Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingIznajmljivanje prostora za hostovanje sajta je bitna odluka kada je u pitanju pokretanje veb stranice. Usluga veb hostinga pruža neophodnu infrastrukturu kako bi vaša veb stranica bila dostupna korisnicima. Bez toga, vaš sajt niko ne može videti. Međutim, izbor pravog veb hostinga provajdera može biti izazov, posebno ako ste novi u svetu veb hostinga. U ovom tekstu objasnićemo šta je veb hosting, zašto je važan i kako odabrati najboljeg hosting provajdera za vaše potrebe.

Šta je hosting?

Hosting se odnosi na uslugu koju pružaju kompanije koje omogućavaju pojedincima ili preduzećima da svoj sajt učine dostupnim na internetu. To uključuje iznajmljivanje prostora na serveru koji čuva datoteke vašeg veb sajta i služi ih posetiocima kada pristupe vašoj veb stranici. Hosting firme obično nude različite tipove hosting planova, od kojih svaki ima različite nivoe prostora za skladištenje, propusni opseg i druge karakteristike.

Zašto je važno hostovanje veb sajta?

Usluga veb hostinga pruža neophodnu infrastrukturu kako bi vaš veb sajt bio dostupan korisnicima interneta širom sveta, 24 sata, 7 dana u nedelji, što je od suštinskog značaja za preduzeća i organizacije koje se oslanjaju na svoj sajt za prihod ili za pružanje usluga klijentima.

Kako odabrati najboljeg hosting provajdera?

Kada je u pitanju izbor najboljeg hosting provajdera, postoji nekoliko faktora koje morate uzeti u obzir. Evo nekih od najvažnijih.

Vrste hosting planova

Hosting kompanije obično nude nekoliko tipova hosting planova, uključujući deljeni hosting, VPS hosting, namenski hosting i tzv. cloud hosting. Deljeni hosting je najčešća i najpovoljnija opcija za male veb stranice. VPS hosting pruža više resursa i fleksibilnosti nego deljeni hosting, ali je i dalje relativno pristupačan. Namenski hosting je skuplja opcija koja nudi potpunu kontrolu nad serverom, što ga čini idealnim za velike veb sajtove sa velikim prometom. Cloud hosting je skalabilna opcija koja pruža neograničene resurse i pogodna je za sajtove sa nepredvidivim saobraćajem.

Razlike hosting planova tj. paketa

Četiri najčešća tipa veb hostinga su deljeni hosting, VPS hosting, namenski hosting i cloud hosting. Svaki tip hostinga ima svoje jedinstvene karakteristike i prednosti i važno je razumeti razlike između njih kako biste izabrali najbolju opciju za vaše potrebe.

Deljeni hosting

Deljeni hosting je najčešći tip veb hostinga, a često je i najpristupačnija opcija. Sa deljenim hostingom, više sajtova deli jedan server i njegove resurse. To znači da je cena servera raspoređena na više veb sajtova, što ga čini isplativom opcijom za mala preduzeća i pojedince kojima nije potrebno mnogo resursa ili visok nivo performansi.

Jedan od nedostataka deljenog hostinga je da na performanse vaše veb stranice mogu uticati drugi sajtovi koji su na istom serveru. Ako drugi sajt na istom serveru doživi nagli skok posete ili koristi mnogo resursa, to može usporiti performanse svih drugih sajtova na serveru. Pored toga, imate ograničenu kontrolu nad serverom i njegovim podešavanjima, što može biti nedostatak za naprednije korisnike kojima su potrebne specifične konfiguracije.

VPS hosting

VPS hosting, ili hosting virtuelnog privatnog servera, korak dalje je u odnosu na deljeni hosting. Sa VPS hostingom i dalje delite fizički server sa drugim sajtovima, ali svakoj veb stranici se dodeljuju sopstveni namenski resursi, uključujući CPU, RAM i skladište. To znači da je manje verovatno da će druge veb stranice na serveru uticati na performanse vašeg sajta, a vi imate veću kontrolu nad serverom i njegovim podešavanjima.

VPS hosting je dobra opcija za preduzeća i pojedince kojima je potrebno više resursa i performansi nego što deljeni hosting može da pruži, ali kojima nije potreban namenski server. Takođe je dobra opcija za one kojima je potrebna veća kontrola nad serverom i njegovim podešavanjima, ali koji ne žele sami da upravljaju namenskim serverom.

Namenski hosting

Namenski hosting je najmoćniji i najprilagodljiviji tip veb hostinga. Sa namenskim hostingom, iznajmljujete ceo fizički server koji je namenjen isključivo vašoj veb stranici ili aplikaciji. To znači da imate potpunu kontrolu nad serverom i njegovim resursima i možete ga prilagoditi svojim specifičnim potrebama.

Namenski hosting je dobra opcija za velika preduzeća i organizacije kojima je potreban visok nivo performansi i pouzdanosti i koji imaju resurse da upravljaju i održavaju sopstveni server. Takođe je dobra opcija za one kojima je potreban visok nivo bezbednosti i privatnosti, pošto se server ne deli sa drugim korisnicima.

Cloud hosting

Cloud hosting je noviji tip veb hostinga koji koristi mrežu međusobno povezanih servera. Uz cloud hosting, ne iznajmljujete određeni server; umesto toga, vaš veb sajt ili aplikacija se hostuju na mreži servera koji rade zajedno da bi obezbedili neophodne resurse.

Jedna od prednosti cloud hostinga je da je veoma skalabilan. Možete lako da dodajete ili smanjujete resurse kako se vaše potrebe menjaju, a plaćate samo za resurse koje koristite. Pored toga, ova vrsta hostinga je veoma pouzdana, jer se vaš veb sajt ili aplikacija ne oslanjaju na jedan fizički server.

Cloud hosting je dobra opcija za preduzeća i organizacije svih veličina, jer pruža visok nivo skalabilnosti i pouzdanosti. Takođe je dobra opcija za one kojima je potreban visok nivo performansi i neprekidnog rada, jer mreža servera može lako da se nosi sa naletima povećanog saobraćaja ili korišćenja.

Garancija neprekidnog rada

Vreme neprekidnog rada se odnosi na vreme koje je vaša veb stranica dostupna posetiocima. Od suštinske je važnosti da izaberete provajdera sa garancijom visokog radnog vremena, idealno 99,9%. To znači da će vaša veb stranica biti uvek dostupna posetiocima.

Tehnička podrška

Korisnička podrška je još jedan kritični faktor koji treba uzeti u obzir pri odabiru provajdera. Potražite kompaniju koja nudi korisničku podršku 24/7 putem telefona, e-maila ili live chat-a. Takođe je važno pročitati recenzije i izjave drugih kupaca da biste stekli predstavu o kvalitetu usluga.

Bezbednosne funkcije

Bezbednost veb sajta je neophodna za zaštitu od hakera, malvera i drugih pretnji na internetu. Potražite hosting provajdera koji nudi solidne bezbednosne funkcije kao što su SSL sertifikati, skeniranje zlonamernog softvera i kreiranje redovnin rezervnih kopija. Takođe treba da se uverite da kompanija redovno ažurira svoj softver kako bi sprečila bezbednosne propuste.

Cene i opcije plaćanja

Cene su uvek ključni faktor pri izboru provajdera. Potražite kompaniju koja nudi konkurentne cene i opcije plaćanja koje odgovaraju vašem budžetu. Mnoge kompanije nude popuste za dugoročne ugovore, pa obavezno pročitajte sitna slova pre nego što se prijavite za plan.

Za kraj

Iznajmljivanje prostora za hostovanje je važan korak pri pokretanju sajta, a izbor pravog provajdera može da napravi veliku razliku. Obavezno uzmite u obzir tipove hosting planova, garanciju neprekidnog rada, kvalitet korisničke podrške, bezbednosne funkcije, opcije cena i plaćanja kada birate hosting provajdera.

Kada je izbor hostinga u pitanju naša preporuka je unlimited.rs

Planirate izradu sajta ili web prodavnice? Saznajte više na ovom linku: izrada sajtova

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati i ovo…

en_GBEN

Pin It on Pinterest

Call Now Button