Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingKoliko je Potrebno Vremena da se Napravi Jedan Sajt?

Mar 17, 2023 | Web development | 0 comments

„JEL MOŽE JEDAN SAJT,
AL’ DA BUDE GOTOV ZA JUČE?!“
 

Vreme koje je potrebno za izradu sajta može značajno da varira u zavisnosti od složenosti, raspoloživih resursa i uključenih procesa. U proseku, potrebno je od 10 do 15 dana da se napravi neka osnovna verzija, a 4 i više nedelja za složeniju verziju sajta, kao npr. neka custom rešenja.

Neki od faktora koji mogu uticati na vreme potrebno za pravljenje veb stranice uključuju:

Obim i složenost sajta

Jedan od ključnih faktora koji mogu uticati na vreme potrebno za izradu veb stranice je obim i složenost projekta.

Osnovnoj verziji sajta sa nekoliko stranica, kao što je informativna veb stranica ili jednostavan onlajn portfolio, obično će biti potrebno manje vremena da se napravi nego složena veb lokacija sa više stranica, prilagođenom funkcionalnošću i složenim elementima dizajna. To je zato što osnovna veb lokacija zahteva manje resursa, kao što su vreme za dizajn i programiranje, da bi se završila.

S druge strane, za izradu složenih veb sajtova sa više stranica i custom funkcijama, kao što je sajt za e-trgovinu ili društvene mreže, biće potrebno više vremena. To je zato što složena veb stranica zahteva više resursa, kao što su vreme za dizajn, programiranje i testiranje, da bi se završila. Pored toga, složena veb stranica takođe zahteva više saradnje između dizajnerskih i razvojnih timova, što dodatno produžava vremenski okvir.

Pored broja stranica i prilagođene funkcionalnosti, dizajn veb stranice takođe može uticati na vreme izrade. Veb sajtu sa jednostavnim dizajnom, koji koristi već postojeće šablone ili teme, obično će biti potrebno manje vremena za pravljenje od veb sajta sa jedinstvenim i kompleksnim elementima dizajna. To je zato što custom rešenjea zahtevaju više vremena i resursa za kreiranje.

Složeniji veb sajt će trajati duže da se napravi, ali će takođe pružiti veću vrednost preduzeću i njegovoj ciljnoj publici. S druge strane, osnovna veb stranica može biti brža za pravljenje, ali možda neće tako efikasno zadovoljiti potrebe preduzeća ili njegove ciljne publike.

 

Veličina tima

Veličina i nivo iskustva tima za izradu sajta takođe će uticati na vreme trajanja izrade. Veći tim sa više iskustva će obično moći da napravi sajt brže od manjeg tima sa manje iskustva.

Veći tim sa više iskustva može doneti više resursa i stručnosti na sto, omogućavajući da se veb lokacija izgradi efikasnije i efektivnije. Veći tim takođe omogućava veću saradnju između dizajnera, programera i menadžera projekata, smanjujući rizik od kašnjenja usled nesporazuma ili nesporazuma.

Međutim, veći tim takođe može dovesti do povećanja troškova, jer više članova tima znači više plata, beneficija i drugih troškova. Pored toga, upravljanje većim timom može biti složenije, jer može zahtevati više vremena za koordinaciju i komunikaciju sa svim članovima tima.

Manji tim sa manje iskustva može biti isplativiji, jer ima manje članova tima za plaćanje i manje resursa potrebnih za upravljanje projektom. Međutim, manji tim se takođe može suočiti sa izazovima u izgradnji složene veb stranice, jer može biti manje stručnosti i iskustva na raspolaganju za rešavanje tehničkih ili dizajnerskih izazova.

Veličina tima za izgradnju veb stranice je kompromis između cene, stručnosti i efikasnosti. Važno je pažljivo razmotriti potrebe veb stranice i raspoložive resurse prilikom određivanja veličine tima. U mnogim slučajevima, tim srednje veličine sa mešavinom nivoa iskustva može da obezbedi najbolji balans između troškova, stručnosti i efikasnosti.

Proces dizajna i kreiranja sadržaja

Proces dizajna i kreiranja sadržaja takođe može uticati na vreme trajanja izrada sajta, jer može potrajati duže da se finalizuje dizajn i kreira sadržaj za složeniju veb lokaciju.

Dobro dizajnirana veb lokacija sa visokokvalitetnim sadržajem može biti glavni faktor uspeha veb stranice, ali proces kreiranja dizajna i sadržaja takođe može dodati vreme vremenskoj liniji izrade.

Dizajn veb stranice je od ključnog značaja za njen ukupan izgled i osećaj, a proces dizajna može da potraje značajno vreme i resurse da se završi. Ovo uključuje određivanje ukupne estetike veb stranice, kreiranje maketa i prototipova i usavršavanje dizajna dok ne zadovolji potrebe preduzeća i njegove ciljne publike. Proces dizajna takođe može uključivati kreiranje prilagođene grafike, slika i drugih elemenata koji doprinose ukupnom izgledu i osećaju veb stranice.

Pored procesa dizajna, kreiranje visokokvalitetnog sadržaja je takođe ključno za uspeh veb stranice. Ovo uključuje pisanje članaka, kreiranje opisa proizvoda i generisanje drugih vrsta sadržaja koji su relevantni i privlače ciljnu publiku. Pravljenje visokokvalitetnog sadržaja zahteva vreme i resurse, uključujući istraživanje, pisanje i uređivanje, i može znatno produžiti vreme finalne izrade.

 

Korišćena tehnologija

Na primer, za izradu veb stranice napravljene pomoću unapred izgrađene platforme kao što je WordPress ili Wix može biti potrebno manje vremena nego neko custom rešenje.

Korišćenje moderne i najsavremenije tehnologije može pojednostaviti proces izgradnje i smanjiti vreme potrebno za završetak projekta. Na primer, korišćenje sistema za upravljanje sadržajem (CMS) kao što je WordPress ili Drupal može olakšati kreiranje i upravljanje sadržajem na sajtu, kao i dodavanje novih funkcija i funkcionalnosti tokom vremena.

S druge strane, korišćenje zastarele ili složene tehnologije može značajno zakomplikovati i produžiti vreme procesa izrade, kao i da otežava održavanje i ažuriranje sajta tokom vremena. Pored toga, korišćenje tehnologije koja nije dobro prilagođena potrebama veb sajta može dovesti do manje optimalnog korisničkog iskustva, što može negativno uticati na uspeh samog veb sajta.

 

Proces testiranja i pokretanja

Vreme potrebno za testiranje i pokretanje veb stranice takođe utiče na ukupan zbir. Važno je da temeljno testirate veb lokaciju pre pokretanja kako biste bili sigurni da funkcioniše kako se očekuje i da biste identifikovali i rešili sve probleme.

Proces testiranja i pokretanja može imati značajan uticaj na vreme potrebno za izradu veb stranice. Temeljno testiranje i proces pokretanja je od ključnog značaja da bi se osiguralo da je veb lokacija funkcionalna, prilagođena korisnicima i da ispunjava potrebe preduzeća i njegove ciljne publike. Međutim, vreme i resursi potrebni za završetak ovog procesa nisu uopšte zanemarljivi.

Proces testiranja uključuje temeljnu procenu veb stranice kako bi se identifikovale greške, problemi sa kompatibilnošću ili drugi problemi koji mogu uticati na korisničko iskustvo. Ovo uključuje testiranje veb stranice na različitim uređajima, pretraživačima i operativnim sistemima kako bi se osiguralo da je sajt dostupan ciljnoj publici i da radi kako je predviđeno. Proces testiranja takođe može uključivati testiranje korisnika kako bi se prikupile povratne informacije o ukupnom korisničkom iskustvu i identifikovale oblasti za poboljšanje.

Kada se proces testiranja završi, veb sajt može biti pušten online. Proces pokretanja može uključivati dodatne korake kao što su podešavanje hostinga, konfigurisanje imena domena i optimizacija veb stranice za pretraživače. Ovo su finalni koraci koje takođe trebamo uzeti u obzir kada planiramo vreme izrade.

Temeljno testiranje i proces pokretanja je od ključnog značaja da bi se osiguralo da je sajt funkcionalan, prilagođen korisnicima i da ispunjava potrebe preduzeća i njegove ciljne publike.

Više o tome kako izabrati pravi hosting možete pročitati na ovom linku: Izbor hosting provajdera.

 

Izrada veb stranice može biti dugotrajan proces, ali pažljivim planiranjem i izvršavanjem svakog koraka moguće je napraviti veb sajt koji zadovoljava potrebe vašeg poslovanja i vaše publike u planirano vreme bez probijanja rokova.

Planirate izradu sajta ili web prodavnice? Saznajte više na ovom linku: izrada sajtova

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati i ovo…

en_GBEN

Pin It on Pinterest

Call Now Button