Sajtpress - Izrada sajtova i digitalni marketingSajt bez kvalitetnog sadržaja je kao kuća na pesku – izgleda dobro spolja, ali nema čvrst temelj

Dok se mnogi trude da optimizuju svoje veb stranice za pretraživače, ujedno prave i ove ozbiljne SEO greške koje umanjuju njihov potencijal sajta.

Pet uobičajenih SEO grešaka koje biste trebali izbeći.

Ne kreirate kvalitetan sadržaj

Jedna od najčešćih grešaka je fokusiranje isključivo na tehničke aspekte SEO-a, a zanemarivanje kvaliteta sadržaja.

Da, ključne reči su važne, ali ukoliko vaš sadržaj nije relevantan, koristan i informativan za korisnike, pretraživači to neće nagraditi. Zapamtite, kvalitetan sadržaj je osnova uspešne SEO strategije.

Ignorisanje kvalitetnog sadržaja može biti kao gradnja kuće na pesku – izgleda dobro spolja, ali nema čvrst temelj.

Kvalitetan sadržaj je poput magnetnog polja koje privlači korisnike. Bez obzira na to koliko je sajt tehnički optimizovan, ako sadržaj nije koristan, informativan ili zanimljiv, korisnici će brzo napustiti vašu stranicu. Pretraživači poput Google-a sve više naglašavaju važnost korisničkog iskustva i relevantnosti sadržaja prilikom rangiranja veb stranica.

Umesto da samo proizvodite sadržaj kako biste zadovoljili zahtevane kvote, fokusirajte se na stvaranje vrednosti za svoju ciljnu publiku. Postavite se u cipele svojih korisnika: šta ih zanima? Koje informacije traže? Kako im možete pomoći?

Kvalitetan sadržaj može imati različite oblike – od informativnih blogova, video sadržaja, infografika, do interaktivnih vodiča i tutorijala. Bitno je da odgovara potrebama vaše publike i pruži im ono što traže.

Vrednost sadržaja se ogleda i u njegovoj originalnosti. Kopiranje ili preuzimanje sadržaja sa drugih sajtova može naštetiti vašoj reputaciji i rangiranju na pretraživačima. Stvaranje autentičnog i originalnog sadržaja ne samo da će privući više posetilaca, već će i poboljšati vašu reputaciju kao autoriteta u vašoj oblasti.

Aktualnost i svežina informacija često su presudne za rangiranje na pretraživačima. Stoga, ne zanemarujte svoj sadržaj nakon što ga objavite – redovno ga osvežavajte, nadograđujte i prilagođavajte kako biste održali interes svoje publike i ostali relevantni u svojoj niši.

Preterali ste sa ključnim rečima

Iako su ključne reči osnov svake SEO strategije, njihova prekomerna upotreba može imati suprotan efekat. Umesto da spamujete ključnim rečima na svakom koraku, fokusirajte se na prirodan tok teksta i smislenu integraciju ključnih reči tamo gde to ima smisla. Kvalitetan sadržaj treba da dominira, a ključne reči da budu njegov prirodni sastojak, ne silom nametnute fraze.

Preopterećenost ključnim rečima, poznata i kao „keyword stuffing“, je kao previše začina u jelu – može potpuno uništiti ukus i učiniti ga neprijatnim za konzumiranje.

Ključne reči su temelj SEO strategije jer pretraživači poput Google-a koriste ih kako bi odredili relevantnost i rangirali veb stranice u rezultatima pretrage. Međutim, kada se ključne reči koriste na neumestan i preteran način, to može negativno uticati na SEO.

Načini na koje preopterećenost ključnim rečima može naštetiti sajtu:

 • Nestrukturiran ili nerazumljiv sadržaj

Kada se ključne reči koriste previše često, tekst može izgledati neuredno i neprirodno. To može odbiti posetioce i učiniti da se osećaju kao da čitaju spam umesto korisnog sadržaja.

 • Kazna od strane pretraživača

Pretraživači sve više koriste sofisticirane algoritme kako bi identifikovali i penalizovali preopterećenost ključnim rečima. To može rezultirati padom u rangiranju ili čak potpunim uklanjanjem sajta iz rezultata pretrage.

 • Smanjena korisnička angažovanost

Kada posetioci primete preteranu upotrebu ključnih reči, mogu automatski izgubiti poverenje u sajt. To može dovesti do smanjenja vremena provedenog na sajtu, povećanja stope napuštanja i smanjenja konverzija.

Da biste izbegli preopterećenost ključnim rečima, važno je pridržavati se sledećih smernica:

 • Pišite za korisnike, ne za pretraživače

Fokusirajte se na stvaranje korisnog i informativnog sadržaja koji odgovara potrebama vaše ciljne publike. Ključne reči treba prirodno uklopiti u tekst, a ne nasilno ih ubacivati.

 • Varijacija ključnih reči

Umesto konstantnog ponavljanja istih ključnih reči, koristite varijacije i sinonime kako biste izbegli monotoniju i učinili tekst prirodnijim.

 • Kvalitet nad kvantitetom

Umesto da se fokusirate na broj ključnih reči, fokusirajte se na kvalitet sadržaja. Koristite ključne reči tamo gde to ima smisla, a ne samo radi SEO optimizacije.

SEO nije samo o ključnim rečima, već o pružanju vrednosti korisnicima i stvaranju relevantnog, korisnog i kvalitetnog sadržaja. Kada se pravilno primeni, SEO može poboljšati vidljivost sajta, ali preterana upotreba ključnih reči može imati suprotan efekat.

Sajt nije optimizovan za mobilne uređaje

Sa sve većim brojem korisnika koji pristupaju internetu putem mobilnih uređaja, zanemarivanje mobilne optimizacije može biti ozbiljna greška. Vaš sajt treba da bude prilagođen za mobilne uređaje kako bi korisnici imali isto tako dobro iskustvo kao i na desktopu. Inače, pretraživači će je penalizovati u rezultatima pretrage.

Mobilna optimizacija nije više samo opcija – postala je neophodnost. Google i drugi pretraživači sve više favorizuju sajtove koji su optimizovani za telefone. Ako vaš veb sajt nije prilagođen za mobilne uređaje, možete očekivati da će vaše pozicije u rezultatima pretrage biti niže, što znači manje vidljivosti i manje posetilaca.

Ali mobilna optimizacija nije samo o tome da vaša stranica bude „vidljiva“ na mobilnim uređajima. Korisnici očekuju brzo učitavanje, laku navigaciju i intuitivno iskustvo kada posete vašu stranicu putem mobilnog uređaja. Ako im to ne pružite, verovatno će napustiti vašu stranicu i potražiti informacije negde drugde.

Šta treba uzeti u obzir kada je mobilna optimizacija u pitanju?

 • Responsivni dizajn

Sajt treba da se automatski prilagođava veličini ekrana korisnika, bez obzira da li koriste mobilni telefon, tablet ili desktop računar.

 • Brzina učitavanja

Mobilni korisnici su nestrpljivi. Ako vaša stranica sporo učitava, velike su šanse da će korisnici odustati i potražiti alternativu. Optimizujte svoju stranicu za brzo učitavanje kako biste zadržali posetioce.

 • Jednostavna navigacija

Meniji, dugmad i linkovi trebaju biti dovoljno veliki i lako pristupačni na manjim ekranima. Olakšajte korisnicima pronalaženje informacija na vašoj stranici.

 • Optimizacija sadržaja

Obratite pažnju na formatiranje teksta, veličinu fonta i raspored elemenata kako bi sadržaj bio čitljiv i privlačan na mobilnim uređajima.

 • Testiranje na mobilnim uređajima

Redovno testirajte svoj veb sajt na različitim mobilnim uređajima kako biste bili sigurni da sve funkcioniše kako treba i na svim uređajima.

Neispravni linkovi

Linkovi su temeljna komponenta SEO-a, ali njihova nepravilna upotreba može naštetiti vašoj stranici. Loši ili neispravni linkovi mogu uticati negativno na poverenje pretraživača u vašu stranicu. Redovno proveravajte sve linkove na vašoj stranici i postarajte se da su oni funkcionalni i relevantni.

Neispravni linkovi su kao iznenadne prepreke na putu – mogu iznenada zaustaviti korisnike i odvratiti ih od daljeg istraživanja vaše veb stranice.

Šta čini link „neispravnim“? To može biti nekoliko stvari:

 • Mrtvi linkovi

Ovo su linkovi koji vode ka stranicama koje više ne postoje ili su premeštene. Klik na takav link može rezultirati greškom 404 (Stranica nije pronađena).

 • Nepotpuni linkovi

To su linkovi kojima nedostaju bitni delovi URL-a ili imaju greške u sintaksi. Kada korisnik klikne na takav link, može biti preusmeren na neželjenu ili nevažeću stranicu.

 • Nebezbedni linkovi

Ovi linkovi mogu voditi ka zlonamernim ili sumnjivim sajtovima koji mogu ugroziti sigurnost korisnika. To može biti posebno problematično ako vaš veb sajt sadrži linkove ka phishing sajtovima ili sajtovima sa zlonamernim softverom.

Neispravni linkovi mogu imati ozbiljne posledice po SEO. Pretraživači poput Google-a ocenjuju sajtove na osnovu različitih faktora, uključujući i kvalitet linkova. Mrtvi ili nepotpuni linkovi mogu smanjiti poverenje pretraživača.

Nekoliko saveta koje možete preduzeti kako biste održali svoje linkove u formi.

 • Redovno proveravajte linkove

Periodično pregledajte sve linkove na svojoj veb stranici kako biste identifikovali mrtve, nepotpune ili nebezbedne linkove.

 • Ispravite ili uklonite neispravne linkove

Ako pronađete neispravne linkove, ispravite ih ili uklonite sa svoje veb stranice.

 • Uradite redirekciju tzv. „mrtvih“ linkova

Ako je moguće, umesto brisanja mrtvih linkova, razmotrite mogućnost postavljanja redirekcija na relevantne stranice kako biste očuvali SEO vrednost.

 • Koristite alate za upravljanje linkovima

Postoje različiti alati i softveri koji vam mogu pomoći da automatski pratite i upravljate linkovima na sajtu.

Nedostatak analize i prilagođavanja

SEO nije statičan proces, on zahteva kontinuiranu analizu i prilagođavanje. Mnogi vlasnici sajtova prave grešku time što postavljaju svoje sadržaje i zaboravljaju na njih. Redovno pratite analitiku svoje stranice, identifikujte šta radi dobro i šta ne, i prilagođavajte svoju strategiju u skladu s tim.

Nedostatak analize i prilagođavanja u SEO strategiji je kao plovidba bez kompasa – možete krenuti u pravom smeru, ali bez stalnog praćenja i prilagođavanja, možete se lako izgubiti ili zaostati za konkurencijom.

Zašto je analiza i prilagođavanje važno u SEO-u?

 • Praćenje rezultata

Analiza omogućava uvid u to kako vaša SEO strategija funkcioniše. Praćenje ključnih metrika poput broja poseta, stopa konverzije, vremena provedenog na stranici i stopa napuštanja omogućava vam da vidite šta funkcioniše, a šta ne.

 • Identifikacija slabosti

Analiza vam pomaže da identifikujete slabosti u vašoj SEO strategiji. Možda primetite da određene ključne reči ne donose dovoljno poseta, ili da postoje tehnički problemi na vašoj veb stranici koji utiču na korisničko iskustvo. Identifikacija ovih slabosti omogućava vam da ih adresirate i unapredite svoju strategiju.

 • Prilagođavanje strategije

Na osnovu analize rezultata, možete prilagoditi svoju SEO strategiju kako biste bolje odgovarali promenama u pretraživačkim algoritmima, kao i promenama u ponašanju korisnika. To uključuje optimizaciju ključnih reči, poboljšanje korisničkog iskustva, ili čak promenu pristupa sadržaju.

 • Održavanje konkurentske prednosti

Konkurencija u segmentu SEO-a je žestoka, a analiza i prilagođavanje omogućavaju vam da ostanete korak ispred konkurencije. Praćenje konkurentskih sajtova i identifikacija njihovih jačih i slabijih tačaka omogućava vam da bolje razumete tržište i prilagodite svoju strategiju u skladu sa tim.

Kako  uspešno uraditi analizu i prilagođavanje u SEO-a?

– Redovno pratite ključne metrike kao što su broj poseta, stopa konverzije i vreme provedeno na stranici.
– Koristite alate za analizu SEO kao što su Google Analytics, Google Search Console i druge SEO platforme.
– Pratite promene u pretraživačkim algoritmima i prilagodite svoju strategiju u skladu sa tim.
– Testirajte različite strategije i taktike kako biste videli šta najbolje funkcioniše za vašu veb lokaciju.

Uspešna SEO strategija zahteva balansiranje između tehničkih elemenata i kvaliteta sadržaja, uz redovno praćenje i prilagođavanje.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati i ovo…

en_GBEN

Pin It on Pinterest

Call Now Button