Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingKoji Faktori Utiču Negativno na Brzinu Sajta?

apr 20, 2023 | SEO | 0 Komentara

šta utiče na brzinu sajta?

Postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na to da sajt bude spor. Spor sajt može uticati na rangiranje vaše veb stranice, jer je brzina sajta jedna od važnih faktora za Google. U nastavku nabrojaćemo neke od uobičajenih faktora koji mogu usporiti vaš veb sajt.

1. Velike i neoptimizovane slike

Slike su često najveće datoteke na sajtu i ako nisu optimizovane, mogu značajno usporiti vreme učitavanja sajta. Obavezno promenite veličinu i kompresujte slike pre nego što ih upload-ujete na svoj sajt.
Učitavanje velikih slika traje duže. Kada korisnik poseti veb stranicu, njegov pretraživač mora da preuzme sve delove sajta (HTML, CSS, JS i slike) pre nego što može da prikaže veb stranicu.
Kada otpremite sliku na sajt, važno je da je optimizujete za veb. To znači smanjenje veličine datoteke slike bez ugrožavanja njenog kvaliteta. Neoptimizovane slike mogu zauzeti mnogo prostora, što može dovesti do dužeg vremena učitavanja i povećane upotrebe propusnog opsega.

Velike slike mogu naštetiti mobilnom iskustvu

Mobilni uređaji su postali primarno sredstvo za pristup internetu, a sajt koji se sporo učitava na mobilnom uređaju može dovesti do lošeg korisničkog iskustva. Velike slike mogu biti posebno problematične na mobilnim uređajima, gde upotreba podataka i brzina preuzimanja mogu biti ograničeni. Pored toga, velike slike mogu zauzeti mnogo prostora na ekranu mobilnog telefona.

Kako optimizovati slike za sajt?

Sada kada razumemo uticaj velikih i neoptimizovanih slika na brzinu veb sajta, hajde da istražimo kako da optimizujemo slike za sajt.

Promena veličine slika: Promenite veličinu slika na dimenzije koje su vam potrebne za vašu veb stranicu.

Kompresujte slike: Kompresujte slike da biste dodatno smanjili njihovu veličinu. Postoji nekoliko dostupnih alata na internetu koji mogu kompresovati slike bez ugrožavanja kvaliteta.

Koristite pravi format datoteke: JPEG je preferirani format datoteke za fotografije, dok je PNG najbolji za slike sa providnom pozadinom. Izbegavajte korišćenje BMP ili TIFF formata datoteka jer su mnogo veće.

Odlagano učitavanje ili Lazy load: Lazy load je tehnika u kojoj se slike učitavaju samo kada su u pregledu korisnika. Ovo može značajno smanjiti početno vreme učitavanja vaše veb stranice.

 

2. Loš izbor hosting usluge

Usluga hostinga koju odaberete za svoju veb stranicu može u velikoj meri uticati na njenu brzinu. Deljeni hosting planovi često mogu dovesti do sporijeg vremena učitavanja zbog deljenja resursa sa drugim veb sajtovima na istom serveru. Nadogradnja na namenski ili virtuelni privatni server može poboljšati brzinu veb sajta.

Pre nego što zaronimo u to kako loš hosting može uticati na brzinu veb sajta, hajde da prvo razumemo šta je to veb hosting. Hosting veb stranica je usluga koja vam omogućava da objavite svoju veb stranicu na internetu. To je server na kome se čuvaju datoteke i podaci vaše veb lokacije i odgovoran je za serviranje tih datoteka posetiocima kada pristupe vašoj veb stranici.

Kako loš hosting može da utiče na brzinu sajta?

Postoji nekoliko načina na koje loš hosting može negativno uticati na brzinu sajta:

Vreme odgovora servera: Kada korisnik poseti sajt, njihov pretraživač šalje zahtev serveru vaše veb stranice za pristup sadržaju. Ako je hosting vaše veb stranice loš, to može dovesti do sporog vremena odgovora servera.

Ograničenja propusnog opsega: Neki hosting provajderi ograničavaju količinu propusnog opsega koju možete da koristite. Ako prekoračite ovo ograničenje, vaša veb stranica može da radi sa smanjenim kapacitetom ili čak mogu da je ugase.

Ograničeni resursi: Neki provajderi nude deljene hosting planove, što znači da vaša veb stranica deli resurse servera sa drugim veb sajtovima. Ako te veb stanice koriste mnogo resursa, to može uticati na performanse vašeg veb sajta.

Lokacija servera: Lokacija servera vaše veb stranice takođe može uticati na brzinu. Ako se server nalazi daleko od vaših posetilaca, to može dovesti do sporog vremena učitavanja.

Kako odabrati dobrog hosting provajdera?

Sada kada razumemo kako loš hosting može negativno uticati na brzinu sajta, hajde da istražimo kako da izaberemo dobrog provajdera:

Izaberite renomiranog hosting provajdera: Potražite hosting provajdera sa dobrom reputacijom. Istražite recenzije na internetu i zatražite preporuke od drugih vlasnika veb sajtova.

Proverite vreme odgovora servera (Server Time Response): Testirajte vreme odgovora servera pre nego što se prijavite za njihovu uslugu. Dobar hosting provajder treba da ima brzo vreme odgovora servera.

Potražite neograničeni propusni opseg: Odaberite hosting provajdera koji nudi neograničeni propusni opseg tako da ne morate da brinete o prekoračenju limita.

Razmislite o namenskom hostingu: Ako se na vašem sajtu odvija veliki mesečni saobraćaj tj. promet, razmislite o namenskom hostingu, gde vaš sajt ima sopstvene resurse servera.

Proverite lokaciju servera: Izaberite hosting provajdera sa lokacijom servera koja je fizički blizu vašoj ciljnoj publici.

Jedan od boljih hosting provajdera koje preporučujemo jeste unlimited.rs

 

3. Nepotreban i suvišan kod

Veliki i nepotreban kod može da blokira rad sajta i uspori njegovo učitavanje. Pobrinite se da vaš kod bude čist i optimizovan, uklanjajući sve neiskorišćene ili nepotrebne elemente.

Nepotreban kod se odnosi na kod koji je nepotrebno dugačak, složen ili suvišan. Ovo može biti zbog loših praksi kodiranja, korišćenja previše dodataka ili ekstenzija ili je kod jednostavno zastareo.

Kako nepotreban i neoptimizovan kod može uticati na brzinu veb sajta?

Postoji nekoliko načina na koje nepotreban i neoptimizovan kod može negativno uticati na brzinu sajta:

Povećani HTTP zahtevi: Nepotreban i neoptimizovan kod može dovesti do povećanih HTTP zahteva. Svaka datoteka na vašoj veb stranici, kao što su slike, skripte i stilovi, zahteva zaseban HTTP zahtev za preuzimanje. Što je više HTTP zahteva potrebno, pretraživaču je duže potrebno da učita stranicu.

Smanjeno keširanje: neoptimizovan kod takođe može dovesti do smanjenog keširanja. Keširanje je proces skladištenja često korišćenih datoteka u keš pretraživača, tako da ne moraju ponovo da se preuzimaju prilikom narednih poseta veb stranici. Međutim, ako se kod na vašoj veb stranici stalno menja, pregledač neće moći efikasno da kešira te datoteke, što dovodi do sporijeg vremena učitavanja.

Kako smanjiti neoptimizovan kod?

Sada kada razumemo kako neoptimizovan kod može negativno uticati na brzinu veb sajta, hajde da istražimo kako da smanjimo njegov uticaj.

Koristite čisti kod: Napišite čist, koncizan kod koji je lak za čitanje i održavanje. Koristite odgovarajuće uvlačenje, komentare i izbegavajte korišćenje nepotrebnog koda.

Smanjite svoj kod: Umanjite svoj kod uklanjanjem nepotrebnih znakova, kao što su komentari i razmak, da biste smanjili veličinu datoteke i broj potrebnih HTTP zahteva.

Koristite mrežu za isporuku sadržaja (CDN): CDN je mreža servera koji mogu da isporuče datoteke sa servera koji je najbliži lokaciji korisnika. Ovo može pomoći u smanjenju HTTP zahteva i poboljšanju brzine.

Smanjite broj dodataka i ekstenzija: Koristite samo neophodne dodatke i ekstenzije, jer oni mogu dodati nepotreban kod i povećati HTTP zahteve.

Ažurirajte svoj kod: Održavajte svoj kod ažurnim kako biste bili sigurni da je optimizovan za najnovije veb standarde i tehnologije.

Kako da prepoznate da li je vaš sajt zaražen? Više o tome na linku: Da li je vas sajt zarazen?

4. Prekomerna upotreba dodataka i skripti

Dodaci i skripte mogu dodati funkcionalnost vašem sajtu, ali ih može i dosta usporiti. Uverite se da koristite samo osnovne dodatke i skripte i uklonite sve nekorišćene.
Kako veb sajtovi postaju složeniji i bogatiji funkcijama, upotreba dodataka i skripti postaje sve popularnija. Dodaci i skripte mogu dodati funkcionalnost, čineći ga privlačnijim i jednostavnijim za upotrebu korisnicima. Međutim, prekomerna upotreba dodataka i skripti može imati negativan uticaj na brzinu, što na kraju može naštetiti performansama vaše veb stranice. U ovom članku ćemo istražiti kako prekomerna upotreba dodataka i skripti može usporiti vašu veb lokaciju i šta možete da uradite da biste ublažili problem.

Kako dodaci i skripte mogu uticati na brzinu sajta?

Postoji nekoliko načina na koje prekomerna upotreba dodataka i skripti može negativno uticati na brzinu veb stranice:

Sukobi dodataka i skripti: Kada koristite previše dodataka i skripti, postoji velika šansa da će se međusobno sukobljavati. Ovo može dovesti do usporavanja ili čak pada vaše veb stranice.

Zastareli dodaci i skripte: Zastareli dodaci i skripte takođe mogu usporiti vašu veb stranicu. Kako se pojavljuju nove tehnologije i veb standardi, stariji dodaci i skripte možda neće biti optimizovani za njih, što dovodi do sporijeg vremena učitavanja.

Koristite samo neophodne dodatke i skripte. Procenite korisnost svakog dodatka i skripte i uklonite sve koji nisu neophodni.

Koristite lagane dodatke i skripte. Prilikom odabira dodataka i skripti, potražite opcije koje ne dodaju nepotrebne funkcionalnosti vašem sajtu.

Održavajte svoje dodatke i skripte ažurnim kako biste bili sigurni da su optimizovani za najnovije veb standarde i tehnologije.

5. Nedostatak keširanja

Keširanje može značajno poboljšati brzinu veb lokacije tako što čuva podatke veb lokacije i smanjuje potrebu za zahtevima ka serveru. Obavezno omogućite keširanje na svojoj veb lokaciji.
Jedan aspekt koji može negativno uticati na brzinu veb lokacije je nedostatak keširanja.

Šta je keširanje?

Keširanje je proces skladištenja često korišćenih podataka na lokaciji za privremenu memoriju kako bi se ubrzao pristup tim podacima. U kontekstu sajtova, keširanje podrazumeva čuvanje veb stranica kojima se često pristupa i povezanih datoteka, kao što su slike, CSS i JavaScript, na korisnikovom uređaju ili u memoriji servera. Ovo omogućava da se veb sajt brže učitava nakon narednih poseta.

Kako nedostatak keširanja može uticati na brzinu sajta?

Kada korisnik prvi put pristupi veb sajtu, njegov pretraživač preuzima sve potrebne datoteke, uključujući HTML, CSS, JavaScript i slike, sa veb servera. Ovaj proces zahteva vreme, a svaka datoteka zahteva HTTP zahtev za preuzimanje. Međutim, kada korisnik ponovo poseti isti sajt, njihov pretraživač može da preuzme neke od datoteka iz svoje keš memorije, smanjujući broj potrebnih HTTP zahteva i ubrzavajući vreme učitavanja.

Nedostatak keširanja može negativno uticati na brzinu veb lokacije na nekoliko načina.

Duže vreme učitavanja: Bez keširanja, svaki put kada korisnik poseti veb lokaciju, njegov pretraživač mora da preuzme sve potrebne datoteke sa veb servera, što dovodi do dužeg vremena učitavanja.

Povećano opterećenje servera: Bez keširanja, veb server mora da obrađuje više zahteva za iste datoteke, što dovodi do povećanog opterećenja servera i potencijalnog zastoja servera.

Loše korisničko iskustvo: Spor sajt može dovesti do lošeg korisničkog iskustva. Korisnici mogu postati frustrirani i napustiti vašu veb stranicu, što dovodi do visoke stope posete samo jedne stranice i smanjenog saobraćaja.

Kako implementirati keširanje?

Koristite keširanje pretraživača: Omogućite keširanje pregledača na vašoj veb stranici, što omogućava pregledačima da čuvaju datoteke kojima se često pristupa, kao što su slike i CSS, na uređaju korisnika.

Koristite keširanje na strani servera: Implementirajte keširanje na strani servera, gde server skladišti datoteke kojima se često pristupa u svojoj memoriji, smanjujući broj zahtevanih zahteva.

Koristite mrežu za isporuku sadržaja (CDN): CDN može pomoći u implementaciji keširanja tako što čuva datoteke kojima se često pristupa na serverima bliže lokaciji korisnika, smanjujući vreme potrebno za preuzimanje datoteka sa veb servera.

Koristite WordPress dodatke za keširanje: Ako koristite WordPress, postoji nekoliko dostupnih dodataka za keširanje koji mogu pomoći u implementaciji keširanja, kao što su WP Rocket, WP Super Cache i W3 Total Cache.

6. Geografska lokacija servera

Jedan aspekt koji može negativno uticati na brzinu veb sajta je geografska lokacija servera.

Šta je lokacija servera?

Lokacija servera se odnosi na fizičku lokaciju servera na kojem se nalazi vaša veb stranica. Kada korisnik pristupi veb sajtu, njegov pretraživač šalje zahtev serveru, a server odgovara tako što šalje potrebne datoteke na uređaj korisnika.

Kako lokacija servera može uticati na brzinu?

Kada korisnik pristupi sajtu koji je hostovan na serveru koji se nalazi daleko, njegov zahtev mora da pređe veću udaljenost da bi stigao do servera i dobio odgovor. Ova dodatna udaljenost može dovesti do dužeg vremena učitavanja.

Na primer, ako je vaša veb stranica hostovana u Americi, ali korisnik iz Australije pristupa sajtu, njegov zahtev mora da putuje preko Tihog okeana da bi stigao do servera, što dovodi do dužeg vremena učitavanja.

Kako ublažiti uticaj lokacije servera na brzinu sajta?

Iako ne možete da promenite fizičku lokaciju servera, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste ublažili uticaj lokacije servera na brzinu.

Koristite mrežu za isporuku sadržaja (CDN): CDN može pomoći u ublažavanju uticaja lokacije servera na brzinu tako što će čuvati kopije datoteka vaše veb stranice na serverima koji se nalaze bliže lokaciji korisnika. Ovo smanjuje udaljenost koju zahtev mora da pređe i može dovesti do bržeg učitavanja.

Izaberite hosting provajdera sa više lokacija servera: Ako imate globalnu publiku, razmislite o izboru hosting provajdera sa više lokacija servera. Ovo vam omogućava da izaberete lokaciju servera najbližu vašoj ciljnoj publici.

Koristite uslugu optimizacije brzine: Usluga optimizacije brzine može analizirati veb sajt i preporučiti načine za poboljšanje brzine, uključujući rešavanje problema sa lokacijom servera.

Koristite sistem za upravljanje sadržajem (CMS) sa keširanjem: Ako koristite CMS kao što je WordPress, razmislite o korišćenju dodatka za keširanje. .

7. Veliki obim saobraćaja

Veliki obim saobraćaja može imati značajan uticaj na brzinu veb stranice. Kada više korisnika istovremeno pristupa veb sajtu, server mora da obradi veliki broj zahteva. Ovo može dovesti do dužeg vremena učitavanja, pa čak i pada servera.

Na primer, ako vaš sajt prodaje karte za popularan događaj, a hiljade korisnika pokušavaju da kupe kartu istovremeno, server možda neće moći da se nosi sa velikim brojem zahteva.

Kako ublažiti uticaj velikog obima saobraćaja na brzinu veb sajta?

Iako možda nećete moći da kontrolišete broj posetilaca koji pristupaju vašoj veb stranici, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste ublažili uticaj velikog obima saobraćaja.

Nadogradite svoj server: Ako očekujete veliki obim saobraćaja, razmislite o nadogradnji vašeg servera. Moćniji server može da obradi veći broj zahteva, što dovodi do bržeg učitavanja i poboljšane brzine veb sajta.

Koristite mrežu za isporuku sadržaja (CDN): CDN može pomoći u ublažavanju uticaja velikog obima saobraćaja raspodelom opterećenja na više servera. Ovo može smanjiti opterećenje glavnog servera i dovesti do bržeg učitavanja.

Optimizujte svoju veb stranicu: Optimizacija sajta kompresovanjem slika, smanjenjem veličine datoteka i minimiziranjem broja zahteva može smanjiti opterećenje servera i poboljšati brzinu veb sajta tokom velikog obima saobraćaja.

Ako sajt ima veliki obim saobraćaja, može se usporiti zbog povećanih zahteva servera. Razmislite o nadogradnji vašeg servera ili implementaciji balansera opterećenja da biste upravljali povećanim saobraćajem.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati i ovo…

sr_RSSR

Pin It on Pinterest

Call Now Button