Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingZRNO PO ZRNO
KAŽU POGAČA.
 

Backlinkovi su važan aspekt SEO-a koji može u velikoj meri uticati na vidljivost i rangiranje vašeg sajta na pretraživačima kao što je Google. U suštini, backlinking se odnosi na proces sticanja veza sa drugih sajtova na vaš. Ovi linkovi, važni su jer signaliziraju pretraživačima da drugi sajtovi smatraju vaš sadržaj vrednim i verodostojnim. Što je više autoritativnih sajtova koji se povezuju sa vašim sajtom, veća je verovatnoća da će sajt biti viđen kao autoritet u vašoj niši.

Postoji nekoliko načina za dobijanje povratnih linkova za vašu veb stranicu. Jedna od najčešćih metoda je tzv. guest blogging. Ovo uključuje pisanje članaka  za druge sajtove u vašoj niši. Ovo ne samo da pomaže da se poveća vidljivost vašeg sajta, već vam takođe omogućava da doprete do nove publike.

Još jedna popularna taktika je pronalaženje neispravnih linkova ili ti broken links. Ovo uključuje pronalaženje neispravnih veza na drugim sajtovima u vašoj niši i zamenu istih ka vašem sajtu. Drugim rečima, naišli ste na stranicu na kojoj piše 404 error i na kojoj nema nikakvog sadržaja. Napišete neki članak na srodnu temu. Kontaktirate vlasnika sajta i ponudite mu da iskoristi vaš članak za tu stranicu na kojoj je link neispravan. Time ne samo da pomažete u poboljšanju korisničkog iskustva na drugom sajtu, već takođe ste dobili vrednu povratnu vezu za vašu veb stranicu.

Kreiranje visokokvalitetnog sadržaja koji je vredan i koristan za vašu publiku je takođe odličan način za sticanje linkova. Ako je vaš sadržaj dobro istražen i informativan, drugi veb sajtovi i blogovi u vašoj niši će naravno želeti da se povežu sa njim.

Važno je napomenuti da nisu sve povratne veze jednake. Pretraživači koriste složene algoritme za procenu kvaliteta linkova, uzimajući u obzir faktore kao što su relevantnost, autoritet i pouzdanost sajta. Kao takav, važno je da se fokusirate na sticanje visokokvalitetnih povratnih veza sa renomiranih veb sajtova u vašoj niši.

Backlink strategija odnosi na proces sticanja linkova sa drugih sajtova ka vašem u cilju poboljšanja rangiranja sajta na pretraživačima.
Navešćemo nekoliko koraka koje se najčešće koriste u izgradnji i planiranju backlink strategije.

 

Sprovedite reviziju linkova

Pre nego što počnete da pravite nove povratne veze, važno je da izvršite reviziju linkova vaših postojećih povratnih veza. Koristite alate kao što je Ahrefs, Majestic ili SEMrush da analizirate svoje trenutne povratne veze i identifikujete veze niskog kvaliteta ili neželjene veze koje mogu da naškode vašem rangiranju na pretraživačima. Uklonite sve takve veze pomoću alata u Google Search Console.

Kada analizirate svoje povratne veze, trebalo bi da potražite sve veze koje su lošeg kvaliteta ili neželjene, kao što su:

-Veze sa sajtova koji nisu relevantni za vašu nišu
-Veze sa sajtova koji imaju nizak autoritet za domen
-Veze sa sajtova za koje se zna da učestvuju u tzv. black hat SEO taktikama
-Veze sa sajtova koji su kažnjeni od strane pretraživača
-Veze sa sajtova koji imaju veliki broj izlaznih veza
-Veze koje koriste previše optimizovan sidreni tekst

Kada identifikujete problematične veze, možete da koristite alat Google Search Console i da zamolite Google da ignoriše te veze. Važno je da koristite ovaj alat sa oprezom, jer ga treba koristiti samo za veze za koje ste sigurni da su štetne.

Sprovođenje revizije veza je stalan proces i važno je da redovno nadgledate svoj profil povratne veze. Ovo će vam pomoći da održite zdrav i prirodan profil veze i izbegnete bilo kakve kazne od pretraživača.

 

Istražite svoju konkurenciju

Koristite iste alate za analizu veza da istražite povratne veze vaših najboljih konkurenata. Identifikujte veb sajtove i stranice koje vode do vaših konkurenata i odredite kako možete da nabavite slične veze za svoj sajt.

Da biste istražili povratne veze vaše konkurencije, moraćete da koristite alat kao što je Ahrefs, Majestic ili SEMrush. Ovi alati vam omogućavaju da analizirate povratne veze bilo koje veb stranice i dobijete detaljan pregled njihovog profila linkova. Uključujući informacije kao što su broj povratnih veza, kvalitet sajtova za povezivanje, korišćeni anchor tekst i još mnogo toga.

Kada analizirate povratne veze vaših konkurenata, potražite obrasce i mogućnosti za sticanje sličnih veza. Na primer, ako vaš konkurent ima mnogo povratnih linkova specifičnih za industriju, razmislite o tome da pošaljete svoju veb stranicu u te direktorijume. Ako vaš konkurent ima mnogo povratnih veza sa blog postova, razmislite o tome da dođete do istih sajtova i ponudite da za njih pišete postove.

Takođe je važno napomenuti da nisu sve povratne veze kreirane jednake, važno je da se fokusirate na sticanje visokokvalitetnih povratnih veza sa renomiranih i autoritativnih veb stranica u vašoj niši. Ovi linkovi će imati veći uticaj na vaše rangiranje na pretraživačima i dugoročno će biti vrednije.

Pored toga, možete analizirati i anchor tekst koji koriste vaši konkurenti. Anchor tekt je tekst koji je povezan sa vašom veb stranicom. Trebalo bi da analizirate anchor tekst koji koriste vaši konkurenti da biste videli da li postoje neke uobičajene ključne reči koje su ciljane. Ove informacije vam mogu pomoći da identifikujete nove mogućnosti za ključne reči za svoj sajt.

Istraživanje backlinkova vaše konkurencije je suštinski korak u izgradnji uspešne strategije za izgradnju linkova. Ne zaboravite da se usredsredite na sticanje povratnih linkova sa autoritativnih sajtova u vašoj niši. Redovno pratite povratne linkove svojih konkurenata kako biste identifikovali nove mogućnosti.

 

Kreirajte visokokvalitetan sadržaj

Najodrživija i najefikasnija strategija izgradnje linkova je kreiranje visokokvalitetnog i informativnog sadržaja na koji će druge veb stranice želeti da se povezuju. Odaberite teme koje su relevantne za vašu nišu i koje će vaša publika smatrati zanimljivim.

Kada identifikujete temu, trebalo bi da sprovedete temeljno istraživanje i obezbedite da je vaš sadržaj dobro istražen, tačan i ažuran. Pored toga, uverite se da je vaš sadržaj lak za čitanje i razumevanje i da je vizuelno privlačan. Uključivanje slika, video zapisa i infografika može pomoći da se razbije tekst i učini vaš sadržaj zanimljivijim.

Takođe je važno da optimizujete svoj sadržaj za pretraživače, tako što ćete uključiti relevantne ključne reči u svoj naslov, meta opis i u celom sadržaju.

Pored toga, možete koristiti i interno povezivanje da biste pomogli pretraživačima da razumeju strukturu vaše veb stranice. Povezivanjem sa drugim stranicama na vašem sajtu u okviru svog sadržaja, možete pomoći pretraživačima da razumeju odnose između vaših stranica.

Stvaranje visokokvalitetnog sadržaja je suštinski korak u izgradnji uspešne strategije izgradnje linkova. Ne zaboravite da odaberete teme koje su relevantne za vašu nišu, sprovedete temeljno istraživanje i optimizujete svoj sadržaj.

 

Guest blogging

Kontaktirajte vlasnike drugih sajtova u vašoj niši i ponudite da za njih pišete blog postove. Ubacite linkove ka sopstvenom sajtu u sadržaj posta i uverite se da je sajt sa koga linkujete relevantan i autoritativan.

Da biste započeli, prvo ćete morati da pronađete sajtove koje prihvataju objave postova. Možete da koristite Google za pretragu fraza kao što su „pišite za nas“ ili „pošaljite objavu za postove“ zajedno sa ključnim rečima koje se odnose na vašu nišu. Kada imate listu sajtove koje prihvataju objave postova, možete početi da im se obraćate i nudite da napišete članak.

Važno je da se uverite da je sajt relevantan za vašu nišu i da ima visok autoritet u domenu. Ovo će osigurati da povratna veza koju dobijete bude dragocena i da vam pomogne da poboljšate rangiranje.

Kada pišete, obavezno ubacite link na ka svom sajtu u sadržaj. Najbolje je da ubacite link u biografiju autora, ali takođe treba da ubacite linkove do vašeg sajta u body blog posta.

Uverite se da je vaš post dobro napisan, informativan i zanimljiv. Takođe bi trebalo da uključite relevantne ključne reči u naslov, meta opis i u celom tekstu posta. Ovo će pomoći da se poveća vidljivost vašeg posta i samim tim biće veća verovatnoća da će ga ljudi pronaći putem pretrage.

Pored toga, trebalo bi da promovišete svoju objavu putem društvenih medija, e-maila ili bilo kog drugog kanala koje imate.

Guest post je efikasna strategija za izgradnju linkova koja može pomoći da se poveća vidljivost i dopre do nove publike. Ponudom pisanja članaka na blogu za druge sajtove i uključivanjem linka ka sopstvenom sajtu, možete se uspostaviti autoritet u svojoj niši i povećati saobraćaj.

 

Pronalaženje neispravnih linkova

Koristite alate kao što su Check Mi Links ili  Dead Link Checker da biste pronašli neispravne veze na drugim sajtovima. Ovi alati vam omogućavaju da skenirate veb stranicu i identifikujete sve veze koje vraćaju grešku 404. Obratite se vlasniku sajta i ponudite da zamenite neispravnu vezu vezom do vašeg sajta. Taj novi link će voditi do novog i kvalitetnijeg sadržaja koji ste vi krerali.

Kada kontaktirate vlasnika sajta, važno je da budete ljubazni i profesionalni. Možete ponuditi pomoć tako što ćete objasniti kako će sadržaj sa novim linkom koji nudite koristiti posetiocima. Ovaj pristup će povećati šanse da vlasnik sajta prihvati vašu ponudu.

Pored toga, ovu strategiju možete koristiti i da pronađete i popravite neispravne linkove na sopstvenom saju, što može poboljšati korisničko iskustvo i pomoći pretraživačima da razumeju strukturu vaše veb stranice.

Važno je napomenuti da pronalaženje neispravnih linkova može trajati dugo, ali može biti dragocen način za sticanje povratnih veza uz istovremeno poboljšanje korisničkog iskustva na drugom sajtu.

 

Umrežavanje

Izgradite odnose sa drugim sajtovima i preduzećima u vašoj niši. Obratite im se i ponudite da delite njihov sadržaj na vašem sajtu u zamenu za vezu ka vašoj veb stranici.
Ova strategija je zasnovana na ideji da je veća verovatnoća da će se ljudi povezivati i deliti sadržaj na sajtovima za koje već znaju i kojima veruju.

Da biste započeli sa umrežavanjem, prvo ćete morati da identifikujete sajtove i preduzeća sa kojima biste želeli da izgradite odnose. Možete da koristite alate kao što su Ahrefs ili SEMrush da biste pronašli sajtove koje imaju visok autoritet.

Kada identifikujete sajtove i preduzeća do kojih možete doći, možete početi da gradite odnose sa njima. To možete učiniti tako što ćete komentarisati njihove postove, deliti njihov sadržaj na društvenim mrežama ili im se obratiti putem e-maila.

Možete ponuditi da delite njihov sadržaj na svom sajtu ili da za njih napišete blog post. Pored toga, možete ponuditi i saradnju na projektu.

Takođe je važno da budete dosledni svojim naporima u vezi sa umrežavanjem i radom na terenu. Izgradnja odnosa zahteva vreme i trud, i važno je da ostanete u kontaktu sa preduzećima do kojih ste došli.

Pored toga, takođe možete učestvovati u onlajn zajednicama koje se odnose na vašu nišu, kao što su forumi, grupe društvenih mreža ili platforme za pitanja i odgovore, što vam može pomoći da se predstavite kao autoritet.

 

Marketing na društvenim mrežama

Koristite platforme društvenih mreža da promovišete svoj sadržaj i usmerite saobraćaj na svoj sajt. Obavezno uključite linkove ka vašoj veb stranici u svoje postove na društvenim mrežama.
Platforme društvenih medija kao što su Facebook, Twitter i LinkedIn su odlični načini da se povežete sa velikom publikom i promovišete svoj sadržaj.

Da biste započeli sa marketingom na društvenim mrežama, prvo morate da kreirate naloge na najpopularnijim platformama društvenih medija. Kada postavite svoje naloge, možete početi da promovišete svoj sadržaj tako što ćete deliti veze do vaših članaka tj. postova na blogu.

Kada promovišete svoj sadržaj na društvenim mrežama, važno je da koristite privlačne naslove i slike koje privlače pažnju kako biste svoje postove istakli. Takođe bi trebalo da uključite poziv na akciju u svoje postove, kao npr. da tražite od korisnika da se pretplate na newsletter ili da podele vaš sadržaj dalje.

Pored toga, možete kreirati i pridružiti se grupama ili zajednicama koje su povezane sa vašom nišom, što vam može pomoći da dođete do nove publike i steknete povratne linkove.

Takođe je važno pratiti i meriti rezultate vaših marketinških napora na društvenim mrežama. Koristite alate kao što su Google analitika ili analitika društvenih mreža da biste pratili broj posetilaca.

 

Influencer Outreach

Influencer Outreach je strategija izgradnje linkova koja uključuje angažovanje influensera u vašoj niši i traženje od njih da podele vaš sadržaj. Influenseri su pojedinci koji imaju značajan broj pratilaca i samim tim i uticaj na određenu publiku. Udruživanjem sa influenserima, možete povećati vidljivost i kredibilitet vašeg sajta i dosegnuti novu publiku.

Da biste započeli saradnju, morate prvo da identifikujete influensere u svojoj niši. Možete da koristite alate kao što su BuzzSumo ili Klear da pronađete influensere na osnovu njihovog dosega, angažovanja i uticaja. Kada ih identifikujete, možete početi da im se obraćate putem e-maila, društvenih mreža ili bilo kog drugog kanala koji imate.

Kada se obraćate treba da im pružite jasnu predstavu o tome šta tražite od njih i kako će im to koristiti. Pored toga, takođe možete ponuditi saradnju na projektu ili zajedno kreirati sponzorisani post.

Pored toga, možete koristiti i mikro-influensere, to su pojedinci koji imaju manji broj pratilaca, ali i dalje imaju značajan uticaj na svoju publiku, oni takođe mogu biti odličan način za sticanje povratnih veza.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati i ovo…

en_GBEN

Pin It on Pinterest

Call Now Button