Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingKako Pratiti Aktivnosti Posetilaca na Sajtu?

Jun 11, 2023 | Digital marketing | 0 comments

PRE NEGO POČNETE DA PRATITE AKTIVNOSTI KORISNIKA, VAŽNO JE DA DEFINIŠETE CILJEVE PRAĆENJA. 

Praćenje aktivnosti korisnika na vašem sajtu pomoći će da razumete način na koji korisnici ostvaruju interakciju sa vašim sadržajem i uslugama. Ove informacije vam mogu pomoći da donesete odluke zasnovane na podacima kako biste optimizovali sajt i poboljšali korisničko iskustvo.

Definišite svoje ciljeve praćenja

Pre nego što počnete da pratite aktivnosti korisnika, važno je da definišete svoje ciljeve praćenja. Šta želite da pratite i zašto? Da li želite da pratite ponašanje korisnika na određenoj stranici ili želite da pratite interakcije korisnika sa određenim elementima na veb stranici? Kada budete jasno razumeli šta želite da pratite, možete zatim odabrati odgovarajuće alate i metode za praćenje.

Kada definišete svoje ciljeve praćenja, trebalo bi da uzmete u obzir specifične metrike i podatke koje želite da pratite. Na primer, da li želite da pratite broj posetilaca ili želite da pratite interakcije korisnika sa određenim stranicama. Da li želite da pratite ponašanje korisnika pre i posle redizajna veb stranice ili želite da pratite uspeh određene marketinške kampanje?

Ako želite da pratite ponašanje korisnika na određenoj stranici ili elementu, možda ćete želeti da koristite tzv. Heat Maps ili toplotne mape. Ako želite da pratite ukupni učinak veb sajta, možda ćete želeti da koristite Google analitiku ili druge alatke za analizu.

Takođe je važno da postavite realne i ostvarive ciljeve kada definišete svoje ciljeve praćenja. Ne pokušavajte da pratite previše podataka odjednom, jer to može otežati efikasnu analizu podataka. Umesto toga, za početak počnite sa nekoliko ključnih metrika.

Koristite Google analitiku

Google analitika je jedan od najpopularnijih alata za praćenje aktivnosti korisnika na sajtu. Besplatno je i lako se podešava. Google analitika pruža dragocene uvide u ponašanje korisnika, kao što je broj prikaza stranice, stopa posete samo jedne stranice, vreme na sajtu i još mnogo toga. Takođe možete da podesite prilagođene ciljeve za praćenje određenih radnji, kao što su slanje upita preko obrazaca ili broj kupovina proizvoda.

Otovrite nalog Google analitike

Prvi korak u korišćenju Google analitike za praćenje aktivnosti korisnika je podešavanje naloga Google analitike. Da biste to uradili, idite na sajt Google analitike i registrujte nalog. Kada se registrujete, od vas će biti zatraženo da kreirate nov tzv. Property za svoju veb stranicu. Ovo će generisati kod za praćenje koji ćete morati da dodate na svoj sajt.

Podešavanje naloga Google analitike

Korak 1: Prijavite se za nalog

Na ovom linku se možete prijaviti za Google analitiku.

Kada ste na sajtu Google analitike, kliknite na dugme „Započni besplatno“ u gornjem desnom uglu stranice. Ovo će od vas zatražiti da se prijavite za nalog Google analitike. Ako već imate Google nalog, možete ga koristiti za prijavu. Ako nemate, moraćete da napravite novi Google nalog.

Korak 2: Kreirajte novo svojstvo

Kada se prijavite na nalog Google analitike, moraćete da napravite novi proizvod za svoju veb stranicu. Svojstvo je drugim rečima vaš sajt ili aplikacija za mobilne uređaje na kojoj želite da pratite aktivnosti korisnika pomoću Google analitike. Da biste kreirali novo svojstvo, kliknite na dugme „Administrator“ u donjem levom uglu stranice. Ovo će vas odvesti u odeljak Administrator vašeg naloga Google analitike.

U odeljku Administrator kliknite na dugme „Kreiraj svojstvo“. Od vas će biti zatraženo da unesete neke osnovne informacije o vašoj veb stranici, kao što su naziv sajta i URL. Kada unesete ove informacije, kliknite na dugme „Kreiraj“ da biste kreirali svoj novi Property.

Korak 3: Generišite kod za praćenje

Nakon što napravite svoj novi proizvod, bićete odvedeni na stranicu na kojoj možete da generišete kod za praćenej. Kod za praćenje je mali deo koda koji ćete morati da dodate u HTML svake stranice na svom veb sajtu da biste pratili aktivnosti korisnika.

Da biste generisali kod za praćenje, kliknite na dugme „Informacije o praćenju“ na levoj bočnoj traci vašeg naloga Google analitike. Odatle kliknite na opciju „Kod za praćenje“. Ovo će vas odvesti na stranicu na kojoj možete da vidite svoj kod za praćenje.

Korak 4: Dodajte kod za praćenje na svoj veb sajt

Poslednji korak u podešavanju naloga Google analitike je dodavanje koda za praćenje na sajt. To obično možete da uradite dodavanjem koda u odeljak zaglavlja HTML-a vaše veb sajta.

Da biste pristupili HTML kodu, moraćete da koristite uređivač teksta ili uređivač koda.
Da biste dodali kod za praćenje u zaglavlje sajta, moraćete da ga ubacite između početne i završne oznake „head“ u svom HTML kodu. Obično možete pronaći odeljak „head“ pri vrhu svog HTML koda.

Ako koristite CMS platformu, kao što je WordPress ili Drupal, možete da dodate kod za praćenje u zaglavlje svoje veb stranice pomoću dodatka ili uređivanjem datoteka tema veb sajta. Da biste to uradili, potražite opciju u administrativnom tabu svoje veb stranice za dodavanje prilagođenog koda u zaglavlje sajta.

Korak 5: Sačuvajte i objavite promene

Kada dodate kod za praćenje u zaglavlje veb sajta, poslednji korak je da sačuvate i objavite promene. Obavezno sačuvajte promene u HTML kodu.

Važno je napomenuti da može proći nekoliko sati da Google analitika počne da prati podatke sa vašeg sajta nakon što dodate kod za praćenje. Tokom ovog perioda možda nećete videti nikakve podatke na svom nalogu Google analitike.

Ako koristite CMS platformu, kao što je WordPress, dostupni su dodaci koji vam mogu pomoći da dodate kod za praćenje. Alternativno, možete zamoliti svog veb programera da za vas doda kod za praćenje.

Podešavanje ciljeva i konverzija

Korak 1: Podesite ciljeve i konverzije

Kada dodate kod za praćenje Google analitike, podesite ciljeve i konverzije da biste pratili ponašanje korisnika. Ciljevi su specifične radnje koje želite da korisnici preduzmu na sajt, kao što je popunjavanje obrasca za kontakt ili kupovina. Konverzije predstavljaju koliko puta korisnici dovrše ove ciljeve.

Da biste podesili ciljeve i konverzije u Google analitici, idite u odeljak Administrator na nalogu Google analitike i kliknite na Ciljevi. Odatle možete da kreirate novi cilj i definišete konkretne radnje koje želite da korisnici preduzmu. Takođe možete da podesite praćenje konverzija da biste pratili koliko puta korisnici ispunjavaju ove ciljeve.

Korak 2: Definišite svoje ciljeve

Pre nego što možete da podesite ciljeve i konverzije u Google analitici, moraćete da definišete koje radnje na veb sajtu želite da pratite kao ciljeve. Ovo će zavisiti od svrhe vaše veb stranice i radnji koje su najvažnije za vaše poslovanje.

Na primer, ako imate sajt za e-trgovinu, vaši ciljevi mogu uključivati kupovinu, dodavanje artikala u korpu ili prijavljivanje za bilten. Ako imate sajt za stvaranje potencijalnih klijenata, vaši ciljevi mogu uključivati popunjavanje obrasca za kontakt ili traženje ponude.

Korak 3: Napravite novi cilj

Kada definišete svoje ciljeve, sledeći korak je da napravite novi cilj u Google analitici. Da biste to uradili, idite u odeljak „Administrator“ na nalogu Google analitike i kliknite na „Ciljevi“ ispod kolone „Prikaz“.

Odatle kliknite na dugme „Novi cilj“ da biste kreirali novi cilj. Zatim će vam biti zatraženo da izaberete šablon cilja ili da kreirate prilagođeni cilj.

Korak 4: Odaberite tip cilja

Nakon što izaberete šablon cilja ili kreirate prilagođeni cilj, sledeći korak je izbor tipa cilja. Postoje četiri tipa ciljeva u Google analitici:

Odredište: Ova opcija prati kada korisnici dođu do određene stranice na vašem sajtu, kao što je stranica „Hvala“ nakon kupovine.
Trajanje: Ovo opcija prati koliko dugo korisnici provode na sajtu.
Stranice/Ekrani po sesiji: Ovo prati broj stranica koje korisnici pregledaju tokom jedne sesije.
Događaj: Ovo opcija prati određene radnje koje korisnici preduzimaju na sajtu, kao što je klik na dugme ili puštanje video zapisa.

Odaberite tip cilja koji najbolje odgovara radnji koju želite da pratite.

Korak 5: Konfigurišite detalje svog cilja

Nakon odabira tipa cilja, sledeći korak je da konfigurišete detalje cilja. Ovo će zavisiti od tipa cilja koji ste izabrali. Evo nekoliko primera informacija koje ćete možda morati da pružite:

Odredište: Unesite URL stranice koju želite da pratite kao cilj.
Trajanje: Unesite vreme koje korisnici treba da provedu na sajtu da bi se računalo kao cilj.
Stranice/Ekrani po sesiji: Unesite broj stranica ili ekrana koje korisnici moraju da pogledaju tokom jedne sesije da bi se računali kao cilj.
Događaj: Unesite konkretnu radnju koju želite da pratite kao cilj, kao što je klik na dugme ili gledanje videa. Možda ćete morati da navedete i dodatne detalje, kao što su kategorija, radnja i oznaka.

Korak 6: Potvrdite svoj cilj

Nakon što konfigurišete detalje vašeg cilja, sledeći korak je verifikacija vašeg cilja. To možete učiniti klikom na dugme „Verifikuj ovaj cilj“. Google analitika će zatim proveriti da li je cilj bio praćen u proteklih sedam dana na osnovu podataka vaše veb sajta. Ako je cilj praćen, videćete koliko puta je postignut. Ako ne, videćete poruku koja pokazuje da podaci nisu pronađeni.

Korak 7: Sačuvajte svoj cilj

Kada potvrdite svoj cilj, poslednji korak je da ga sačuvate. Dajte svom cilju opisno ime kako bi ga kasnije bilo lako identifikovati. Takođe možete da dodelite vrednost svom cilju ako želite da pratite njegovu novčanu vrednost.

Korak 8: Podesite konverzije

Pored ciljeva, možete da podesite i konverzije u Google analitici. Konverzije su tip cilja koji prati određene radnje koje generišu prihod ili druge važne pokazatelje za vaše poslovanje.

Da biste podesili konverzije, idite u odeljak „Konverzije“ na nalogu Google analitike i kliknite na „Ciljevi“ ispod kolone „Prikaz“. Odatle kliknite na „Novi cilj“ i izaberite „Prilagođeno“ kao tip cilja. Zatim konfigurišite detalje svog cilja i sačuvajte konverziju.

Korak 9: Analizirajte ponašanje korisnika

Kada podesite ciljeve i konverzije u Google analitici, možete da počnete da analizirate ponašanje korisnika na svom sajtu. Odeljak Publika u Google analitici pruža uvid u demografske podatke korisnika, kao što su uzrast, pol i lokacija.
Odeljak Akvizicija pokazuje kako korisnici pronalaze vaš veb sajt, na primer preko pretraživača ili društvenih mreža.
Odeljak Ponašanje pokazuje kako korisnici ostvaruju interakciju sa sajtom, na primer koje stranice su najpopularnije i koliko dugo korisnici provode na svakoj stranici.

Analizom ponašanja korisnika u Google analitici, možete da identifikujete oblasti vašeg veb sajta kojima je možda potrebna optimizacija, kao što su stranice sa visokom stopom posete samo jedne stranice ili niskom stopom konverzije. Takođe možete da koristite ove informacije da kreirate ciljane marketinške kampanje koje gađaju pravu publiku i podstiču više konverzija.

Podešavanje praćenja korisnika ako koristite WordPress ili neki drugi  CMS

Ako koristite sistem za upravljanje sadržajem (CMS) kao što je WordPress, možete da koristite dodatke ili tzv. plugin-ove za praćenje aktivnosti korisnika.

Da biste podesili praćenje korisnika u svom CMS-u, prvo ćete morati da izaberete alat za praćenje koja se integriše sa vašom CMS platformom. Neki popularni alati za praćenje za CMS platforme uključuju Google Analytics, ExactMetrics, MonsterInsights i sl. Kada odaberete svoj alat za praćenje, moraćete da ga instalirate na svoj sajt i podesite potrebne kodove za praćenje.

Jedna od prednosti podešavanja praćenja korisnika u vašem CMS-u je ta što vam omogućava da pratite ponašanje korisnika na granularnom nivou. Na primer, možete pratiti koliko puta je određena stranica pregledana ili koliko dugo korisnici provode na svakoj stranici. Ove informacije vam mogu pomoći da identifikujete koje su stranice najpopularnije i koje stranice će možda trebati optimizaciju.

Još jedna prednost podešavanja praćenja korisnika u vašem CMS-u je ta što vam omogućava da pratite ponašanje korisnika tokom vremena. Analizom istorijskih podataka možete identifikovati trendove u ponašanju korisnika i donositi odluke o dizajnu i sadržaju veb sajta na osnovu podataka.

Pored praćenja ponašanja korisnika na vašoj veb lokaciji, podešavanje praćenja korisnika u vašem CMS-u takođe vam može pomoći da pratite ponašanje korisnika na više kanala, kao što su društvene mreže i e-mail kampanje. Praćenjem ponašanja korisnika na više kanala, možete steći potpunije razumevanje ponašanja korisnika i optimizovati svoje marketinške kampanje kako biste poboljšali angažovanje i stope konverzije.

Kada podešavate praćenje korisnika u svom CMS-u, važno je da izaberete pravi alat za praćenje i pravilno podesite potrebne kodove za praćenje. Ovo može biti složen proces, pa bi moglo biti od pomoći da radite sa programerom ili stručnjakom za praćenje kako biste bili sigurni da je sve ispravno podešeno.

Koristite Heat Maps alatke

Alati za toplotnu mapu, kao što su Crazy Egg ili Hotjar, mogu vam pomoći da vizualizujete ponašanje korisnika na sajtu. Ovi alati prate klikove korisnika, pomeranja i pokrete miša i kreiraju toplotne mape koje vam pokazuju gde korisnici provode najviše vremena. Ove informacije vam mogu pomoći da optimizujete dizajn i izgled vaše veb stranice kako biste poboljšali korisničko iskustvo.

Alati za toplotne mape dolaze u različitim tipovima, uključujući mape klikova, mape za skrolovanje i mape pažnje. Mape klikova vam pokazuju gde korisnici kliknu na vašoj veb stranici, dok vam mape za skrolovanje pokazuju koliko daleko korisnici pomeraju stranicu. Mape pažnje vam pokazuju gde korisnici provode najviše vremena na vašoj veb stranici.

Jedna od najvećih prednosti alata za toplotnu mapu je njihova sposobnost da obezbede vizuelne predstave ponašanja korisnika. Ovo olakšava identifikaciju oblasti vašeg veb sajta koje mogu da izazivaju konfuziju ili frustraciju kod korisnika. Optimizacijom ovih oblasti možete poboljšati korisničko iskustvo i povećati angažovanje na vašem veb sajtu.

Alati za toplotnu mapu su takođe dragoceni za A/B testiranje. Kreiranjem dve različite verzije stranice i upoređivanjem toplotnih mapa za svaku verziju, možete odrediti koja verzija ima bolji učinak i donositi odluke o dizajnu i izgledu veb sajta zasnovane na podacima.

Kada koristite alate za toplotnu mapu, važno je imati na umu da oni pružaju samo snimak ponašanja korisnika. Toplotne mape ne mogu da vam kažu zašto se korisnici ponašaju na određeni način ili da pruže kontekst za svoje radnje. Zbog toga je važno da koristite podatke toplotne mape u kombinaciji sa drugim alatkama za praćenje, kao što je Google analitika, da biste stekli potpunije razumevanje ponašanja korisnika na vašem sajtu.

Za kraj

Praćenje aktivnosti korisnika na sajtu vam može dosta olakšati da kreirate buyer personu. Kako se kreira buyer persona i njen značaj u digitalnoj strategiji možete pročitati na ovom linku: Sta je buyer persona?

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati i ovo…

en_GBEN

Pin It on Pinterest

Call Now Button