Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingU svetu prodaje i marketinga, prodajni levak je važno sredstvo za preduzeća svih veličina. Tok prodaje, poznat kao i proces prodaje, odnosi se na put kroz koji kupac prolazi od saznanja o proizvodu ili usluzi do kupovine.

Dobro kreirana struktura toka prodaje može pomoći preduzećima da pojednostave proces prodaje i optimizuju stope konverzije.

U nastavku teksta nabrojaćemo osnovne faze prodajnog levka i opisati svaku fazu pojedinačno.

Faza svesti

Faza svesti je prva faza toka prodaje, gde potencijalni kupci postaju svesni da određeni proizvod ili usluga postoji u ponudi. Ova faza se odnosi na stvaranje interesovanja i privlačenje pažnje potencijalnih kupaca.

Preduzeća imaju mnoštvo kanala za podizanje svesti o svojim proizvodim i uslugama, kao što su društvene mreže, e-mail marketing, SEO, plaćeni oglasi. Međutim, važno je napomenuti da neće svi kanali funkcionisati podjednako dobro za svako preduzeće. Stoga, preduzeća moraju da identifikuju kanale koji najbolje funkcionišu za njihovu ciljnu publiku i industriju.

U fazi podizanja svesti, preduzeća bi trebalo da se usredsrede na stvaranje snažnog brend identiteta koji odgovara njihovoj ciljnoj publici. Ovo se može uraditi kreiranjem jedinstvene poruke koju šalje vaš brend. Npr. stvaranjem privlačnog vizuelnog sadržaja koji govori o potrebama i rešenjima koja su važna za vaše kupce.

Takođe je neophodno ciljati pravu publiku tokom faze podizanja svesti. Preduzeća bi trebalo da se fokusiraju na dosezanje potencijalnih kupaca za koje je najverovatnije da će biti zainteresovani za njihov proizvod ili uslugu. Ovo se može uraditi kreiranjem profila kupaca koje ocrtavaju demografiju, interesovanja i ponašanja ciljne publike.

Još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir tokom faze podizanja svesti je put korisnika. Preduzeća treba da kreiraju besprekorno „putovanje” korisnika od faze svesti do faze odlučivanja. Ovo se može postići obezbeđivanjem doslednih poruka na svim marketinškim kanalima, kreiranjem responzivnog veb sajta koji je optimizovan za sve uređaje i pružanjem jasnih i sažetih informacija.

Na kraju, važno je izmeriti efikasnost faze podizanja svesti. Preduzeća treba da prate svoje marketinške kampanje i redovno analiziraju svoje metrike učinka. Praćenjem rezultata, preduzeća mogu da identifikuju šta funkcioniše, a šta ne i da u skladu sa tim prilagode svoju marketinšku strategiju.

Faza interesovanja

Kada potencijalni kupac postane svestan proizvoda ili usluge, sledeći korak je stvaranje interesovanja. U ovoj fazi, preduzeća treba da pruže više informacija o svom proizvodu ili usluzi potencijalnim kupcima kako bi izazvala njihovo interesovanje. To se može uraditi putem obrazovnog sadržaja, vebinara, besplatnih probnih verzija ili demonstracija.

Faza interesovanja je druga faza toka prodaje, gde se potencijalni kupci zainteresuju za proizvod ili uslugu nakon što postanu svesni toga u prethodnoj fazi. Glavni cilj ove faze je da potencijalnim kupcima pruži više informacija o proizvodu ili usluzi i izazove njihovo interesovanje.

Tokom faze interesovanja, preduzeća bi trebalo da se fokusiraju na obezbeđivanje obrazovnog sadržaja koji pruža vrednost potencijalnim kupcima. Ovo se može uraditi putem tekstova na blog stranici sajta, e-knjiga, video zapisa i vebinara. Sadržaj treba da bude informativan, privlačan i relevantan za potrebe potencijalnih kupaca.

Još jedan efikasan način za izazivanje interesovanja tokom ove faze je da ponudite besplatne probe, demonstracije ili konsultacije. Omogućavajući potencijalnim kupcima da testiraju proizvod ili uslugu, preduzeća mogu da pokažu njegovu vrednost i izgrade poverenje.

Takođe je važno negovati odnos sa potencijalnim kupcima tokom faze interesovanja. Ovo se može postići pružanjem personalizovane komunikacije i ponuda na osnovu njihovih interesovanja i ponašanja. E-mail marketing je odličan način da ostanete u kontaktu sa potencijalnim kupcima i pružite im prilagođene informacije i ponude.

Pored toga, preduzeća treba da obezbede veb sajt koji jasno prikazuje proizvod ili uslugu, koji je lak za korišćenje i pruža odgovore na često postavljana pitanja. Sajt treba da bude optimizovana za sve uređaje i da obezbedi besprekorno korisničko iskustvo.

Svrha faza interesovanja za preduzeća je da potencijalnim kupcima pruži više informacija o proizvodu ili usluzi. Pružanjem obrazovnog sadržaja, ponudom besplatnih probnih verzija ili demonstracija, negovanjem odnosa sa potencijalnim kupcima, preduzeća mogu da optimizuju strukturu toka prodaje i poboljšaju svoje stope konverzije.

Faza razmatranja

Faza razmatranja je u kojoj potencijalni kupci počinju da razmišljaju o kupovini proizvoda ili usluge. U ovoj fazi, preduzeća treba da pruže detaljnije informacije o svom proizvodu ili usluzi potencijalnim kupcima kako bi im pomogla da donesu ovu važnu odluku. Ovo se može uraditi kroz studije slučaja ili poređenje sa drugim proizvodima ili uslugama na tržištu.

U ovoj fazi preduzeća bi trebalo da demonstriraju kako proizvod ili usluga mogu da reše njihove probleme.

Još jedna efikasna strategija za fazu razmatranja je pružanje recenzija kupaca, studija slučaja i svedočenja. Veća je verovatnoća da će potencijalni kupci verovati mišljenjima drugih kupaca koji su već koristili proizvod ili uslugu.

Tokom faze razmatranja, preduzeća takođe treba da pruže jasne informacije o cenama i različitim opcijama plaćanja . Ovo pomaže potencijalnim kupcima da razumeju vrednost proizvoda ili usluge i uporede ih sa drugim opcijama na tržištu.

Pored toga, preduzeća treba da pruže odličnu korisničku podršku tokom faze razmatranja. To znači pružanje brzih i informativnih odgovora na upite potencijalnih kupaca i omogućavanje pristupa kanalima korisničke podrške kao što su telefon, e-mail i live-chat.

Na kraju, preduzeća treba da prate i mere efikasnost faze razmatranja. To podrazumeva praćenje potencijalnih klijenata i konverzija, analizu ponašanja klijenata i identifikovanje oblasti za poboljšanje.

Faza odlučivanja

Faza odluke je u kojoj potencijalni kupci donose odluku o kupovini proizvoda ili usluge. U ovoj fazi, preduzeća treba da pruže jasan poziv na akciju i učine proces kupovine što lakšim. Ovo se može uraditi kroz dobro osmišljen proces plaćanja, fleksibilne opcije plaćanja i jasne politike refundiranja.

Tokom ove faze, preduzeća bi trebalo da se fokusiraju na uklanjanje svih prepreka za kupovinu i da proces kupovine bude što lakši i pogodniji.

Jedan efikasan način za pretvaranje potencijalnih kupaca u kupce tokom faze odlučivanja je da ponudite podsticaje kao što su popusti, besplatna probna verzija ili besplatna dostava. Ovi podsticaji mogu pomoći u ubeđivanju potencijalnih kupaca koji se možda dvoume da obave kupovinu. Ovim podsticajima im pomažemo da donesu odluku.

Još jedna efikasna strategija za fazu odlučivanja je da se obezbedi jasan i jednostavan način plaćanja. Proces naplate treba da bude optimizovan za sve uređaje, siguran i da obezbedi različite opcije plaćanja kako bi se prilagodili različitim preferencijama kupaca.

Takođe je poželjno pratiti kupce nakon faze obavljene kupovine. Ovo se može uraditi putem e-mail-a, traženje povratnih informacija ili recenzija i pružanja dodatne podrške i resursa kako bi se pomoglo klijentima da izvuku maksimum iz proizvoda ili usluge.

Faza lojalnosti

Poslednja faza toka prodaje je faza lojalnosti. Ovde se preduzeća moraju fokusirati na zadržavanje kupaca i pretvaranje njih u lojalne kupce.

Ovo je faza gde klijenti postaju vaši najveći obožavaoci i zagovornici, šireći svest o vašem poslu svojim prijateljima, porodici i na internetu. Ali kako dovesti svoje klijente do ove tačke? I zašto je ova faza toliko važna?

U ovoj fazi vaši klijenti aktivno promovišu vaše poslovanje drugima. Oni mogu preporučiti vaše proizvode ili usluge, ostaviti pozitivne kritike na mreži ili podeliti vaš sadržaj na društvenim mrežama. U suštini, oni postaju brend ambasadori za vaše poslovanje.

Ovo je važno iz nekoliko razloga. Prvo i najvažnije, to je besplatan marketing. Kada vaši klijenti preporučuju vaše preduzeće drugima, to je u suštini oglašavanje od usta do usta. A kao što svi znamo, pričanje od usta do usta je jedan od najefikasnijih oblika marketinga.

Jedna efikasna strategija za fazu lojalnosti je pružanje odlične usluge klijentima. To podrazumeva brzo rešavanje bilo kakvih problema ili pritužbi i pružanje dodatnih resursa i podrške kako bi se pomogli kupcima da izvuku maksimum iz proizvoda ili usluge.

Tokom faze lojalnosti, preduzeća bi takođe trebalo da se fokusiraju na upsell i cross-sell. Ovo uključuje identifikaciju dodatnih proizvoda ili usluga koji mogu biti od interesa za postojeće kupce i pružanje targetiranih ponuda i promocija kako bi ih podstakli da obave dodatne kupovine.

Takođe je važno da preduzeća podstiču lojalnost kroz razne programe, kao što su program preporuka i druge inicijative za nagrade i priznanja. Ovo može pomoći u podsticanju ponovnog poslovanja i pretvaranju zadovoljnih kupaca u zagovornike brenda.

U ovoj fazi preduzeća bi trebalo da prate stope zadržavanja kupaca, zadovoljstvo kupaca i analizu ponašanja korisnika kako bi se identifikovale mogućnosti za poboljšanje.

Faza lojalnosti je važna za preduzeća kako bi zadržala svoju postojeću bazu kupaca. Pružajući odličnu korisničku uslugu, stalnu komunikaciju, primenjujući upsell i cross-sell tehnike, podsticanje lojalnosti i praćenje i merenje efikasnosti svojih marketinških kampanja, preduzeća mogu da optimizuju strukturu svog toka prodaje i poboljšaju zadržavanje i lojalnost kupaca.

Drago nam je ako vam je ovaj tekst pomogao da saznate neke nove stvari. Ako vas zanima šta je buyer persona i zašto je važno da je kreirate, saznajte na linku: Šta je buyer persona?

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati i ovo…

en_GBEN

Pin It on Pinterest

Call Now Button