzimanjem prilikom ponovnih poseta sajtu. Ovo se postiže postavljanjem odgovarajućih HTTP zaglavlja na serveru koji obaveštavaju pregledače koliko dugo treba čuvati određene resurse u kešu.
Service Worker Cache: Service Worker je JavaScript skripta koja se izvršava u pozadini pregledača i omogućava dodatne mogućnosti keširanja, kao što je čuvanje statičnih verzija stranica i resursa za offline upotrebu ili brže učitavanje.

Content Delivery Network (CDN):

Cloudflare: Cloudflare je CDN servis koji takođe pruža mogućnost keširanja sadržaja na svojim serverima širom sveta. Oni čuvaju statične verzije resursa na svojim serverima i isporučuju ih korisnicima sa najbližih lokacija, što omogućava brže učitavanje stranica za posetioce iz različitih delova sveta.

WordPress keširanje plug-inovi:

WP Super Cache: Ovo je popularan WordPress plug-in koji omogućava keširanje sadržaja na nivou servera kako bi se poboljšala brzina učitavanja stranica za posetioce.
W3 Total Cache: Još jedan poznati WordPress plug-in koji pruža različite vrste keširanja, uključujući keširanje na nivou servera, keširanje pregledača i integraciju sa CDN-om.

 

Razlog za spor sajt #5 – Neefikasno kodiranje

Loše napisan ili neefikasan kod može biti uzrok sporog sajta. Veliki i nepotrebni CSS ili JavaScript fajlovi mogu značajno povećati vreme učitavanja. Rešenje je optimizovati kod, eliminisati nepotrebne linije koda, spojiti i minimizovati fajlove kako bi se smanjila veličina i poboljšala brzina.

0 Comments

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda vas bo zanimalo in ovo…

sl_SISL

Pin It on Pinterest

Call Now Button