Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingDA LI JE ZA BRZINU SAJTA
PRESUDAN KEŠ ILI CACHE?
 

Smatra se da je dobra brzina veb stranice oko 3 sekunde ili manje za početno vreme učitavanja. Međutim, važno je imati na umu da to može da varira u zavisnosti od tipa samog sajta i resursa koje sadrži. Na primer, jednostavna veb stranica u stilu brošure sa nekoliko slika i minimalnim interaktivnim elementima imaće brže vreme učitavanja u poređenju sa složenim veb sajtom za e-trgovinu sa mnogo proizvoda i slika visoke rezolucije.

Pored toga, standard za dobru brzinu sajta može da varira u zavisnosti od uređaja, mreže i lokacije. Sajt koji se brzo učitava na širokopojasnoj vezi velike brzine možda se neće učitati tako brzo na mobilnom uređaju ili na sporijoj internet vezi. Google preporučuje da se sajt na mobilnom uređaju učita za manje od 2 sekunde.

Vredno napomenuti da dobra brzina nije samo početno vreme učitavanja, već i održavanje dobre brzine tokom celokupnog trajana posete korisnika. Sajt koji se brzo učitava, ali postaje sve sporiji kako se duže koristi, ne smatra se da ima dobru brzinu jer ne nudi kvalitetno korisničko iskustvo.

Dobra brzina veb sajta je ona koja pruža pozitivno korisničko iskustvo i omogućava korisnicima da brzo i lako pristupe sadržaju. Zbog toga je važno redovno pratiti brzinu i po potrebi vršiti poboljšanja.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da svoj sajt učinite bržim!

Optimizujte slike

Velike slike mogu značajno usporiti sajt. Optimizujte svoje slike tako što ćete smanjiti njihovu veličinu bez žrtvovanja kvaliteta. Možete da koristite alate kao što su TiniPNG, Compressor.io ili Kraken.io da kompresujete svoje slike.

Izaberite pravi format datoteke. JPEG, PNG i GIF su najčešće korišćeni formati slikovnih datoteka na sajtovima. JPEG-ovi su najbolji za fotografije i slike sa puno boja, dok su PNG-ovi najbolji za grafiku i slike sa providnom pozadinom. GIF-ovi su najbolji za animirane slike.

Koristite odgovarajuće veličine slika. Uverite se da su slike koje koristite odgovarajuće veličine za njihovu predviđenu upotrebu. Ne koristite sliku visoke rezolucije za mali veb baner, na primer.

Koristite alt oznake. Alt oznake, ili alternativni tekst, su način da opišete slike pretraživačima i korisnicima sa oštećenim vidom. Alt oznake pomažu da se poboljša optimizacija pretraživača (SEO) i pristupačnost vaše veb stranice.

Koristite prilagodljive slike. Sa sve većom upotrebom mobilnih uređaja za pristup internetu, važno je da se uverite da su vaše slike optimizovane za različite veličine ekrana. Korišćenje prilagodljivih slika će obezbediti da vaše slike izgledaju dobro na bilo kom uređaju.

 

Smanjite broj HTTP zahteva

Svaki put kada korisnik poseti vaš sajt, pregledač šalje zahtev serveru za svaki resurs, kao što su slike, skripte i stilovi. Smanjivanje broja HTTP zahteva može značajno poboljšati brzinu sajta. Možete da koristite alatke kao što su GTmetrix ili Google PageSpeed Insights da biste identifikovali koji resursi postavljaju najviše zahteva i kako da ih smanjite.

Koristite mrežu za isporuku sadržaja (CDN)

CDN je mreža servera koji su geografski raspoređeni. Ovo omogućava korisnicima da pristupe vašoj veb stranici sa servera koji im je najbliži, što može znatno može smanjiti vreme učitavanja stranice.

Kada korisnik zatraži sadržaj sa veb stranice, zahtev se obično šalje serveru koji hostuje. Međutim, ako se server nalazi daleko od korisnika, može potrajati dosta vremena da se sadržaj isporuči. CDN rešava ovaj problem repliciranjem sadržaja preko mreže servera koji se nalaze u različitim regionima. Kada korisnik zatraži sadržaj, CDN će automatski preusmeriti zahtev na server koji je najbliži korisniku, čime se smanjuje vreme isporuke.

Pošto se sadržaj isporučuje sa servera koji je bliži korisniku, vreme isporuke je znatno smanjeno. Ovo može rezultirati boljim korisničkim iskustvom, kao i poboljšanim rangiranjem na pretraživačima.

Još jedna prednost CDN-a je sposobnost da se nosi sa velikim obimom saobraćaja. Kada sajt postane popularan, broj posetilaca se može brzo povećati, što predstavlja veliki pritisak na server. CDN može podneti deo ovog napora tako što distribuira saobraćaj na više servera, čime se smanjuje rizik od preoptrećenosti servera, tj. da sajt ,,padne“.

CDN takođe pruža bezbednosne funkcije kao što su DDoS zaštita, SSL podrška i IP blokiranje. Ove funkcije pomažu da vaša veb stranica i podaci vaših posetilaca budu bezbedni od zlonamernih napada.

Postoji mnogo CDN provajdera koje možete izabrati, kao što su Cloudflare, Akamai i Amazon CloudFront. Ovi provajderi nude različite planove, a cene variraju u zavisnosti od količine prenetih podataka i broja zahteva.

Omogućite keširanje pregledača

Keširanje pregledača omogućava da kopija sajta ostane u browseru  korisnika,  tako da sajt  i sav njegov sadržaj ne mora da se preuzimaju svaki put kada korisnik dolazi na sajt. Ovo može znatno poboljšati brzinu sajta za ponovne posetioce. Drugim rečima, kada korisnik poseti sajt, pretraživač mora da zahteva sve elemente stranice od servera. Međutim, ako su neki od ovih elemenata već uskladišteni u kešu pretraživača, pretraživač ih može učitati iz keša umesto da ih zahteva od servera.

Koristite plugin (dodatak) za keširanje

Jedan od načina da omogućite keširanje pretraživača je korišćenje dodatka za keširanje za WordPress. Ovi dodaci mogu automatski da rukovode keširanjem umesto vas i često pružaju dodatne opcije kao što su minifikacija i Gzip kompresija. Neki popularni dodaci za keširanje uključuju W3 Total Cache i WP Super Cache.

 

Izaberite kvalitetnog hosting provajdera

Kvalitetna hosting usluga može u velikoj meri uticati na brzinu sajta. Izaberite provajdera koji nudi servere visokih performansi i optimizovan je za WordPress. Pored toga, ako sajt ima veliki promet, razmislite o korišćenju namenskog servera ili neka od cloud rešenja.

Potražite provajdere koji su specijalizovani za WordPress hosting
Ukoliko je vas sajt na WordPress platformi onda izabarite provajdere koji su optimizovani za WordPress. Neki hosting provajderi su specijalizovani za WordPress hosting i često imaju optimizovane servere i rešenja za keširanje koja su posebno dizajnirana za ovu namenu. Ovi provajderi mogu pružiti bolje performanse i brzinu od generičkog hosting provajdera.

Razmislite o virtuelnom privatnom serveru (VPS) ili namenskom serveru
VPS ili namenski server nudi više resursa od zajedničkog hosting plana, što može značajno poboljšati performanse i brzinu. Ove opcije takođe pružaju veću kontrolu nad vašim serverom, što može biti od koristi ako imate sajt sa velikim prometom ili morate da integrišete neko custom rešenje.

Proverite lokaciju servera

Lokacija servera može uticati na performanse i brzinu, jer što je server bliži vašoj ciljnoj publici, to će se sajt brže učitavati za njih i obrnuto. Izaberite hosting provajdera koji nudi servere na lokaciji odakle dolazi većina vaših posetilaca.

Pročitajte recenzije i proverite garancije neprekidnog rada

Pre nego što odaberete provajdera hostinga, važno je da pročitate recenzije drugih korisnika i proverite garancije neprekidnog rada. Provajder hostinga sa dobrim vremenom rada i pozitivnim recenzijama kupaca će verovatno pružiti stabilnu i pouzdanu uslugu.

 

Koristite sistem za upravljanje sadržajem (CMS) koji je optimizovan za brzinu

Neki sistemi za upravljanje sadržajem, kao što su WordPress, Joomla i Drupal, mogu se optimizovati za poboljšanje brzine. Instaliranjem dodataka, kao što su dodatak za keširanje i dodatak za optimizaciju slike, možete poboljšati brzinu veb stranice.

WordPress nije inherentno optimizovan za brzinu, međutim, postoji mnogo načina da se to uradi na kvalitetan način.
WordPress je dizajniran da bude fleksibilan i jednostavan za korišćenje, što može dovesti do nekih problema sa performansama ako nije pravilno optimizovan. Neki od načina da se poboljša brzina WordPress-a su:

  • Korišćenje dodatka za keširanje, koji može da kešira stranice i postove vaše veb stranice kako bi smanjio opterećenje servera;
  • Korišćenje mreže za isporuku sadržaja (CDN) za posluživanje statičkih datoteka sa lokacije bliže korisniku;
  • Optimizacija slika i drugih medijskih datoteka kako bi se smanjila njihova veličina;
  • Umanjivanje i spajanje CSS i JavaScript datoteka da bi se smanjio broj zahteva koje šalje pregledač;
  • Omogućavanje keširanja pregledača da biste omogućili pretraživaču da lokalno skladišti određene elemente sajta.

 

Važno je napomenuti da brzina WordPress sajta zavisi i od teme, dodataka i količine sadržaja koji imate. Nakon što prođete kroz sve ove stavke uporedite brzinu sajta, pre i posle podešavanja. Šta sve utiče negativno na brzinu sajta pročitajte u narednom blog postu.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati i ovo…

en_GBEN

Pin It on Pinterest

Call Now Button